Ia micul, UE! - Victoria micilor romanesti, oficiala: iata cand vor putea fi exportati

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 22:34
4040 citiri
Ia micul, UE! - Victoria micilor romanesti, oficiala: iata cand vor putea fi exportati
Foto: newsbv.ro

Regulamentul CE care permite folosirea bicarbonatului de sodiu pentru fabricarea micilor a fost publicat, joi, in Jurnalul Oficial al UE, astfel ca, incepand cu 25 iunie, acest produs va fi putea fi exportat in toate tarile Uniunii Europene.

Romaniei i s-a facut o derogare pentru folosirea bicarbonatului de sodiu si a altor aditivi necesari prepararii pastei de mici, prin Regulamentul nr. 601/2014 al Comisiei din 4 iunie de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne.

Daniel Constantin: Micii romanesti vor putea fi exportati pe piata UE din iunie

Documentul a fost publicat, joi, in Jurnalul Oficial al UE, astfel ca, de la 25 iunie, micii vor putea fi exportati in spatiul comunitar, dupa mai bine de un an in care au existat preocupari cu privire la pregatirea micilor dupa reteta traditionala, care presupune folosirea bicarbonatului de sodiu si a altor aditivi alimentari, interzisi de Uniunea Europeana in produsele din carne.

In Anexa II, se arata ca pentru prepararea micilor se pot folosi carbonati de sodiu, acid carminic (colorant rosu), precum si zaharuri si melase caramelizate.

La un pas sa ne interzica micii

Controversele au aparut in vara anului trecut, inainte de intrarea in vigoare, la 1 iunie 2013, a unui regulament european care interzicea folosirea unor aditivi alimentari in produsele din carne. Printre aditivii interzisi figurau bicarbonatul de sodiu, un conservant si un antioxidant folositi in reteta traditionala de mici.

"Bicarbonatul de sodiu se poate folosi in carnea cruda tocata, dar se poate folosi si cand vrei sa maschezi un miros al carnii. De aceea, Uniunea Europeana nu l-a agreat. Prima reteta cunoscuta de mici dateaza din 1902 si specifica bicarbonatul in cantitate de 2-3 grame la un kilogram de carne. E folosit pentru a fragezi compozitia si a pastra compozitia. Daca nu se foloseste bicarbonat, micul seamana cu o chiftea", explica, la 1 mai 2013, presedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea.

Presa straina: Daca micii vor fi interzisi, Romania va fi cuprinsa de proteste nemaintalnite

"Vina noastra a fost ca nu ne-am trezit foarte devreme sa cerem introducerea bicarbonatului intr-un produs traditional. Au fost discutii sterile si ne-am trezit ca se interzice", mai preciza Sorin Minea, adaugand ca se va putea obtine o derogare de la Comisie.

La 20 februarie 2014, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) a decis sa amane proiectul de regulament al Comisiei care autorizeaza folosirea aditivilor necesari pastei de mici pentru luna iulie a acestui an.

"Intentia a fost de a vota in cadrul SCFCAH folosirea mai multor aditivi pentru anumite produse traditionale, printre care si micii romanesti", a precizat atunci, pentru MEDIAFAX, Aikaterini Apostola, ofiter de presa al comisarului pentru sanatate, Tonio Borg.

"In cele din urma, votul nu a mai avut loc, dar discutiile cu statele membre vor continua si chestiunea va fi introdusa din nou pe agenda SCFCAH", a mai spus Apostola.

Potrivit unor surse europene, mai multe state, printre care Germania si Olanda, s-au opus proiectului.

Ponta, catre romani: Noi ne luptam, salvam micii de CE. Fiti ponderati de sarbatori (Video)

La randul sau, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a precizat ca proiectul a fost supus discutiei, pentru a decide daca se poate intruni o majoritate calificata (minim 260 voturi din total 352).

"Cu toate ca niciun stat membru nu a avut obiectii la solicitarile Romaniei, unele din aceste state au precizat ca nu pot vota in favoarea propunerii, datorita solicitarilor producatorilor nationali, solicitari care nu au putut fi incluse in prezentul proiect. In esenta, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizati in produse traditionale", se arata intr-un comunicat al MADR.

Din cauza acestei situatii, s-a decis sa nu supuna votului proiectul de regulament, "evitand astfel reluarea intregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi) ", a mai precizat Ministerul Agriculturii.

In cele din urma, amanarea nu a mai durat pana in iulie.

Afacere cu gust romanesc in Marea Britanie - Cum merg micii cu ceaiul englezesc

Potrivit unor surse europene, la presiunea mai multor state, inclusiv al Romaniei, Comitetul SCFCAH s-a reunit la 10 martie pentru a lua o decizie in privinta modificarii listei aditivilor. Romania a obtinut derogarea pentru folosirea bicarbonatului si a carminului in pasta de mici. Derogarea obtinuta permite folosirea acestor doi aditivi doar pentru prepararea pastei de mici, dar va ramane interzisa pentru alte produse. Totodata, decizia SCFCAH a permis Romaniei sa exporte mici in Uniunea Europeana.

Decizia a fost salutata si de comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

"Atunci cand exista argumente, atunci cand exista o buna coordonare intre industrie si autoritatile responsabile la nivel national si european, rezultatele sunt pozitive. Ma bucur ca serviciile Comisiei Europene, in special Directia Generala pentru Sanatate coordonata de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atentie o problema atat de importanta pentru cei de acasa si ca, dupa intalnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat intr-un timp foarte scurt pentru a pune cererea Romaniei din nou pe agenda comitetului", a declarat comisarul Ciolos.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#mici romanesti export UE, #mici bicarbonat Uniunea Europeana , #exporturi