Ziare.com

Cu ce ne laudam la export: Bujii, oi, capre si seminte sparte

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 19:25

   

Cu ce ne laudam la export: Bujii, oi, capre si seminte sparte
Cel mai exportat produs realizat in Romania este reprezentat de bujii, arata o analiza realizata de KeysFin.

"Privind structura exporturilor Romaniei, realizezi prin ce transformari a trecut economia in ultimii 24 de ani. Daca inainte construiam si exportam vapoare, utilaje petroliere la cheie, camioane, utilaje agricole etc., in prezent doar cu Loganul si Duster-ul mai putem sa ne laudam", se arata in analiza KeysFin remisa Ziare.com.

In rest, am ajuns sa vindem in majoritate produse neprelucrate sau putin prelucrate, sa exportam materii prime, "practic sa ne vindem resursele fara sa castigam prea mult in plus".

Analistii KeysFin remarca faptul ca Romania a devenit mai mult o piata de desfacere si, chiar daca din punct de vedere statistic stam mai bine cu exporturile, in privinta calitatii acestora o luam in jos.

Fapt recunoscut si de autoritati. "Principalele produse de export nu se numara si printre principalele produse inalt competitive, daca evaluam nivelul competitiv in modul cel mai simplu si relevant, prin cota de piata mondiala. O a doua observatie, este aceea ca produsele cu cea mai mare cota de piata, azi, ca si acum 10 ani, se afla la nivele de procesare foarte scazute", scrie in Strategia Nationala de Competitivitate 2014-2020.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, primele trei categorii de produse competitive la export sunt produsele agricole neprelucrate sau foarte putin prelucrate.

Doua categorii de produse au avut o crestere sustinuta in ultimii ani, si anume firul de matase, de la 2,74% in 2002 la 17,24% in 2012, si oi si capre vii, de la 5,15% in 2002 la 18,44% in 2012.

Acestea se regasesc de altfel pe primele doua locuri ale topului celor mai vizibile produse romanesti pe pietele internationale, fiind urmate de semintele de floarea soarelui (12,3%).

Interesant si relevant in acelasi timp este ca, spre deosebire de anul 2002, cele mai performante 20 categorii de produse de export au devenit aproape in totalitate sau deloc vizibile pe piata mondiala, iar cea mai mare scadere a fost inregistrata pentru produsele cel mai bine clasate anterior, printre care vagoane (-7,83 p.p.) si incaltaminte (-4,78 p.p.).

Seturile pentru bujii, cele mai multe exporturi

In prezent, circa 30% din exporturile Romaniei sunt reprezentate de industria auto si sectorul echipamentelor, printre care se remarca piesele si accesoriile pentru autovehicule (5.52%), autoturismele (inclusiv autocamioane) (5.24%) si anvelopele noi (2,19%).

Cele mai noi date de la Institutul de Statistica arata ca cele mai vandute produse romanesti la export sunt seturile de fise pentru bujii (1,19 miliarde de euro - incasari in primele sapte luni din 2014), urmate de autovehiculele Dacia si Ford (742 milioane de euro), carburanti (motorina de 604 mil.euro si benzina de 507 mil.euro) si grau (425 mil.euro). In top mai regasim partile de caroserii auto, medicamentele si turbocompresoarele.

Cu alte cuvinte, principalele produse de export sunt componentele pentru bujii si carburantii prelucrati in rafinariile romanesti.

Sectoarele cu cea mai mare crestere

Statistica arata, pe de alta parte, ca cea mai mare crestere in procente in cota de piata a exporturilor Romaniei au marcat-o oile si caprele vii (13.30 p.p), vanzarile de animale ajungand sa reprezinte 18.44% din totalul cotei de piata mondiale a produselor din sectoarele industriale si agricole exportate de Romania in 2002-2012, fata de 5,15% in 2002.

In top urmeaza firul de matase (avans de 14,50 p.p.) si semintele de floarea soarelui, sparte sau nu, cu o crestere de 8.08 puncte procentuale, la 12,03%.

Ne mai remarcam la export si prin vanzarea de "schimbatoare ionice bazate pe polimeri", placi aglomerate din lemn sau placi similare din lemn sau alt material lemnos, fir din lana daracita, parti de incaltaminte, bumbac, cardat sau daracit. Asa arata top 10 al celor mai performante grupe de produse, conform datelor Ministerului Eonomiei.

Cea mai notabila evolutie este iesirea aproape completa a confectiilor din randul celor mai performante 20 de produse de export.

Vestea buna este ca, spre deosebire de 2002, in sectorul serviciilor asistam la un avans, chiar daca anemic insa incurajator, al serviciilor de IT (Comunicare si Tehnologia informatiei). Vorbim in special de firmele care produc software si asigura asistenta pentru piata IT&C.

Pe ansamblu, Romania exporta marfuri in valoare de circa 50 de miliarde de dolari anual, din care 87% sunt produse industriale si restul produse agricole, si exporta servicii in valoare de circa 20 de miliarde de dolari anual.

In primele sapte luni ale acestui an, companiile romanesti au facut exporturi de 30,3 miliarde de euro.

Strainii vor produse din Romania - cu cat au crescut exporturile in primele 8 luni (Grafic)

Comparatia cu restul Europei

Pentru exportul de marfuri, Romania detine aceeasi pozitie de piata ca si Portugalia (0.32%) si are valori apropiate de tari precum Finlanda (0,41%) sau Grecia (0,20%)

La capitolul servicii (0,24%), suntem la nivelul Croatiei (0,29%) si Ciprului (0.20%), ambele fiind pe o panta descendenta. Romania se afla la mare distanta de performerii UE, Marea Britanie (6.91%), Germania (6.25%), Franta (5.28%).

70% din exporturile de marfuri ale Romaniei se duc catre tarile din UE, mai ales catre Germania, Italia si Franta. Inafara Comunitatii Europene, cele mai multe exporturi merg catre Turcia.

Pe ansamblu, exporturile romanesti reprezinta 1% din totalul exporturilor europene in anul 2013 fata de 0,8% in anul 2008.

C.P.

Citeste mai multe despre produse export Romania exporturi romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3772 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Marin, ar trebui sa nu scrii despre ceea ce nu

cunosti.
Ramai la pupatul organelor lui Ponta, asta este menirea ta pe lumea asta. Banuiesc ca inainte pupai la Voiculescu...

 
 

 
 

Tara este in siguranta si economia duduie !!!

Iar prin 2125 toti romanii o vor duce bine !! Conform zicerii indivizilor de la putere ! Precum ar zice nefericitul prea fericit Daniel cu referire la guvern si presedinte : vrednic este !! Sau nevrednic ??

Toarasu Neutru, domne, sa subintzelege, ca bujile trebe sa fie

siele bagaten ceva ,nu ? Ca nuie toate masinile Dizel, ca lao adica si Dizelele are bujii, da delea desen cinge !

SA TRAITI !

P.S. 70% din exporturile de marfuri ale Romaniei se duc catre tarile din UE, mai ales catre Germania, Italia si Franta. Inafara Comunitatii Europene, cele mai multe exporturi merg catre Turcia.

 

Au uitat

Exportul de carne de tun,sau mai precis de sclavi,care ii gasesti peste tot in Europa.Ii recunosti,muncesc muncile care nu le fac localnici si accepta salarii modeste...Unii isi mai pierd si viata,prin accidente de munca,isi lasa copii in grija altora si o tund spre o viata mai buna...asa cred ei.Ei tin Romania pe linia de plutire,cu micile lor trimteri de bani,pe la rude.Este o marfa prelucrata,sunt scoliti,sunt adaptabili,cu mici exceptii....Curios ca este o marfa de calitate,dar este uitata...

 

Cei 45 de ani de comunism,

au pretul lor...Nu am uitat de anii in care se muncea efectiv 3-4 ore zilnic, dar se consuma cat pt. 8 si apoi ceea ce exportam era la pret de dumping, pierzand endemic, venit national. Acum, recuperam cu mari eforturi.

dl terente,

exportul din comunism il vetzi scrie in cartea recordurilor romanesti.au trecut 25 de ani ce mare branza atzi facut, nu suntetzi in stare de nimic doar vaicareala si blamatzi comunismul care s-a terminat demult.atzi trait pe datorie si itzi garantez ca peste altzi 25 de ani vetzi fi mai rau ca acum, vetzi fi straini in propria tzara , suntetzi datori vandutzi si nici nu avetzi cum sa platitzi datoriile ca nimic nu va apartzine in romania.

@terente

Esti cam pe dos mai terente. Ce cazzo recuperam acum??? Cu exporturile alea "la pret de dumping" cum spui tu Romania a reusit in cativa ani sa plateasca datoria externa (de vreo 10 MILIARDE de dolari).Acum cu industria asta performanta de o avem acum si cu exporturile astea fantastice reusim sa "recuperam cu mari eforturi" intradevar. Deja am recuperat de am reusit sa indatoram tara cu vreo 100 de miliarde de euro, plus ca ne-am det gratis toate resursele.Sa vedeti ce o sa ne bata vantul prin buzunare de o sa ne inghete coa.ele cand va veni vremea platii datoriilor. Daca dupa puciul din dec. 89 se gestiona corect si cinstit ce a ramas dupa ceausescu, acum trebuia sa fim printre tarile fruntase din Iuropa. Dar prin inlaturarea lui ceasca s-a urmarit vinderea industriei romaneasca la fier vechi si transformarea tarii in piata de desfacere pt. altii. PACAT, MARE PACAT...

Strainii tin Romania pe linia de pliutire ?? Hai, nici chiar

..asa ! Cele cateva zeci de milioane de euro trimise lunar nu mai fac mare lucru. Inainte de criza din 2008 era vorba de cateva miliarde anual. Atunci aveau mai mare greutate. Acum e greu si pentru ei. UE nu merge !!

romania lui iliescu constantinescu si basescu

cu export de oi capre si colorati.

 

va aduceti aminte de cantecul acela 'fabrici si uzine'?

acu nu mai e cazul. aia a vrut cizmarul fara scoala sa avem iar scolitii astia cu masterat la rahova sa fim faliti. ce a fost nu va mai fi niciodata. romania a fost pusa pe locul binemeritat de tara subdezvoltata. pacat ca e in europa. america de sud era cea mai potrivita zona geografica.

 

ORICE tara din america de sud poate cel mult sa VISEZE la

mult blamatul nivel de viata din Romania!!!
situatia noastra slaba comparativ cu occidentul se datoreaza strict numarului mare de indivizi care stiu sa priveasca numai inapoi, sa-si planga de mila si sa se autoflageleze: pe scurt, mentalitati de iobag.
acestia sunt cancerul Romaniei, care sufoca din fasa eforturile celor care vor sa mearga inainte!!!

Toarasu AdrianMB, io am spus, cea veam da spus,

asa ca, nuva mai loati da chinejii mei, ca nici iei nu prea stie cum sta treaba acolo la suiedeji !

http://blogs.wsj.com/chinarealtime/2011/07/12/is-volvo-swedish-or-chinese/

SA TRAITI !

p.s. Interesant si relevant in acelasi timp este ca, spre deosebire de anul 2002, cele mai performante 20 categorii de produse de export au devenit aproape in totalitate sau deloc vizibile pe piata mondiala, iar cea mai mare scadere a fost inregistrata pentru produsele cel mai bine clasate anterior, printre care vagoane (-7,83 p.p.) si incaltaminte (-4,78 p.p.).

Exportam.

Exportam saracie, mizerie si mizerabilism, exportam mana de lucru heirupista, exportam prostitutie, exportam delicventa, exportam lautariede strada, cersetorie, paducherie.
Exportam ce mai ramane dupa ce FSN-ul si-a tras "Greaua mostnire", exportam munti bellitzi, exportam consecinte hrebenciuce, exportam doctorate.. pontoase, exportam jale, plans si la urma niscai doctori satui sa-si faca meseria medieval.
Ne raman vraci, ghicitori in carti si-n palme de palmasi, votaci cat incape si morti pe liste electorale cat cuprinde.
Ne raman pensionari intretinuti de cei plecati, ne raman 600 de alesi unu si unu si prin ei nemijlocit, exportam verzi si uscate, baliverne, spionarea mainilor care te hranesc, exportam mishelism, canalii si gainari analfabeti dar cu aere, ifose si doctorate.
Exportam fara preget si odihni.
A inceput nemernicia asta cu Iliescu:
A dat, la cererea Europei, amnistie, pe urma pasapoarte, pe urma aurul la tzigani, pe urma vreo doua mineriade, apoi si somaj printre mineri, de-a umplut Europa de democratie originiala si , caci asa le trebe, urnele occidentale de extrema dreapta.
Lipsa de ebola, maida sioutiina - nu multa -tuberculoza d-aia de mori cu antibioticele in fese, si am rezolvat si pe Putin copios.
Dar, oare, Putina, putin nu un tarnacop intre omoplati ca Trotzki aranjat de ai lui, ci o lopata pe shale, nu serveste ?
Da'Ilici, nici el !?
Daca nu, nu !
Arde-i pe europeni caci tare-i prost cine ne baga-n seama...

articolul tendentios si certat cu MATEMATICA!!!

demonstratie:
dacia-ford fac cca 35000 automobile pe luna, deci cca 245.000 in sapte luni.
la un pret mediu de 5000 euro pe unitate rezulta exporturi de cca 1.225.000.000 euro!!!!(vanzarile interne sunt mici)
cat despre bujii, un set de fise costa cca 25 de lire in anglia in magazin!!!!!!
asta ar insemna ca Romania produce piesa respectiva pentru toata planeta!!!!!!!:-)) :-))

 

Toarasu AdrianMB, domne, va credeam mai luminat, ce dreagu !

Pai in articol ie vorba dece esporta Romania, nude ce esporta RENAULT !

Ca io creca nici bujile alea nar trebui puse, ca nici alea nuie ale noastre !
Ale noastre ie oile, caprele, cu divizia da fofoloance si semintele lu Margelatu !

SA TRAITI !

stimate coleg stimabil,

in opinia stimatiei tale, automobilele volvo sunt exportate de suedia (unde-s produse), sau de un fond de investitii al ''chinejilor''???????(care au cumparat volvo de la ford)

@ adrianmb

Suedezii care produc masinile Volvo sunt angajatzii chinezilor. Cel care exporta produsul nu este nicidecum muncitorul de la Volvo ci proprietarul companiei care hotaraste ce face cu produsul finit.Conform acestei interpretari juridice si Dacia este produsa in Romania de angajatzii companiei Renault. In concluzie se pare ca nici bujiile nu sunt exportate de Romania ci doar caprele si "fofoloancele"......

 

o cam iei pe aratura......

1.exporturile unei tari inseamna produsele si serviciile create intr-un stat si vandute in afara acestuia.
originea persoanei juridice n-are ABSOLUT nici un fel de relevanta!
2. muncitorii nu exporta niciodata nimic, ei muncesc.
3. notiunea de ''export'' este, inainte de orice, economica, nu juridica.
nu poti ''interpreta juridic'' un export, poti, cel mult, sa incerci sa faci pe sofisticatul.(la unii tine)
4. ''caprele si fofoloancele'': in cazul meu, cel putin, stereotipurile nu tin loc de argumente.

Toarasu AdrianMB, domne, nute preface canu pricepi ceam vrut sa spui

Ca ce spui matale iea devarat doar ca numere, da Romania nu prea salege cu nimica din esportu lu Renault, lu Ford si lu aia cu bujile. Ca salarile si alte dari care le plateste iei , ie nimica, pe langa ce castiga aia dupe urma masinilor si bujilor !

Asa ca noi, tocu oile, cu caprele sicu dom doctor Wponta ramanem...

SA TRAITI !

P.S. Pe ansamblu, Romania exporta marfuri in valoare de circa 50 de miliarde de dolari anual, din care 87% sunt produse industriale si restul produse agricole, si exporta servicii in valoare de circa 20 de miliarde de dolari anual.

@T.basilic

mai lasa blazarea si patetismul, ca nu-s constructive!!
verifica export tree-ul Romaniei si-ai sa constati ca esti cam pe langa subiect, situatia nu-i deloc asa de proasta pe cat vor unii sa credem!!
sau poate tu crezi ca Romania are o complexitate economica mai mare decat tari ca spania, canada, norvegia sau australia exportand BUJII, CAPRE si PROSTITUATE!!!!
incredibil in ce hal va lasati manipulati, chiar avand informatia la indemana!!! :-))) :-)))

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor