Marile puteri se intalnesc fara Rusia, pentru prima data in 17 ani - ce vor discuta

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 18:41
4181 citiri
Marile puteri se intalnesc fara Rusia, pentru prima data in 17 ani - ce vor discuta

Sefii de stat si de guvern ai statelor puternic industrializate se intalnesc miercuri la Bruxelles. Este pentru prima data in ultimii 17 ani cand Rusia nu participa la aceasta reuniune, care initial ar fi trebuit sa aiba loc la Soci.

In cadrul summit-ul G7, ce are loc pe parcursul a doua zile, vor fi discutate aspecte legate de politica externa, economie, comert si securitate energetica, scrie CNBC.

Acest din urma subiect este unul extrem de delicat pentru Europa, dupa luni de tensiuni in relatia cu Moscova, in conditiile in care Rusia asigura aproape o treime din necesarul de petrol si gaze naturale al Europei.

Este Rusia izolata economic pe plan international?

Desi este pentru prima data cand Rusia nu va participa la astfel de discutii de la aderarea sa in grupul tarilor capitaliste industrializate in 1997, cand s-a nascut G8, presedintele rus Vladimir Putin va purta, pe parcursul acestei saptamani, discutii bilaterale cu cancelarul german Angela Merkel, cu premierul britanic David Cameron si cu presedintele francez Francois Hollande.

Acestia vor participa la cea de-a 70-a aniversare a Zilei Debarcarii, care are loc in Franta.

Rusia a fost data afara din summitul G8

Excluderea Rusiei de la discutiile din Bruxelles a fost luata de ceilalti membri ai grupului - SUA, Germania, Franta, Marea Britanie, Canada, Japonia si Italia, in luna martie, dupa ce Moscova a anexat Crimeea, miscare amplu criticata la nivel international.

Rusia vorbeste de o "catastrofa globala": SUA desfasoara un razboi in Ucraina pentru interesele proprii

De atunci, SUA si Uniunea Europeana au aplicat un set de sanctiuni - interdictii de calatorie si blocarea activelor, la adresa unor oficiali rusi si ucraineni si au amenintat cu masuri mult mai dure in plan economic si comercial daca se va considera ca Rusia continua sa aiba un rol in destabilizarea situatiei din estul Ucrainei.

In pofida efectivelor militare ruse substantiale stationare la granita estica a Ucrainei, desfasurarea in conditii relativ pasnice, luna trecuta, a alegerilor prezidentiale din aceasta tara a fost perceputa de tarile occidentale drept un semn ca Rusia nu isi doreste escaladarea crizei.

Oficial UE: Rusia trebuie sa demostreze ca este capabila sa actioneze ca o tara democratica normala

In aceste conditii, oficialii responsabili pentru coordonarea summit-ului de la Bruxelles nu au exclus posibilitatea ca Moscova sa fie reprimita in G8, mai ales avand in vedere legaturile cruciale dintre Rusia si UE in domeniul comercial si cel al energiei, insa aceasta are inca un drum lung de parcurs pentru a demonstra ca este capabila sa actioneze ca o "tara democratica normala".

Rusia se ofera sa ajute Kievul - ce conditii pune

"Rusia a fost cea care s-a distantat de G8 prin actiunile sale in Ucraina. Depinde de Rusia sa actioneze in linie cu dreptul international si cu valorile G8. Aceasta este conditia de baza pentru ca G8 sa devina G8 din nou", a spus un oficial european.

Rusia neaga faptul ca s-ar afla in spatele revoltelor din estul Ucrainei. De asemenea, invoca dreptul a proteja vorbitorii de limba rusa din regiune.

Politica externa va fi primul subiect de discutie al summitului G7 de la Bruxelles, fiind vizata asistenta Rusiei si UE pentru Ucraina, dar si pentru Siria, Afganistan, Mali, Republica Centrafricana si Coreea de Nord.

Discutiile economice vor fi axate pe chestiuni legate de comert, inclusiv pe negocierile in desfasurare SUA-UE, UE-Canada si UE-Japonia privind liberalizarea comertului, cooperare in domeniul evaziunii fiscale si eforturi pentru sustinerea redresarii economice globale.

Alte aspecte care urmeaza sa fie dezbatute sunt legate de energie, mediu, programele de sanatate din Africa si securitatea alimentara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#G7 Bruxelles, #Rusia G8, #summit tari industrializate, #Rusia Ucraina UE , #economie politica