SUA incearca sa-si acopere cheltuielile prin introducerea TVA-ului

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 23:51
7598 citiri
SUA incearca sa-si acopere cheltuielile prin introducerea TVA-ului
Foto: Pappastax

Din cauza imensului deficit de buget, ce se va ridica la 1,8 trilioane de dolari in acest an, si a planului presedintelui Barack Obama de extinde asigurarile de sanatate, autoritatile din SUA intentioneaza sa introduca taxa pe valoara adaugata (TVA).

Desi este popular in Europa, TVA-ul nu a fost folosit, pana acum, in Statele Unite. Potrivit unui buget realizat de Casa Alba, TVA-ul ar putea aduce destui bani pentru a acoperi costurile suplimentare din sectorul sanatatii, desi nu ar reduce prea mult deficitul de buget, estimat la peste 4 trilioane de dolari, in urmatorii cinci ani.

Taxa pe valoarea adaugata ar creste pretul la aproape orice, de la un carton de oua la serviciile unui avocat. In aceste conditii, i-ar afecta, mai ales, pe cei saraci.

Insa sustinatorii sai sustin ca efectele negative ar putea fi cotracarate prin folosirea banilor astfel obtinuti strict pentru plata serviciilor medicale pentru toti americanii, scrie The Washington Post. Acest lucru ar fi un avantaj considerabil pentru cei cu venituri mici.

"Oricine intelege problemele pe termen lung ale bugetului, intelege ca vom avea nevoie de o noua sursa de venit, iar TVA-ul este cel mai bun candidat", a spus Leonard Burman, director al Centrului pentru Politici de Taxe. "Este un lucru comun in restul lumii, iar noi nu-o avem", a adaugat el.

Sustinatorii TVA-ului aduc, in prim plan, problemele financiare ale Statelor Unite. De exemplu, Trezoreria americana imprumuta 46 de centi din fiecare dolar pe care il cheltuie, in special de la China, dar si de la alti creditori internationali, care incep sa se ingrijoreze din cauza acestor investitii.

Presedintele Obama a declarat ca vrea sa introduca si o taxa pentru cei care castiga foarte mult, dar si una pentru companii. Totusi, acestea nu ar reusi sa acopere costurile sistemului de sanatate, cu atat mai putin sa refaca bugetul.

De asemenea, presedintele american are un plan de introducere a unei taxe pe emisiile de gaze cu efect de sera, dar nici una dintre acestea nu a fost primita bine de Congres.

S-au luat in considerare noi accize pentru racoritoare, alcool si asigurarile de sanatate private, platite de angajatori. Cea din urma ar putea strange aproximativ un trilion de dolari, in urmatorii cinci ani, suma insuficienta pentru acoperirea cheltuielilor pentru sanatate.

Astfel, autoritatile americane au ajuns, in cele din urma, la taxa pe valoare adaugata. Aceasta este folosita, cu succes, in peste 130 de tari. Dintre cele puternic industrializate, TVA-ul are cote cuprinse intre 5%, in Japonia, si 25%, in Ungaria si unele parti din Scandinavia. De asemenea, un TVA de 21% a permis Irlandei sa atraga investitii straine, prin miscorarea taxelor pentru companii.

Unul dintre avantajele TVA-ului este si faptul ca taxeaza cheltuielile, nu economiile, un lucru pe care guvernul american vrea sa-l incurajeze. Unii economisti sunt de parere ca introducerea TVA-ului ar putea scoate tara din recesiune, pentru ca toata lumea s-ar repezi sa cumpere, inainte de a fi aplicata aceasta taxa, avand in vedere ca, dupa acel moment, preturile ar fi mai mari.

Potrivit unui studiu realizat de Michael J. Graetz, profesor la Universitatea Yale, un TVA de 10 - 14 procente, ar aduce destui bani pentru a scuti familiile ce castiga sub 100.000 de dolari pe an, adica 90% din total, de taxele pe venit. De asemenea, ar micsora taxele pentru toti ceilalti.

Intr-o lucrare publicata luna trecuta, Leonard Burman a sugerat ca TVA-ul de 25% ar trebui sa fie indeajuns pentru tot: reforma in sanatate, redresarea situatiei bugetului si scutirea a milioane de familii de taxe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#introducere TVA SUA, #taxe Statele Unite, #deficit bugetar SUA , #deficit bugetar