Cumparam masiv de la maghiari. Ce exportam pe langa cat importam din Ungaria

Luni, 11 Martie 2013, ora 12:12
6894 citiri
Cumparam masiv de la maghiari. Ce exportam pe langa cat importam din Ungaria

Dincolo de arborarea steagurilor secuiesti sau marsuri pentru autonomie, actiuni care complica la nivel diplomatic si social relatiile romano-maghiare, tara noastra si Ungaria si-au pastrat, de-a lungul ultimilor ani, calitatea de parteneri comerciali traditionali, cu schimburi economice importante si avantaje evidente in special pentru partea ungara.

Astfel, in primele 11 luni ale anului trecut, exporturile Romaniei in Ungaria au fost de 2,039 de miliarde de euro, in scadere cu 3,25% fata de anul precedent, in timp ce importurile s-au ridicat la 4,14 miliarde de euro, consemnand un avans de 6,15%.

Prin urmare, deficitul comercial al tarii noastre in relatia cu Ungaria a fost de 2,1 miliarde de euro, nivelul soldului la 31 octombrie 2012, mentinundu-se unul dintre cele mai ridicate dezechilibre in relatiile economice cu partenerii externi.

Sursa: MFP

* Pentru 2012, este luata in calcul perioada ianuarie - octombrie 2012

In 2012, Ungaria a fost a cincea tara de destinatie pentru exporturile romanesti, dupa Germania, Italia, Franta si Turcia. De asemenea, la importuri, primele trei tari partenere ale Romaniei au fost Germania, Italia si Ungaria.

Sursa: MFP

* Perioada ianuarie - octombrie 2012

Pentru Ungaria, Romania esta a doua piata de desfacere, cu o pondere de aproximativ 6% din exporturile totale, dupa Germania.

Sursa: MFP

* Perioada ianuarie - octombrie 2012

In ceea ce priveste categoriile de produse care fac obiectul comertului intre cele doua tari, predomina atat la import, cat si la export masinile si aparatele electrice si electronice, cauciucul, aluminiul, combustibilii si uleiurile minerale, automobilele si produsele agricole, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica la solicitarea Ziare.com.

Sursa: INS

* Perioada ianuarie-noiembrie 2012

Din datele INS se observa ca tara noastra importa cantitati mari de lapte si produse lactate din Ungaria, de aproape 10.000 tone. De asemenea, Romania este o importanta piata de desfacere pentru cerealele ungare.

Sursa: INS

* Perioada ianuarie-noiembrie 2012

Comparatii

Valoarea totala a comertului international al Romaniei in primele zece luni ale anului 2012 a fost de 83,67 de miliarde de euro, in crestere cu 0,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, exportul inregistrand o scadere de 0,3%, la 37,7 miliarde de euro, iar importul o crestere de 1%, la 45,97 de milarde de euro.

In aceste conditii, deficitul balantei comerciale a Romaniei a crescut cu 7,6%, de la nivelul de 7,67 de miliarde de euro, la 31 octombrie 2011, la 8,26 de miliarde de euro un an mai tarziu.

Spre comparatie, exporturile maghiare totalizeaza, in medie, aproximativ 68 de miliarde de euro, iar importurile aproximativ 57 de miliarde de euro, rezultate care claseaza Ungaria pe pozitii fruntase in topul tarilor cu excedent comercial.

Populatia Ungariei se ridica la 10 milioane de locuitori, in timp ce populatia Romaniei este estimata la aproximativ 20 de milioane.

Economia Ungariei a ramas in recesiune in ultimul trimestru din 2012. Per ansamblul anului trecut, economia ungara s-a contractat cu 1,7%. Romania a inregistrat o crestere modica de 0,3% a produsului intern brut in 2012, potrivi INS.

Ungaria avea, la jumatatea anului trecut, o datorie publica de 74 de miliarde de euro (78% din PIB), conform datelor Eurostat. Datoria publica Romaniei a fost de 48 de miliarde de euro, respectiv 35,6% din PIB.

Contul curent al balantei de plati a Romaniei a inregistrat un deficit de 5,039 miliarde de euro in 2012. Tara vecina are un surplus de cont curent de 780 de milioane de euro.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Romania exporturi Ungaria, #importuri Ungaria, #comert Romania Ungaria , #exporturi