Ce cumparam si ce vindem in Republica Moldova

Luni, 22 Iulie 2013, ora 07:36
6481 citiri
Ce cumparam si ce vindem in Republica Moldova
Foto: Elldor.info

Presedintele Traian Basescu a vizitat saptamana trecuta Republica Moldova, prilej cu care primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, i-a cerut acestuia intarirea relatiilor comerciale intre cele doua tari, deoarece acestea nu si-au atins potentialul maxim.

Intr-adevar, schimburile comerciale intre Romania si Republica Moldova sunt destul de reduse.

Astfel, in perioada ianuarie - aprilie 2013, exporturile au cumulat 191,111 milioane de euro, in timp ce importurile au ajuns la 95,861 milioane de euro.

Comparativ, in primele 4 luni din 2013, exporturile totale ale Romaniei au fost de 68,79 miliarde lei (15,66 miliarde euro), iar importurile au fost de 76,11 miliarde lei (17,33 miliarde euro).

In consecinta, raportate la valoarea totala, exporturile tarii noastre peste Prut au reprezentat doar 1,22%, in timp ce importurile - 0,55% din total.

In ceea ce priveste categoriile de produse, atat la export cat si la import predomina produsele minerale, electronicele si metale, conform informatiilor transmise Ziare.com de catre INS.

De remarcat este faptul ca Romania importa o cantitate mare de produse alimentare, bauturi si tutun, valoarea acestora ridicandu-se in primele patru luni din 2013 la 9,9 milioane de euro.

R. Moldova, o piata mica de desfacere

Explicatia pentru relatiile comerciale restranse cu Republica Moldova este ca aceasta tara reprezinta o piata destul de mica de desfacere.

Astfel, PIB-ul Republicii Moldova a fost anul trecut de 7,25 miliarde de dolari (5,5 miliarde de euro), ceea ce reprezinta doar 4% din PIB-ul Romaniei.

De fapt, economia statului de peste Prut de 24 miliarde de lei este mai mica decat produsul intern brut al unor judete romanesti, precum Cluj (26 miliarde de lei) sau Timis (33 miliarde de lei). Mai mult, Bucurestiul are un PIB de cinci ori mai mare ca cel al Moldovei (131 miliarde de lei).

In plus, populatia este doar de 3,7 milioane de locuitori.

Cu toate ca avem aceeasi limba si o istorie comuna, Romania se plaseaza abia pe locul 5 in topul investitorilor straini din Republica Moldova, cu 106 milioane dolari pompati in perioada 1994-2009. Pe primul loc este Olanda (283 milioane dolari), urmata de Cipru (221 milioane dolari), Italia (190 milioane dolari) si Rusia (125 milioane dolari).

Investitorii romani din Republica Moldova sunt, in cea mai mare parte, companiile straine intrate in tara noastra care se extind peste Prut - in special bancile - BCR, Raiffeisen Leasing, BT Leasing, dar si Rompetrol si Petrom, Metro, UTI, Romstal Trade European Drinks sau Arabesque.

Similar, potrivit statisticii Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), Republica Moldova ocupa locul 46 in clasamentul investitorilor straini, cu o valoare a capitalului social subscris de 33 milioane de dolari si un numar de 4.016 societati comerciale cu capital moldav (2,3% din totalul societatilor comerciale cu participare straina de capital).

R. Moldova are nevoie de noi

Tocmai din aceste motive, in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu in R. Moldova, primarul Chisinaului i-a solicitat acestuia sprijin pentru ideea sa ca fiecare primarie de localitate de peste Prut sa primeasca o finantare anuala nerambursabila de cate 50.000 de euro din partea Guvernului Romaniei pentru a face lucrari de infrastructura.

In acest fel, economia R.Molodva ar avea de castigat, iar tara noastra va fi privita mai bine peste Prut.

"Ar insemna din bugetul Romaniei 0,1%. Am convenit sa detaliem acest subiect si sa incercam sa promovam un asemenea proiect la nivelul majoritatii parlamentare din Romania si respectiv guvernului roman", a spus Chirtoaca.

Intrebat cum s-a angajat Basescu sa sustina aceasta idee, Chirtoaca a raspuns ca nu a intrat in aceste detalii cu presedintele. "Nu am intrat in asemenea detalii, dar presedintele intotdeauna a sustinut, sustine si va sustine in continuare R. Moldova, sunt convins", a mai spus Chirtoaca, la RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Romania export Republica Moldova, #Romania export Moldova, #Romania import Republica Moldova, #Romania relatii Republica Moldova, #Romania comert republica Moldova , #exporturi