Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Comertul exterior: Ce se vede daca dam deoparte Dacia si Ford

Joi, 12 Februarie 2015, ora 09:00
4531 citiri
Comertul exterior: Ce se vede daca dam deoparte Dacia si Ford
Foto: Dacia

2014 este primul an din istorie cand exporturile Romaniei au depasit valoarea de 50 de miliarde de euro. Insa care e situatia pe categorii de produse?

Sectorul producator de masini si echipamente de transport a sustinut schimburile externe prin soldul puternic pozitiv, astfel incat rezultatul concretizat in influenta asupra soldului general s-a situat la +23%.

In schimb, soldul inregistrat in schimburile externe la grupa "alte produse manufacturate" a influentat negativ rezultatul de ansamblu (-13%) si a anulat peste jumatate din avantajul mentionat anterior.

Fapt ingrijorator, exporturile de produse chimice si conexe acestora au fost de numai o treime din importurile pe acest segment. Deficitul extern pe aceasta zona de comert extern a depasit cinci miliarde de euro. Acest nivel reprezinta 87% din tot deficitul extern, ceea ce il califica drept cauza principala a soldului negativ de ansamblu.

Desi exporturile de combustibili minerali si lubrifianti au crescut fata de anul precedent la peste trei miliarde de euro, importurile de acest tip au avansat si ele spre 5,5 miliarde de euro (prin specializare intraindustriala si optimizarea activitatii multinationalelor din domeniu).

Astfel, gradul de acoperire aferent a ramas sub 60%, iar deficitul sectorial a pastrat o pondere foarte importanta (38%) in deficitul total.

Exporturile de produse agroalimentare, bauturi si tutun au avansat pana aproape de patru miliarde si jumatate de euro si au ratat de putin situarea la care ajunsesera in octombrie si noiembrie, adica de a fi peste valoarea importurilor efectuate in acelasi interval de timp. De remarcat, totusi, echilibrarea survenita in 2014 pe o zona de comert la care am avut de suferit in ultimii ani.

Celalalt "plus" inregistrat pe langa exporturile de auto: livrarile la extern de materii prime si materiale au depasit semnificativ importurile, gradul de acoperire pe acest segment fiind de 154%, iar excedentul de aproape un miliard de euro.

Partea buna este aportul valutar, partea mai putin buna este valorificarea relativ scazuta a materiilor prime autohtone pe calea utilizarii lor in productia proprie.

Citeste mai departe despre Comertul exterior pe 2014: Ce se vede daca dam deoparte Dacia si Ford pe CursDeGuvernare.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#exporturi Dacia Ford, #Romania exporturi 2014 , #exporturi