Arma secreta pe care o detine economia Germaniei - WSJ

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 17:59
3078 citiri
Arma secreta pe care o detine economia Germaniei - WSJ
Foto: fanpop.com

In spatele succesului pe care il au exporturile Germaniei se afla o retea vasta de promovare a companiilor la nivel global, care ajuta la cresterea excedentului comercial al tarii, se arata intr-un articol publicat de Wall Street Journal.

Insa tocmai acest lucru a devenit o sursa de tensiune intre Guvernul de la Berlin si partenerii europeni si americani, noteaza Wall Street Journal.

Excedentul comercial al Germaniei a avansat cu aproape 18% in septembrie, fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce alte state mari din zona euro au inregistrat scaderi.

Potrivit datelor Bancii Centrale Europene, surplusul de cont curent al zonei euro a crescut cu mai putin de 4% in septembrie, la 13,7 miliarde de euro si este inferior celui inregistrat de Germania, adica 20 de miliarde de euro.

Insa Trezoreria americana a condamnat modelul de crestere economica al nemtilor, bazat pe exporturi, avertizand ca acesta incetineste celelalte state europene.

De asemenea, Comisia Europeana a anuntat de curand ca va face o ancheta in ceea ce priveste excedentul comercial al Germaniei, pentru a vedea daca a incalcat normele stabilite la nivel comunitar.

Comisia Europeana ancheteaza Germania

Unul dintre motivele succesului exporturilor acestei tari, in multe cazuri subestimat, este insa reteaua globala de reprezentante economice, construita pe parcursul mai multor decenii pentru a sustine exporturile companiilor, chiar si a celor mici, scrie WSJ.

Camera de Comert Exterior a nemtilor are 120 de birouri in 80 de tari, unde sunt angajati 1.700 de oameni, care au ca slujba promovarea intereselor comerciale ale germanilor.

"Nu cred ca este vina Germaniei ca are un surplus de exporturi", a spus Emma Marcegaglia, un antreprenor italian. "Diferenta fata de alte tari sta in sistemul lor", a completat aceasta.

"Germania nu urmareste o abordare de saracire a vecinilor", a afirmat si Andreas Rees, economist la UniCredit.

Cum functioneaza reteaua comerciala a Germaniei

Sistemul german leaga camerele de comert din afara tarii cu cele 80 de camere regionale din interior si este sustinut financiar atat de companii, cat si de stat.

Oamenii de afaceri considera ca reteaua uriasa si interconectata reprezinta o diferenta majora pentru sutele de mii de IMM-uri, deoarece ajuta companiile sa exporte pe piete indepartate, altfel foarte greu accesibile.

De asemenea, printre alte avantaje se numara si competitivitatea ridicata a industriei germane, precum si cultura de economisire.

In concluzie, combinatia intre aceste elemente a condus la surplusuri comerciale importante, care au atras criticile partenerilor.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#exporturi Germania, #succes exporturi Germania, #succes economie Germania, #crestere economica Germania, #scandal exporturi Germania , #exporturi