Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum sunt reprezentante interesele Romaniei la Bruxelles

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 07:45
3162 citiri
Cum sunt reprezentante interesele Romaniei la Bruxelles

Institutiile statului roman nu par capabile de consultare si de coordonarea intereselor pentru a exprima o pozitie coerenta a Romaniei la Bruxelles, in timp ce mediul privat - companiile romanesti, mai ales - nu au maturitatea necesara de a se exprima la Bruxelles.

Singurele capabile sa isi sustina interesele in capitala Europei par organizatiile non-guvernamentale, este una dintre concluziile conferintei de lansare a studiului "Actor pasiv sau proactiv. Cum sunt reprezentate interesele Romaniei la Bruxelles".

Ideea despre reprezentarea intereselor Romaniei la Bruxelles si rezultatele acestei interpretari se confrunta cu clisee care exprima neincrederea opiniei publice in capacitatea reprezentantilor Romaniei de a sustine cauza in capitala UE, se arata in studiul publicat vineri de Europuls, un ONG infiintat de romani din Bruxelles, dedicat temelor europene.

Clisee despre reprezentarea Romaniei

Un argument adesea invocat este "asa a decis Bruxelles-ul", adica aceea ca UE impune Romaniei decizii politice. In spatele acestei idei modul in care functioneaza procesul legislativ national.

Nevoiti sa se adapteze la schimbari pe care le percep ca insuficient de transparente si legiferate, in unele situatii, prin Ordonante de Urgenta, actorii din mediul privat sau societatea civila poate ca nu pot intelege cum functioneaza procesul european, care este previzibil, inclusiv si transparent.

Pe de alta parte, senzatia ca vocea cetatenilor romani nu conteaza la nivel european este data si de faptul ca procesul de consultare publica in Romania este neunitar, creand impresia unei lipse de transparenta a procesului decizional.

Romanii sunt subreprezentati la Bruxelles, iar acest fapt este patial adevarat, Cantitativ, numarul functionarilor romani din Comisia Europeana ar trebui sa fie - potrivit cotei de 3,9% care revine tarii noastre - 1280.

Citeste mai departe despre Studiu - Reprezentarea intereselor Romaniei in UE: Institutiile publice - incapabile sa isi coordoneze interesele. Companiile private nu au maturitatea de a se exprima la Bruxelles pe cursdeguvernare.ro.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#institutii Romania Comisia Europeana, #Romania Comisia Europeana , #economie politica
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5