Expunerea economiei romanesti pe relatia cu Rusia

Luni, 11 August 2014, ora 09:02
2645 citiri
Expunerea economiei romanesti pe relatia cu Rusia

Rusia a decretat o "interdictie totala" a majoritatii produselor alimentare provenite din tarile Uniunii Europene si din SUA, in replica la sanctiunile occidentale adoptate impotriva Moscovei.

Aceasta interdictie vizeaza carnea de vita, de porc si de pui, pestele, branza, laptele, legumele si fructele provenite din SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.

Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana, deoarece valoarea exporturilor de acest tip era relativ redusa. Ea s-a situat pe tot anul trecut la 41 milioane de euro, ceea ce reprezinta doar 0,08% din exporturile totale ale tarii noastre din 2013.

Mai degraba, va exista o influenta indirecta pentru Romania pe segmentul produselor alimentare, prin redirectionarea unei parti din exporturile destinate Rusiei catre tarile din interiorul UE. In aceasta eventualitate, vor aparea probleme la valorificarea productiei pentru producatorii interni si beneficii pentru consumatori prin presiunea in sensul reducerii preturilor la alimente.

Concurenta crescuta, imposibil de evitat in conditiile pietei unice europene, in conditiile ponderii foarte ridicate a alimentelor in cosul de consum, ar putea presa in sensul scaderii indicelui general al inflatiei, mai ales ca Romania avea deja preturi ceva mai ridicate la alimente decat vecinele din UE, Bulgaria si Ungaria.

Cu toate acestea, escaladarea razboiului comercial la o faza superioara, cu aplicarea de restrictii la schimburile de masini si subansamble, ar putea afecta mult mai serios exporturile de ordinul a sute de milioane de euro catre filiala rusa a concernului Renault. Acesta asambleaza (cu destul de multe piese romanesti) varianta pentru piata rusa a masinii noastre nationale Dacia sub numele de Renault Logan.

In cazul extinderii disputei Rusia - UE la importurile de gaze naturale, Romania va fi relativ putin afectata, deoarece dependenta de circa 15% din totalul necesar consumului intern (aflata in scadere prin inchiderea sau limitarea activitatii unor capacitati importante din industria petrochimica) se prezinta ca foarte redusa in context european.

Citeste mai mult despre Expunerea economiei romanesti pe relatia cu Rusia pe Curs de guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#economie Rusia exporturi, #economie efecte Rusia sanctiuni , #exporturi