Analist Politico: Victoria lui Trump, motiv de ingrijorare pentru Romania - Cel mai negru scenariu pentru tara noastra

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 06:48
15800 citiri
Analist Politico: Victoria lui Trump, motiv de ingrijorare pentru Romania - Cel mai negru scenariu pentru tara noastra
Foto: Twitter/Andrew MacDowall

Victoria republicanului Donald Trump in cursa pentru Casa Alba ar putea avea efecte negative pentru Romania. Cel mai negru scenariu pentru tara noastra ar fi ca americanii sa-si retraga de tot sprijinul din regiune, iar noi sa ramanem inconjurati de o mare prorusa, sustine Andrew MacDowall, analist specializat pe zona Balcanilor si a Europei de Est.

El considera ca victoria lui Trump va fi un motiv de ingrijorare pentru tari ca Romania, care sunt puternic pro-atlantice si sceptice in ceea ce priveste intentiile Rusiei in regiunea noastra.

"In particular, Romania e nevoita sa astepte sa vada daca Administratia Trump va continua angajamentele in domeniul militar luate anterior de SUA", a explicat Andrew MacDowall, analist specializat pe zona Balcanilor si a Europei de Est si editorialist la publicatii precum Politico si The Guardian, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Tara noastra are o colaborare stransa in acest sector cu Alianta Nord-Atlantica, condusa de Statele Unite, iar dintre cele mai importante proiecte amintim scutul de la Deveselu si brigada multinationala a NATO.

Ce se poate intampla in regiune dupa victoria lui Trump: Care sunt scenariile

In cel mai bun caz, retorica pro-Putin a lui Trump va produce o atenuare a tensiunilor din regiune sau va incuraja membrii NATO sa creasca cheltuielile in domeniul Apararii, considera Andrew MacDowall.

La polul opus, cel mai negru scenariu este cel in care presedintele SUA decide sa-si retraga de tot sprijinul pentru zona noastra, "lasand in urma o UE fragmentata si lovita de criza, care trebuie sa infrunte Rusia insistenta, caz in care Romania poate ajunge sa aiba granite cu doi sateliti rusesti - Moldova si Bulgaria - fara a mai avea garantia protectiei NATO, respectiv a SUA", ne-a explicat analistul.

Avand in vedere acest context geopolitic, nu e momentul pentru masuri populiste

L-am intrebat pe Andrew MacDowall cum ar trebui sa se adapteze economia Romaniei la schimbarile din regiune si de la nivel mondial.

Analistul a tinut sa precizeze ca "e putin ingrijorat" de masurile populiste luate in ultima vreme (cresteri de salarii pentru bugetari) si de relaxare fiscala (PSD a propus eliminarea a peste 100 de taxe, dar legea a fost intoarsa in Parlament de presedintele Klaus Iohannis).

Mai ales in conditiile in care social-democratii dau semne ca le vor accelera daca vor ajunge din nou la putere, in urma alegerilor din decembrie.

In plus, Andrew MacDowall sustine ca toate aceste masuri populiste au impins Romania pe drumul de a incalca Tratatul de la Maastricht, in ceea ce priveste limita de deficit bugetar, de 3%, pe care aproape sigur o vom depasi in 2017. Si asta in conditiile in care, in acest moment, stam bine la nivel macro.

Dar in conditiile in care noul context geopolitic ar putea aduce schimbari semnificative in regiune, Romania ar putea fi prinsa din nou pe picior gresit in cazul in care se intampla ceva la nivel mondial.

"Daca economia globala va incetini semnificativ sau va intra in recesiune - acest lucru era foarte probabil chiar si inainte de votul pentru Brexit si inainte de victoria lui Trump - atunci economia Romaniei va fi afectata.

Cresterea va frana puternic, deficitul va creste si mai mult si Romania va fi fortata sa implementeze masuri pro-ciclice, de inasprire fiscala, care vor exacerba declinul economic si vor putea conduce la recesiune. Asta s-a intamplat si in 2009, asa ca ma intreb: Romania si-a invatat lectia?", puncteaza Andrew MacDowall.

O raza de speranta

Analistul are totusi incredere in economia Romaniei, care e una dintre cele mai promitatoare din Europa Centrala si de Est.

El arata ca tara noastra e o piata mare, avem institutii din ce in ce mai robuste, o economie diversificata si o localizare strategica.

"Iar pentru a beneficia la maximum de toate acestea, e important pentru Romania ca sa aiba o disciplina fiscala mai mare, sa continue privatizarea marilor companii de stat si sa mentina independenta institutiilor", a incheiat Andrew MacDowall.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#efecte Romania victorie Trump, #economie Romania victorie Trump , #economie politica