Lapte contaminat Din ce tari importa Romania lapte?

Vineri, 08 Martie 2013, ora 14:30
5498 citiri
Lapte contaminat Din ce tari importa Romania lapte?
Foto: Arhiva

Romania a importat in primele zece luni ale anului trecut peste 200.000 de tone de lapte si produse lactate, in valoare totala de aproximativ 230 de milioane de euro.

Datele au fost furnizate de Institutul National de Statistica la cererea Ziare.com, iar categoria pentru care sunt reprezentative include, pe langa importurile si exporturile de lapte, si produse lactate si pe cele de oua si miere naturala.

Lapte infestat cu o microtoxina cancerigena, retras de pe piata romaneasca

Cea mai mare cantitate de astfel de produse importata de tara noastra provine din Ungaria, respectiv aproape 100.000 de tone. La distanta se plaseaza exporturile din Germania, Polonia si Republica Ceha. Din Serbia importam o cantitate de 19,4 tone de lapte, produse lactate, oua si miere naturala.

In acelasi timp, Romania a exportat aproximativ 66.000 de tone de produse din aceasta categorie, valoare exporturilor ridicandu-se la putin peste 110 milioane de euro. Principalele piete pentru export au fost Bulgaria, Grecia si Italia.

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a demarat actiuni de verificare a sortimentelor de lapte comercializate in Romania, dupa ce Ministerul Agriculturii din Serbia a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca au fost identificate sortimente de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxina si a dispus retragerea acestora de pe piata.

Autoritatile romane au precizat, la acel moment, ca in Romania nu se comercializeaza sortimentele in cauza.

In urma verificarilor, ANSVSA a anuntat ca a fost descoperit lapte care contine aflatoxina la doua loturi de lapte importate din Ungaria, dar si la un procesator din Romania.

Numele productorilor nu a fost dezvaluit, insa autoritatile au precizat ca alimentele contaminate au fost retrase inainte de a ajunge pe rafturile magazinelor.

In acest context, toate cantitatile de lapte din scolile si gradinitele de pe raza sectorului 2 au fost retrase. Potrivit primarului Neculai Ontanu, laptele contaminat cu aflatoxina ar fi ajuns la 30.000 de elevi.

Lapte toxic in scolile din sectorul 2: Ontanu spune ca 30.000 de elevi ar fi fost afectati

De asemenea, ANSVSA a oprit de la livrare laptele crud produs de o ferma, dupa ce a depistat in produs aflatoxina peste limitele admise.

Autoritatile sanitare avertizeaza ca laptele contaminat cu aflatoxina, cu efect cancerigen, consumat in cantitati mari si pe perioade indelungate, poate deveni periculos pentru sanatate, in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#importuri lapte, #lapte contaminat, #lapte Ungaria import , #exporturi