UE are un as in maneca pe care l-ar putea folosi in negocierile cu Rusia

Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 08:07
13164 citiri
UE are un as in maneca pe care l-ar putea folosi in negocierile cu Rusia
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Europeana ar putea schimba foaia cu Rusia, iar primul pas va fi facut luna viitoare, cand are loc o intalnire intre inalti reprezentanti ai celor doua parti.

Ideea e ca din ce in ce mai multe state membre UE sustin ridicarea sanctiunilor impuse tarii conduse de Vladimir Putin ca urmare a conflictelor din Ucraina.

Astfel, analistii Mujtaba Rahman, Cliff Kupchan si Alex Bridau de la firma de consultanta Eurasia Group sustin intr-un raport ca intalnirea de luna viitoare va marca "inceputul sfarsitului acordului" de pace incheiat intre Kremlin si Kiev, transmite CNBC.

Acesta se afla intr-un punct mort, caci fiecare vrea altceva.

Pe de-o parte, Ucraina vrea ca ostilitatile din estul tarii conduse de insurgentii pro-rusi sa inceteze complet, in timp ce Rusia tine mortis sa se organizeze alegeri locale in regiunile separatiste.

Insa UE are un as in maneca: l-ar putea "santaja" pe Vladimir Putin sa accepte conditii noi referitoare la conflictul din tara vecina in schimbul relaxarii sanctiunilor.

Ce se va intampla cu sanctiunile

Anexarea peninsulei Crimeea si agresiunea in estul Ucrainei au determinat Occidentul sa impuna sanctiuni Rusiei. Iar UE decide in ianuarie 2017 daca va continua cu o runda noua sau nu.

Masurile legate de criza din Ucraina se refera la restrictii si inghetarea activelor pentru anumite companii si persoane fizice identificate ca fiind implicate in actiunile militare ale tarii conduse de Vladimir Putin in teritoriul vecin.

Pe de alta parte, sanctiunile date pentru anexarea Crimeii sunt mai dureroase, caci includ interzicerea importurilor si limitari privind comertul si investitiile.

Acestea expira la 31 ianuarie 2017, data la care UE trebuie sa anunte daca le prelungeste sau le elimina.

Iar analistii de la Eurasia Group considera ca a doua varianta e putin probabila, insa se poate ajunge la o solutie de compromis.

Pe de alta parte, acordul de pace dintre Ucraina si Rusia nu e functional, asa ca liderii de pe Batranul Continent nu au alta sansa decat sa adopte o strategie de tip "pas cu pas" in raport cu Rusia, care va fi implementata incepand cu intalnirea din octombrie.

O acuta lipsa de progres

UE e nevoita sa schimba foaia pentru ca statele membre nu se pot pune de acord in ceea ce priveste sanctiunile impuse Rusiei si nu au ajuns la o intelegere referitoare la modul in care trebuie tratata relatia cu Ucraina, un fost stat sovietic care vrea sa-si indeparteze privirea de la est si sa se orienteze catre vest.

Astfel, in timp ce tarile din sudul Europei - cum ar fi Grecia si Italia - sustin relaxarea sanctiunilor, altele considera ca Rusia ar trebui pedepsita aspru in continuare.

Iar analistii de la Eurasia Group noteaza ca, in ciuda diferentelor de opinii pe aceasta tema, lipsa unui progres concret in ceea ce priveste acordul de pace nu trebuie ignorat.

"Partile implicate nu-si respecta promisiunile. Momentan, luptele au incetat, insa cel mai probabil vor fi reluate", arata analiza citata.

Trecand in revista principalele probleme ale acordului incheiat la Minsk in februarie 2015, analistii de la Eurasia Group arata ca "Kremlinul insista ca intelegerea trebuie sa asigure protejarea drepturilor cetatenilor de etnie rusa si vorbitorilor de limba rusa, fie printr-un amendament la Constitutie care sa le ofere regiunilor separatiste o autonomie crescuta, fie prin garantii internationale, in timp ce Kievul insista ca reintroducerea controlului la frontiere in zonele separatiste si indepartarea tuturor trupelor rusesti trebuie sa preceada un acord privind descentralizarea si statutul special".

Ce va face UE

In conditiile in care actualul acord intre Kremlin si Kiev are multe hibe si nu aduce rezultatele sperate, ce va face UE? Ei bine, se pare ca va fi nevoita sa schimbe tactica, scriu analistii Eurasia Group.

"Berlinul si Parisul dau de inteles ca pactul trebuie schimbat si vor adopta o abordare pas cu pas, care sa duca la progrese semnificative.

Asa ca UE ar putea promite Rusiei relaxarea sanctiunilor in schimbul acceptarii si implementarii conditiilor din acord", chiar daca SUA nu vor face acelasi lucru, concluzioneaza analistii citati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#UE sanctiuni Rusia, #UE acord pace Rusia Ucraina , #economie politica