UE a incetat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 15:50
1638 citiri
UE a incetat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

Consiliul Uniunii Europene a incheiat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, Italiei, Letoniei, Lituaniei si Ungariei, confirmand astfel faptul ca deficitele acestor tari a fost redus sub pragul de referinta de 3% din PIB.

In urma deciziei Consiliului, numarul statelor aflate in procedura de deficit excesiv a scazut la 16 din totalul de 27 de tari membre UE comparativ cu 24 din 27 in perioada 2010-2011, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei europene.

Cele mai multe proceduri de deficit excesiv au fost deschise in urma crizei financiare si recesiunii din 2008 si 2009.

Pentru Romania, procedura a fost initiata in iulie 2009, in contextul in care deficitul guvernamental a ajuns la 5,4% din PIB in 2008, iar Romania a solicitat asistenta din partea creditorilor internationali in martie 2009, obtinand un imprumut de 20 miliarde euro din partea Fondului Monetar International, a Uniunii Europene si a altor institutii financiare internationale.

In iulie 2009, Consiliul a cerut Romaniei sa-si corecteze deficitul bugetar pana la finele anului 2011. In luna februarie a anului 2010, termenul a fost prelungit pana la sfarsitul anului 2012, ca urmare a scaderii economice peste estimari consemnata in 2009.

Deficitul general a atins 9% din PIB in 2009. Consiliul a recomandat adoptarea unor masuri fiscale cu un impact cumulat de 1,75% din PIB pentru perioada 2010-2012.

Deficitul a scazut la 6,8% din PIB in 2010, la 5,6% din PIB in 2011 si la 2,9% din PIB in 2012. Comisia Europeana estimeaza ca deficitul va fi de 2,6% din PIB in acest an si de 2,4% din PIB anul viitor.

Basescu: "Rezultatul unor masuri extrem de dificile, pe care eu si Guvernul Boc ni le-am asumat in mai 2010"

Presedintele Traian Basescu declara, la sfarsitul lunii aprilie, in urma unei intrevederi cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca Romania se afla printre primele tari care ies din procedura de deficit excesiv, iar romanii pot fi mandri ca nu sunt in situatia de a intinde mana pentru pensii si salarii.

De asemenea, presedintele a mai mentionat ca acesta este "rezultatul unor masuri dificile, extrem de dificile, pe care eu si Guvernul Boc ni le-am asumat in mai 2010, pe care le-au suportat romanii, dar le spun romanilor astazi ca pot fi mandri ca Romania a revenit din punct de vedere al credibilitatii acolo unde ii este locul, adica printre statele care cheltuiesc rezonabil si nu au nevoie sa stea cu mana intinsa nicaieri pentru a-si plati pensiile si salariile", a mai afirmat seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#incheiere procedura deficit excesiv, #UE deficit excesiv Romania , #deficit bugetar
Comentarii