Exporturi infloritoare - populatie saraca: solutia pentru economia Romaniei?

Marti, 29 Mai 2012, ora 15:17
4757 citiri
Exporturi infloritoare - populatie saraca: solutia pentru economia Romaniei?
Foto: Arhiva

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a facut, luni, un apel la crestere economica, precizand ca o solutie viabila este incurajarea exporturilor.

Acest plan ar putea fi pus in practica, mai ales in conditiile devalorizarii leului, insa un astfel de avans economic ar fi unul artificial, afectand extrem de mult populatia, considera analistii.

"Solutiile de crestere bazate pe export sunt inevitabile in Romania, nu avem alte alternative la dezvoltare. In toata lumea se cauta solutii de crestere", a spus Isarescu, care considera ca un astfel de model ar trebui impus si in alte state europene.

Isarescu: Exporturile, solutie de crestere pentru Romania

Observatia guvernatorului BNR poate ridica semne de intrebare, mai ales ca se stie si s-a discutat de nenumarate ori ca exporturile pot reprezenta un motor de crestere economica.

"Acest lucru este un truism, toata lumea stie asta, ma bucur ca BNR a decoperit, in sfarsit, o realitate. Mie mi se pare curios ca de-abia acum a spus domnul Isarescu asa ceva. Problema este ca exporturile Romaniei merg din ce in ce mai prost, pentru ca pietele-tinta sunt unilaterale si ceva peste 70% din total merge spre Uniunea Europeana (UE), care ofera o posibilitate mai mica acum, in prag de recesiune, ca piata de desfacere", a opinat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

"Teoretic, exportul este un motor de crestere, dar in viitorul apropiat nu-l vad ca fiind unul foarte puternic, mai degraba va fi un motoras, ca de ventilator", a continuat acesta.

In ultima vreme, leul s-a devalorizat fata de euro, minimul atins de moneda nationala fiind de 4,4662 lei/unitate, in scadere cu 0,1443 lei, comparativ cu 4 ianuarie, cand cursul era de 4,3219 lei/euro.

Desi diferenta nu este foarte insemnata, tendinta bancii centrale a fost sa tina in frau, anul trecut, evolutia cursului, astfel ca deprecierile consecutive ale leului, din 2012, au transmis semnale de panica.

O moneda nationala slaba incurajeaza exporturile, astfel ca ar putea exista o corelatie intre declaratia lui Isarescu si deprecierea leului, BNR urmand, cel mai probabil, sa nu mai injecteze foarte multa lichidatate in piata pentru a mentine stabil cursul.

Cum explica Isarescu deprecierea leului

"Ma indoiesc ca este o strategie a BNR, mai degraba e o chestiune de conjuctura, pentru ca ar trebui sa se gandeasca la sacrificiul pe care il va face populatia daca va incuraja un export, care nu are niciun fel de viitor, deoarece acesta se bazeaza pe produse prelucrate primar, manufacturate in tara sau asamblate, iar piata nu le cere in acest moment", a precizat Mircea Cosea.

Insa, BNR urmeaza tendinta statelor din regiune, ale caror monede nationale continua sa se devalorizeze.

"Cred ca BNR, profitand de ceea ce se intampla in Europa si in Romania, nu va interveni asa de mult in piata si va ridica pragul cursului peste 4,5 lei/euro, fapt ce va incuraja exporturile. Insa trebuie sa luam in considerare ca aceasta este o tendinta a pietei valutare, nu pot sa cred ca BNR lucreaza anti-curent. Se produce o devalorizare a leului, care aduce un plus de competitivitate, in sensul ca se majoreaza exporturile, iar forta de munca platita in euro e mai ieftina. Acestea sunt avantajele ca nu suntem in zona euro", a mentionat analistul Constantin Rudnitchi, pentru Ziare.com.

Ce sacrificam pe altarul exporturilor

Desi un leu slab aduce cateva avantaje pentru economie, cum ar fi incurajarea exporturilor, principala problema o reprezinta repercursiunile resimtite de populatia saraca, deja supraindatorata cu imprumuturile in euro.

In mod evident, acest lucru produce scaderea nivelului de trai. Salariile sunt mai mici, importurile se scumpesc, iar persoanele fizice care au imprumuturi in moneda unica platesc mai mult.

"Sacrificiul va fi, in primul rand, pentru cei care au credite in euro, iar mai apoi acesta se va rasfrange asupra intregii populatii, pentru ca, noi, importand mai mult de 60% din alimentele de baza, le vom plati mai scump, iar preturile de la raft vor fi mai mari. Incurajand un export care nu este bazat pe valorificarea factorilor de avantaj, ci doar pe conjucturi punctuale, sacrificam, in acelasi timp, o populatie care consuma si pe cei care au credite in valuta", a atentionat Mircea Cosea.

Astfel, avantajele si dezavantajele trebuie puse intr-o balanta, pentru a vedea care este formula castigatoare pentru Romania.

"Ma indoiesc ca, daca aceasta este o strategie constienta a BNR, ea este atat de bine gandita, in momentul actual. Cred ca va contribui mai mult la scaderea nivelului de trai decat de promovare a exporturilor. In plus, va mai creste un lucru in viitor, si anume benzina, combustibilul pentru masini si incalzit", a spus analistul.

Ce alte solutii de crestere mai are Romania?

Desi cresterea economica a Romaniei s-ar putea baza pe exporturi, aceasta nu este singura modalitate. In plus, strategiile pe termen scurt ar trebui combinate cu cele pe termen mediu si lung.

"Principala masura care ar ajuta economia ar fi absorbtia de fonduri europene, ceea ce inseamna bani noi si ieftini in economie, apoi agricultura, pe care ar trebui sa o facem sa fie mai putin dependenta de conditiile meteo, prin investitii, imbunatatiri funciare si o organizare mai buna, dar si consumul poate fi o sursa de crestere, poate nu la fel de sanatoasa ca celelalte doua, insa poate avea o pondere importanta in cresterea economica", a explicat Constantin Rudnitchi.

Pe termen mediu si lung, ar trebui gasita o modalitate mai eficienta pentru administrarea companiilor de stat, pentru ca daca le vindem acum, vom pierde o sursa de bani, iar daca statul le pastreaza, atunci va trebui sa fie corect administrate, pentru ca sa produca profit si sa aduca bani la buget.

De asemenea, Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de afaceri, a vorbit despre polii de competitivitate, progres si dezvoltare a economiei romanesti.

"Ar fi bine ca acestia sa fie determinati in cel mai scurt timp, sa ne gandim si sa punem in aplicare, sa vedem de unde vom putea gasi fonduri, poate chiar din cele europene, ca sa desenam aceasta strategie de crestere pe poli", a conchis Rudnitchi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#efecte crestere exporturi Romania, #crestere exporturi Romania, #exporturi devalorizare leu, #efecte devalorizare leu , #exporturi