Cum loveste aprecierea euro in a patra economie europeana

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 19:44
4306 citiri
Cum loveste aprecierea euro in a patra economie europeana

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, se bazeaza pe seful Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, pentru a se lupta cu doua efecte majore cauzate de aprecierea monedei unice.

Euro a ajuns la cotatii atat de mari incat BCE a anuntat ca va urma sa ia masuri in acest sens.

In Spania, efectele s-au vazut deja pe doua fronturi: a incetinit cresterea exporturilor si a afectat inflatia. Iar daca luam in calcul si somajul foarte mare, atunci consecintele asupra economiei vor fi unele importante.

Pe 7 aprilie, Rajoy a mentionat ca ar vrea "o alta rata de schimb valutar", iar Draghi a confirmat temerile premierului de la Madrid, precizand ca aprecierea masiva a monedei euro necesita o interventie din partea BCE, scrie Bloomberg.

Insa un astfel de ajutor va fi prea tarziu pentru companii precum Cosentino SA, care produce echipamente pentru bai si bucatarii.

"Motivele pentru care ne mentinem fabricile in Almeria devind din ce in mai putine", a precizat Luis de la Haza, directorul executiv al companiei care are 10 uzine si doua cincimi din mana de lucru in regiunea din sudul tarii.

Cu cat a scazut euro

In total, in ultimul an, moneda unica s-a apreciat cu mai mult de 5% fata de cea americana, subminand eforturile exportatorilor de a reduce costurile pentru a castiga competitivitate in afara blocului comunitar. In acelasi timp, cresterea lenta a inflatiei face competitia in regiune si mai dura.

Vanzarile inregistrate in afara zonei euro au scazut cu 0,8% in februarie fata de luna precedenta, in vreme ce exporturile in statele din blocul comunitar au avansat cu 1,2%.

Un alt lucru ingrijorator este faptul ca ritmul comertului cu alte state s-a redus mult: de la un avans de 4,4% in trimestrul al treilea, exporturile au incetinit la 0,8% in T4.

Pe de alta parte, rata inflatiei din zona euro a fost de 0,5% in luna martie, un nivel de patru ori mai mic fata de cel la care BCE apreciaza ca ar fi vorba de o stabilitate a preturilor.

In Spania, preturile de consum au scazut luna trecuta pentru prima data din octombrie 2009.

"Cel mai bun scenariu pentru aceasta tara ar fi o rata a inflatiei sub cea regasita in zona euro, pentru a o ajuta sa isi castige competitivitatea. Pe de alta parte, daca preturile scad, iar euro creste, atunci totul se va transforma intr-un cosmar", a estimat Ben May, economist la Oxford Economics din Londra.

Inflatia in zona euro, cu exceptia componentelor volatile precum mancare si energie, a ajuns la 0,8% in zona euro, in martie. In Spania, a patra economie a regiunii, indicele a ajuns aproape de zero, cel mai mic nivel din aprilie 2010. Insa acesta ar fi cu 5% mai mare daca euro ar fi mai slab.

"Unii s-ar astepta ca BCE sa intervina", a spus economistul Santiago Carbo-Valverde. "Intarirea monedei afecteaza Spania, in conditiile in care piata interna ramane limitata, astfel ca statul incearca sa se bazeze mai mult pe exporturi".

Aceasta abordare a reusit pana acum sa limiteze slabirea consumului, intr-o tara in care o patrime din persoanele apte de munca nu are job.

In consecinta, Rajoy a facut apel la pastrarea competitivitatii preturilor practicate de Spania, pentru a mentine cresterea economica obtinuta anul trecut.

"Un curs valutar diferit ne-ar ajuta sa exportam si mai mult", a confirmat si seful BCE, Mario Draghi.

Pierderi mari

Revenind in Almeria, Cosentino a estimat ca intarirea monedei euro a condus la diminuarea castigurilor cu 10%, adica la pierderi de 64 milioane de euro.

"Incercam sa evitam riscurile pe cat putem si sa cumparam ce putem in dolari, insa metodele noastre de protectie sunt limitate. Un curs valutar rezonabil este un lucru necesar", a apreciat de la Haza.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#exporturi Spania, #efecte apreciere euro, #efecte crestere euro, #probleme economie Spania , #exporturi