Cum reuseste Europa sa traga in jos China?

Joi, 24 Iunie 2010, ora 06:21
3168 citiri
Cum reuseste Europa sa traga in jos China?
Foto: Fortune Magazine

Una dintre lectiile ultimilor ani de criza financiara este ca aproape toate pietele importante sunt legate intre ele si sufera impreuna. Cine credea ca ele sunt independente si rezista daca sunt destul de puternice si-a dat seama ca a gresit atunci cand criza creditelor neperformante din SUA a rascolit finantele lumii intre 2007 si 2008.

Ceva asemanator s-a intamplat si saptamana aceasta, dupa ce China a permis yuan-ului sa se aprecieze la un maxim istoric fata de dolar si sa se apropie de valoarea lui adevarata, scrie Fortune Magazine.

Totusi, in ciuda surprizei facute de chinezi, adevaratul pericol al anului ramane datoria tarilor europene si riscul ca aceasta sa nu fie platita. Este, insa, destul de devreme pentru a vorbi despre o problema globala deoarece ea pare inca sa fie specifica Europei.

La prima vedere, comertul mondial arata bine. Exporturile Chinei au crescut cu 48,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce exporturile catre cele 27 de tari ale UE sunt cu 34,4% mai mari.

20% din totalul exporturilor chineze - adica 25,9 miliarde de dolari - au ca destinatie Europa, ceea ce inseamna ca datoriile au un impact neglijabil asupra comertului mondial si sunt doar o problema locala.

Lichiditatile si creditele, mai relevante decat rezultatele oficiale

Exporturile si alti indicatori economici nu prezinta, insa, situatia actuala, ci una din urma cu cel putin doua luni. Ministerul chinez al Comertului a precizat ca firmele au nevoie de aproximativ doua luni pentru a onora comenzile, ceea ce inseamna ca cifrele din luna mai reflecta de fapt comenzile din martie.

Daca anunturile privind performantele companiilor si ale guvernului nu sunt relevante pentru ca nu sunt date in timp real, ne putem face o idee mai corecta despre situatia economica analizand lichiditatile. Acestea sunt masurate prin disponibilitatea bancilor de a imprumuta si ofera o imagine imediata a cresterii economice.

In prezent, bancile europene prefera sa isi depuna banii la Banca Centrala Europeana decat sa se imprumute intre ele. Si asta desi BCE le ofera o dobanda de doar 0,25%, mai mica decat cea pe care ar primi-o daca ar imprumuta unei banci.

In opinia specialistilor, comportamentul de acum al bancilor ilustreaza cel mai bine problemele Europei si arata ca ele sunt atat de ingrijorate de capacitatea de plata a institutiilor financiare incat prefera siguranta inaintea profitului.

Ce legatura are asta cu China? Cand bancile se imprumuta mai putin unele pe altele, consumatorii si companiile primesc nu mai primesc nici ele credite. Banii care se duc in subsolurile Bancii Centrale Europene sunt de fapt bani care nu mai circula in economie si care nu mai incurajeaza comertul. Astfel, exporturile pe care China le va anunta peste cateva luni vor fi mai mici pentru ca bancile europene nu vor sa riste.

Depozite mari = importuri mici

Depozitele de la Banca Centrala a Europei au fost scazute si constante pana in noiembrie 2008, cand au sarit brusc la 210 miliarde de dolari - de zece ori mai mari decat in luna precedenta.

In urmatoarele patru luni, exporturile Chinei in Europa au scazut la jumatate. La fel si cererea de materii prime, ceea ce a dus la scaderea pe bursele din China a pretului la petrol, cupru, otel, plastic si alte materiale de baza.

Nivelul minim al petrolului a fost atins in februarie 2009, luna in care si exporturile chineze in Europa au scazut cel mai mult, iar acest lucru nu este o coincidenta, subliniaza economistii.

Mai mult, statisticile arata ca valoarea depozitelor din mai 2010 este mai mare chiar si decat cea din noiembrie 2008, ceea ce inseamna ca cifrele foarte bune prezentate de Beijing nu vor ramane prea mult timp atat de bune.

Chiar daca implicatiile pe termen lung ale crizei datoriilor din Europa nu sunt deocamdata foarte clare, legatura dintre pietele globale nu poate fi negata, iar confruntarea datelor privind lichiditatile si exporturile sunt o dovada ca problema europenilor nu este una izolata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Europa criza datorii, #Europa importuri, #banci europene credite, #Banca Centrala Europeana depozite, #China exporturi Europa , #exporturi