Bogatii prospera si in criza, saracii au ajuns la fundul sacului - Presa internationala

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 14:08
1895 citiri
Bogatii prospera si in criza, saracii au ajuns la fundul sacului - Presa internationala

In ciuda crizei economice, veniturile celor care conduc continua sa creasca fata de media platilor pentru angjatii medii; dezastrul din Japonia afecteaza direct exporturile, marii producatori locali nemaiputand accesa lanturile de distributie iar China este tinta criticilor cu privire la politica protectionista a achizitiilor de stat - sunt principalele subiecte tratate in presa internationala economica de miercuri.

In 2010, directorii executivi ai unora dintre cele mai mari companii americane au castigat, in medie, 11,4 milioane de dolari, adica de 343 de ori mai mult decat muncitorul american tipic.

"In ciuda colapsului pietelor financiare din cauza principalilor actori economici, in urma cu 3 ani, discrepanta dintre varful piramidei si muncitorul obisnuit a continuat sa creasca, atingand niveluri care sunt pur si simplu socante", a declarat Richard Trumka, presedinte al asociatiei care a realizat studiul, citat de CNNMoney.

Studiul a luat in calcul salariile platite la 299 de companii, membre ale indicelui bursier S&P500, al celor mai lichide titluri de pe piata bursiera americana.

Salariile directorilor executivi au crescut in 2010 in medie cu 23 procente fata de anul anterior.

In SUA urmeaza sa se introduca o lege care solicita companiilor sa prezinte raportul dintre veniturilor de la varful conducerii, fata de media salariatilor companiei respective, lege impusa tuturor companiilor publice (tranzactionate pe bursa).

Exporturile japoneze, zguduite cutremur

Exporturile japoneze au scazut in martie pentru prima data in ultimele 16 luni, afectate direct de efectele cutremurului si tsunami-ului care i-a urmat, de fabricile distruse si porturile avariate.

Exporturile auto, cu precadere, au fost afectate, in conditiile in care Toyota, Nissan si Honda si-au suspendat intreaga productie din Japonia din cauza lipsei de componente, informeaza The Guardian.

Exporturile de autovehicule, care reprezinta 10 procente din exporturile totale ale Japoniei, au scazut cu 27,8 procente in martie.

"Este foarte frustrant pentru producatori auto si cei implicati in industrie", a explciat un economist al Daiwa Institute of Research. "In ciuda cererii continue din afara Japoniei, pur si simplu nu pot produce masinile din cauza spargerii lantului de aprovizionare din cauza dezastrului".

China, criticata de mediul de afaceri european

Mediul de afaceri european acuza China pentru faptul ca are un sistem al achizitiilor publice care exclude companiile straine si incurajeaza corputia.

"Cadrul legal al achizitiilor guvernamentale in China este un balast pentru eficienta si inovatia economiei chineze in ansambul sau", considera Camera de Comert Europeana din China, intr-un studiu publicat miercuri, noteaza Financial Times.

Criticile aduse pietei achizitiilor publice, care este estimata ca avand o valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari, vin in conditiile in care Beijingul se pregateste pentru accederea la Government Procurement Agreement, un grup format din 40 de membri internationali care se obliga sa acorde drepturi egale tuturor participantilor la accesarea contractelor publice oferite de fiecare guvern.

Campania de critici a inceput la finele lui 2009 cand China a anuntat ca doar produsele cu drepturi de autor chinezesti vor fi eligibile pentru contractele de achizitii publice.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#discrepante sociale SUA, #venituri CEO SUA, #exporturi Japonia, #catastrofa Japonia, #achizitii publice China , #exporturi