Ziare.com

Exporturile romanesti - in crestere cu 22,5% in 11 luni

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 17:04

   

Exporturile romanesti - in crestere cu 22,5% in 11 luni
Exporturile Romaniei in perioada ianuarie-noiembrie a anului trecut au totalizat 41 de miliarde si 746,7 milioane de euro, importurile insumand 50,391 de miliarde de euro, din care a reiesit un deficit de 8,64 de miliarde de euro, mai mic decat cel inregistrat in perioada similara a anului 2010.

Exporturile FOB realizate in perioada 1.I-30.XI 2011 au fost de 176636,1 milioane lei (41746,7 milioane euro), iar importurile CIF au fost de 213108,1 milioane lei (50391,0 milioane euro), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Comparativ cu perioada 1.I-30.XI 2010, exporturile au crescut cu 23,2% la valori exprimate in lei (22,5% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 18,5% la valori exprimate in lei (17,8% la valori exprimate in euro).

Deficitul comercial FOB-CIF in perioada 1.I-30.XI 2011 a fost de 36472,0 milioane lei (8644,3 milioane euro), mai mic cu 30,7 milioane lei (46,0 milioane euro) decat cel inregistrat in perioada 1.I-30.XI 2010.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada 1.I-30.XI 2011 a fost de 125956,8 milioane lei (29760,9 milioane euro) la expedieri si de 154229,2 milioane lei (36451,2 milioane euro) la introduceri, reprezentand 71,3% din total exporturi si 72,4% din total importuri.

Ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (41,5% la export si 34,3% la import) si "alte produse manufacturate"(33,4% la export si respectiv 30,7% la import).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1263 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Masurile economice dure,n-au fost in zadar !

Cand Europa se afunda tot mai tare in criza,economia romaneasca a inceput incet,incet sa urce.Vecina noastra Ungaria a acceptat orice conditii puse de FMI,numai sa capete o gura de oxigen.Cand ma gandesc ca Orban era elogiat de catre prostanacii nostri infantili din opozitie findca s-a ratoit la FMI,nu pot sa spun decat:"Doamne fereste-ne de prosti".

 

amice

Vorbesti din baie, se pare. Sa-ti spun un secret: pana nu ajunge la nivelul omului de rand aceasta... crestere de exporturi, sau de orice altceva, nu putem vorbi de faptul ca economia romaneasca ar fi inceput sa urce. Altfel, e ca pe vremea lui impuscatul, cand se urlau la TV si in statistici tot felul de realizari, in timp ce oamenii sufereau la greu. Dupa o astfel de experienta, este aberant si jignitor sa lauzi o asa-zisa crestere, in timp ce suferinta circula pe strazi. Asta n-are legatura cu FMI-ul, cu Ungaria, are legatura cu ceea ce se numeste simplu: contactul cu realitatea.

amice !

Cred ca presa ne-a transformat pe unii, intr-o natie de tigani milogi,care ne vaicarim de dimineata pana seara,dar iesim din magazine cu carucioarele pline tipand ca murim de foame.Nu spun ca se traieste pe roze,dar nici nu exagerati ca picati in ridicol.

Pentru Waiko

Imi pare rau dar nu stiti ce vorbiti!
Ca sa se asigure venituri superioare populatiei ,prima etapa este consolidatrea macro-economica a tarii si ridicarea productivitatii la scara nationala.Este ceeace guvernul Boc a realizat
spre aprecierea tuturor expertilor si agentiilor de rating inclusiv a creditorilor!!!
Legatura cu esecul maghiar este evidenta:in timp ce guvernul Boc lua curajos,din timp masurile anti-populare dar necesare tot pentru populatie,si era criticat, uneori josnic ,de "opozitie",fara ca aceasta sa aiba contra solutii,decat un populism ieftin,guvernul Orban se comporta incompetent cu aroganta,care acum costa enorm pe vecinii unguri(se vorbeste de dobanzi de pana la 10%).
Dl.Lazar v-a dat explicatii suplimentare:vaicareala de prost gust este mult mai mare in Romania decat mult exagerata saracie!Teo

Manipulare

...dat fiind ca subiectul alaturat, atinge fara voie, un subiect delicat privind vanzarea pe ascuns a rezervelor de petrol romanesc din Marea Neagra, tovarasii inecearca (si probabil chiar reusesc) sa ne aburesca cu marile realizari.

Sunt atat de 'alunecosi' incat e firesc sa ai rezerve (parerea mea)

 

Cresterea exporturilor pe baza concurentiala =economie sanatoasa

Nimic nu este mai semnificativ pentru robustetea unei economii nationale ca exporturile,mai ales din domeniile industriale!
Este rezultatul asanarii economiei romanesti prin masurile luate de guvernul Boc.
Ar trebui desfasurata o ampla campanie de catre mass media pentru educarea publicului roman sa consume produse romanesti,inclusiv sa foloseasca servicii ,mai ales turistice din tara.Guvernul nu poate face acest lucru deoarece ar incalca acordurile internationale.
Argumentele sunt duble:consumand produse ale agriculturii locale consumam mai sanatos decat din import(produse create prin inginerii care modifica genetic produsul,in plus se aplica o serie de conservanti pentru perioadele de transport si depozitari).
Al doilea aspect se refera la educatia civica:daca vom consuma produse si folosi servicii nationale ,ne ajutam pe noi insine dandu-ne de lucru,spre binele tuturor!Paralel cu pietele externe va trebui sa ne cucerim si propria piata!Teo

 

Sa exporti padurile patriei

...iata un motiv de mandrie

 

nea Lazare

Nu fac parte din vreo categorie de oameni care iese din magazine cu carucioarele pline tipand ca moare de foame. Nu exista o astfel de categorie decat in imaginatia unora care astfel isi justifica lupta cu umbrele trecutului (probabil). Nu este nicio exagerare in ceea ce am scris, suferinta exista, este reala si nu se justifica. Nu este normal ca in timp ce exista tot felul de taieri, sa continue investitii aberante si clientelare, risipa la greu si incompetenta crasa... Despre asta este vorba.
Nu putem vorbi despre o crestere decat atunci cand o simte si omul de rand - e atat de simplu. Amice, eu traiesc aici, in Romania, stiu ce vorbesc, am proprietatea termenilor, nu am niciun interes ascuns, nu sunt influentat decat de ce este obiectiv, in jurul meu. Dumneata?

 

Te-o

Aberant comentariu! Bineinteles ca stiu despre ce vorbesc, citeste si comentariul pentru Lazarica. Dumneata imi reciti ca pe vremea lui ceasca o serie de realizari, dar... intreb din nou: la mine cand ajung aceste "realizari"? In curand? Aaaa, no bine..., pai vorbim atunci, pana atunci sa asteptam. Nu-i mai bine asa?
Legatura cu "esecul" maghiar e... nu mai spun cum e, ca iar te superi. Dar, fratilor, e atat de simplu: pe stomacul gol nu exista realizari. Iar acest stomac gol se traduce si intr-o serie de multe alte rateuri ale puterii, despre care mi-e sila sa fac referire, dar e plin forumul de ele... Hai sa vedem macar o milionime de redare a increderii si sperantei si mai putem deschide subiectul. Altfel, e pierdere de timp.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor