Un deputat USR dezvaluie "cosmarul" din finantele tarii: PSD manipuleaza datele privind executia bugetara ca sa-i dea bine

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 13:44
7279 citiri
Un deputat USR dezvaluie "cosmarul" din finantele tarii: PSD manipuleaza datele privind executia bugetara ca sa-i dea bine
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Deputatul USR Claudiu Nasui, membru al Comisiei pentru Buget din Camera Deputatilor, a analizat cifrele din executia bugetara pe primul semestru, publicata marti de Ministerul Finantelor, si afirma ca ceea ce se intampla cu finantele tarii reprezinta "un cosmar pe care il vom plati cu totii".

"PSD manipuleaza datele privind executia bugetara, prin includerea in venituri a subventiilor in agricultura in anul 2017, dar nu in anul 2016. O data pe luna putem vedea guvernarea PSD in cifre prin executia bugetara publicata de Ministerul Finantelor. E un cosmar ce se intampla in finantele tarii. Un cosmar pe care il vom plati cu totii", a avertizat, miercuri, pe Facebook Claudiu Nasui.

Deputatul USR afirma ca "deficitul sintetizeaza amploarea dezastrului", argumentand ca "dupa prima jumatate a anului 2017, statul roman a cheltuit cu 6,3 miliarde de lei (0,8% din PIB) mai mult decat a incasat".

"Fata de anul trecut, cand deficitul era de 3,8 miliarde, cresterea e de 63%. Cum se finanteaza acest deficit? Prin datorie publica, adica prin imprumut de la banci. Din cauza PSD, Romania reuseste, in plina perioada de crestere economica record, sa aiba probleme de bani", atentioneaza deputatul de profesie finantist.

Pe de alta parte, Claudiu Nasui analizeaza veniturile la buget, remarcand ca Guvernul se lauda cu cresterile de incasari, bagandu-si singur dintr-un buzunar in altul.

"Da, a avut, din impozitul pe salarii (+11.5%) si din contributiile sociale obligatorii (+16.1%). Dar de unde vin acele cresteri? Daca ne uita cateva linii mai jos in buget, intelegem usor de unde vin. Tot de la stat. Anul acesta, PSD a crescut nesustenabil salariile. Astfel cheltuielile de personal au crescut cu 19,5%.

De acolo a incasat statul multe impozite pe salarii si contributii sociale obligatorii. Nu s-a imbunatatit nicio colectare, si romanii nu au muncit mai mult. Statul a crescut salariile celor care lucreaza la stat si, astfel, a incasat de la el insusi mai mult impozite si contributii pe acele salarii", mai scrie deputatul USR, subliniind totodata faptul ca de cele mai mari cresteri (30%) au beneficiat cei din administratia publica locala.

Un alt aspect care i-a atras atentia lui Claudiu Nasui in documentele publice prezentate de Ministerul Finantelor este "cresterea spectaculoasa si falsa" a absorbtiei de fonduri UE.

In Anexa prezentata mai sus, ministerul spune ca, fata de 2016, cresterea este de 736% (5 miliarde de lei).

"Am mai atras atentia asupra acestei manipulari si in trecut. N-au crescut deloc sumele primite de Romania de la UE. Ce s-a intamplat este ca PSD a inclus subventiile pentru agricultura in veniturile statului, lucru care nu s-a mai facut niciodata.

Au facut lucrul acesta ca sa ne poata vinde minciuna ca au crescut veniturile statului. De aceea, au inclus sume care pana acum nu se includeau in buget, pentru ca nu sunt bani ai statului roman, doar tranziteaza conturile statului roman catre fermieri. Au manipulat datele ca sa le reiasa o crestere acolo unde nu e niciuna. Au inclus subventiile in 2017, dar nu in 2016. De aceea, le iese o crestere fabuloasa. De fapt, compara mere cu pere", a conchis deputatul USR.

Citeste si: Cum l-a facut de ras Claudiu Nasui pe fostul sot al Olgutei Vasilescu, votat de Parlament in conducerea ASF.

Intr-adevar, si in luna mai, cand Guvernul Grindeanu a prezentat executia bugetara pe primul trimestru au existat acuzatii cu privire la faptul ca subventiile pentru agricultura au fost trecute la capitolul venituri, unul dintre cei care a semnalat situatia fiind tot Claudiu Nasui.

"Aceste fonduri UE, trecute artificial la capitolul venituri bugetare, reprezinta de fapt subventiile pentru agricultura, care vin automat in tara. Diferenta atat de mare fata de 2016 este legata de problemele intampinate de fostul Guvern in prima parte a anului, dar remediate in partea a doua", a aratat atunci si PNL, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, intr-o analiza publicata de Ziare.com dupa primele 5 luni ale anului se arata ca era posibil ca datele furnizate de Guvern sa nu reflecte realitatea.

"Motivul? Finantele au introdus in buget veniturile din subventiile agricole ale Uniunii Europene care, de fapt, merg spre beneficiari privati si nici macar nu ajung in vistieria statului", se arata in articolul citat.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#executie bugetara guvern semestru 2017 , #deficit bugetar