BERD: Romania, trasa in jos de trecut - Ciorbea nu a reusit sa inlature comunistii lui Iliescu

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 16:06
2820 citiri
BERD: Romania, trasa in jos de trecut - Ciorbea nu a reusit sa inlature comunistii lui Iliescu

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a enumerat in raportul pentru anul 2013 tarile din UE care sunt trase in jos de trecut, printre care si Romania, notand ca vechile granite influenteaza negativ tranzitia lor catre standarde occidentale.

"Analiza vizeaza conjuncturile critice in care aceste state au ratat sansa initiala pentru a stabili democratia deplina si pentru a implementa reforme economice. In cadrul acestui grup, ne-am concentrat pe acele momente declansate de schimbari politice, in special legate de tranzitia de la dictatura la regimuri democrate", se arata in raportul BERD, publicat pe site.

Institutia a ales patru exemple de oportunitati ratate la un moment crucial: Romania in 1996, Slovacia in 1998, Georgia in 2004 si Ucraina in 2005.

"Dupa indepartarea dictatorului Nicoale Ceausescu in decembrie 1989, fosta elita comunista a Romaniei, condusa de Ion Iliescu, a reusit sa mentina puterea in prima junatate a anilor 1990. Cu exceptia liberalizarii preturilor si a comertului, reformele pentru trecerea la economia de piata au avansat lent, iar Romania a ramas in urma in ceea ce priveste integrarea la nivel international", noteaza BERD.

Insa alegerile din noiembrie 1996 au condus la formarea unui guvern de centru-dreapta condus de Victor Ciorbea, sustinut de o majoritate parlamentara de 60%. Premierul de atunci a anuntat intentia sa de a se rupe de trecutul comunist si sa lupte impotriva coruptie, aminteste BERD.

Guvernul a pregatit un program ambitios de stabilizare si reforma, sustinut de FMI.

"Dupa cateva reusite, cum ar fi crearea unei autoritati pentru concurenta, introducerea convertibilitatii monedei si accelerarea programului de privatizare, reformele au stagnat. Dupa ce a pierdut sprijinul propriului partid, Ciorbea a demisionat in 1997", se mai arata in raportul institutiei internationale.

Au urmat doua guverne ineficiente de centru-dreapta, subminate de conflicte interne si confruntarea cu minerii in 1999, iar "Iliescu si fostii comunisti au revenit la putere in noiembrie 2000", aminteste BERD.

Tendinte in statele care au aprtinut unor imperii

Tarile din Europa Centrala si de Est cu cel mai bun parcurs al tranzitiei in perioada 1989-2006 au fost cele care s-au aflat sub control prusac, urmate de cele din Imperiul Habsburgic.

La polul opus se afla natiunile care au facut parte din influenta ruseasca sau otomana.

Astfel, dintre tarile foste componente ale Imperiului Otoman aflate acum in parteneriat cu BERD, doar Romania, Bulgaria si Macedonia au inceput sa se apropie de standardele occidentale, evolutia fiind insa lenta.

In cazul Albaniei, Muntenegru si Serbiei, perioada de tranzitie a marcat un declin atat pentru institutiile politice, cat si in plan economic.

Din fostul Imperiu Tarist, Polonia iese in evidenta, fiind urmata de Lituania. Daca Republica Moldova si Rusia au avut un parcurs fluctuant, Ucraina si Belarus au inregistrat o regresie in perioada analizata.

Dintre teritoriile controlate in trecut de Imperiul Habsburgic, doar in Bosnia-Hertegovina, Serbia si Ucraina conditiile s-au inrautatit in anii care au urmat caderii comunismului. Restul tarilor (Ungaria, Polonia, Cehia, Croatia, Romania, Slovacia si Slovenia) au reusit sa isi revina.

Totusi, cea mai buna tranzitie a fost inregistrata in fostele teritorii controlate de Prusia.

Astfel, Estonia, Lituania, Letonia si Polonia s-au apropiat constant de standardele unei economii avansate. Singura exceptie in cazul fostelor teritorii ale Prusiei sunt fostele teritorii intrate ulterior sub controlul Rusiei, arata BERD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Romania influente comunism, #Romania tranzitie comunism, #Romania tranzitie democratie , #economie politica