UE, FMI si BM au decis: deficitul Romaniei pe 2010, 7,3% din PIB

Marti, 11 Mai 2010, ora 08:57
2071 citiri
UE, FMI si BM au decis: deficitul Romaniei pe 2010, 7,3% din PIB

Misiunea comuna in Romania a Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM) a convenit cu autoritatile de la Bucuresti sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 7,3% din produsul intern brut (PIB) in 2010, potrivit standardelor europene ESA95.

In standarde romanesti, oficialii romani s-au angajat sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in acest an, astfel incat sa primeasca si urmatoarele transe din imprumutul de aproape 20 miliarde euro convenit cu institutiile financiare internationale.

"O astfel de consolidare este necesara pentru a pune finantele publice ale Romaniei pe baze solide, creand in acelasi timp conditiile necesare pentru o redresare sustenabila a economiei", se arata in comunicatul comun al celor trei institutii transmis la finalul misiunii comune in Romania.

O misiune comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti de pe 26 aprilie pana pe 10 mai, pentru a evalua gradul de conformare a Romaniei la cerintele programului multilateral de sprijin.

Misiunea Comisiei Europene, condusa de Matthias Mors, director de afaceri economice si financiare din directia generala (ECFIN) si Fabienne Ilzkovitz, sef de unitate in ECFIN, a concluzionat provizoriu ca, luand in considerare reducerile de cheltuieli suplimentare anuntate de autoritatile romane, conditiile de acordare a imprumutului de la UE au fost indeplinite in mare parte.

Evaluarea pozitiva a programului va fi raportata la Bruxelles. Scrisoarea suplimentara de intentie, ce va contine si noile masuri anuntate de Guvernul Romaniei si convenite cu UE, FMI si BM, va fi semnata in iunie 2010, dupa ce va primi decizia favorabila din partea Comisiei si dupa consultarea statelor membre ale UE, se mai arata in comunicatul publicat pe pagina de internet a Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#FMI UE BM deficit, #deficit bugetar Romania 2010 , #deficit bugetar