Alegeri in Marea Britanie: Cuvantul rostit cu teama la Bruxelles care trimite fiori in intreaga Europa

Joi, 07 Mai 2015, ora 15:33
8003 citiri
Alegeri in Marea Britanie: Cuvantul rostit cu teama la Bruxelles care trimite fiori in intreaga Europa

Rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie, care au loc joi, nu este asteptat doar de candidati.

Anxietatea este resimtita in toata Europa, in conditiile in care a fost pusa pe masa posibilitatea ca statul insular sa se rupa de restul UE, arata un editorial publicat de Gulf Times.

Termenul folosit pentru aceasta situatie, Brexit, a fost pe buzele liderilor de la Bruxelles inca din 2013, cand actualul premier britanic, David Cameron, a promis ca va organiza un referendum pe tema apartenentei la Uniune, daca va castiga alegerile parlamentare.

Alegeri in Marea Britanie: Avertismentul unui deputat roman de diaspora

Sondajele arata ca tot mai multi britanici privesc UE cu scepticism, cu toate ca apartin blocului comunitar de mai bine de 40 de ani.

"Am aratat ca poti sa aperi interesele Marii Britanii atunci cand vii aici pregatit sa provoci dezbateri, sa confrunti problemele si sa iti sustii ferm pozitia", a mentionat David Cameron, la summit-ul UE din martie, organizat la Bruxelles.

"Imi voi pune in aplicare planul concret, daca imi voi pastra functia de premier dupa alegerile din 8 mai. Vreau sa stau la masa negocierilor, cu mandat de la popor, pentru ca sa reformez UE si sa schimb in mod fundamental relatia noastra cu blocul comunitar", a adaugat atunci seful Guvernului de la Londra.

Cameron a promis ca va negocia un nou angajament cu UE, care sa fie mai flexibil si care sa ofere o mai multa putere de decizie la nivel national.

"Cand vom face acest lucru, vom intreba poporul pur si simplu daca mai vrea sau nu sa fie in UE", a explicat Cameron.

Alegeri in Marea Britanie: Campania electorala in cateva cifre

Germania nu da binete

Insa planul sau nu va fi unul fara obstacole. Cancelarul german Angela Merkel, adesea portretizat ca cel mai influent lider european, a spulberat dorintele lui David Cameron.

"Unii se asteapta ca discursul meu sa deschida drumul catre o reforma fundamentala a arhitecturii europene, care sa satisfaca presupusele si actualele dorinte ale britanicilor. Insa ma tem ca ii voi dezamagi", a mentionat Merkel anul trecut.

Senzatia transmisa de liderii de la Bruxelles este ca vor sa tina UE unita, avand in vedere ca cele 28 de tari se confrunta cu cativa ani buni de criza economica, iar riscurile geopolitice sunt din ce in ce mai mari.

Cei care vor ca Marea Britanie sa ramana in UE sustin ca statutul de membru ofera acces liber la o piata unde exista 500 de milioane de consumatori. Pe de alta parte, daca se va separa, tara nu va avea un cuvant de spus in fata celorlalte forte mondiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#alegeri Marea Britanie, #Europa alegeri Marea Britanie , #economie politica