Ziare.com

Occidentul, intre ciocan si nicovala - somaj ucigator sau falimente rasunatoare? (Opinii)

de Stefan Brandusescu
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 07:24

   

Occidentul, intre ciocan si nicovala - somaj ucigator sau falimente rasunatoare? (Opinii)
Numarul tinerilor someri britanici (sub 24 de ani) a trecut de 1 milion, zilele acestea si, in acelasi timp, in SUA se discuta despre o lege care sa impuna taxe suplimentare importurilor din China.

China produce masiv si exporta la preturi foarte mici, in pietele dezvoltate (cu precadere SUA). Fiind o economie centralizata, China poate impune un control strict asupra propriei monede, pe care o mentine intr-o relatie stransa cu dolarul american. Asta inseamna ca valoarea yuanului chinezesc fluctueaza odata cu valoarea dolarului american.

Concret, lucrul asta determina preturi foarte stabile la bunurile chinezesti. Coroborat cu un cost al muncii foarte scazut fata de pietele occidentale, bunurile chinezesti sunt ieftine, in Occident, si se mentin ieftine indiferent de masurile de austeritate. Masurile de austeritate afecteaza insa productia locala, europeana sau americana. Pretul ajunge sa primeze in fata calitatii - puterea de cumparare fiind afectata direct de austeritate - iar consumatorii occidentali se orienteaza catre produsele chinezesti garantat ieftine.

Prin masurile de austeritate si, in special, prin disponibilizarile din sectorul de stat, competitivitatea creste pe piata muncii, ceea ce scade valoarea muncii: cu un somaj atat de ridicat, e un privilegiu sa ai un loc de munca.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Ca urmare, cele doua probleme sunt legate: produsele chinezesti ieftine (si, in general, produsele din economiile emergente) impreuna cu masurile de austeritate determina cresterea somajului in Europa si SUA.

Companiile occidentale au exportat masiv, in ultimii ani, productia catre tari din Asia, profitand exact de diferenta dintre costurile muncii pe piata europeana versus piata asiatica. Aceasta diferenta a fost o importanta sursa de profit.

Presupunand, acum, ca economiile occidentale vor incepe sa ia masuri protectioniste pentru a se apara de invazia produselor ieftine asiatice, primele victime ale acestor masuri protectioniste vor fi exact companiile occidentale care si-au externalizat productia in Asia - profiturile acestora vor scadea, ca urmare a taxelor impuse pe importuri. Asta inseamna ca prima victima a masurilor protectioniste este chiar PIB-ul tarii care introduce aceste masuri.

Ceea ce ne aduce inapoi la problema somajului. Economiile occidentale sunt preponderent orientate pe servicii (conditia pentru aceasta fiind tocmai externalizarea productiei in Asia); sectorul serviciilor, insa, depinde direct de bunul mers al economiei: intai sunt asigurate bunurile de baza apoi, daca mai exista bani pentru consum, sunt cumparate si diverse servicii.

Dar, pentru ca majoritatea bunurilor de baza sunt produse extern (Asia, economiile emergente), iar puterea de cumparare scade continuu, rezulta ca majoritatea banilor pentru consum se indreapta catre aceste economii emergente.

Asta duce, mai departe, la o deteriorare a sectorului de servicii si, implicit, la o crestere a somajului - sectorul serviciilor fiind principalul furnizor de locuri de munca in economiile occidentale (se pot vedea aici ponderile serviciilor, productiei si agriculturii in principalele economii ale lumii).

In felul asta, problema somajului a devenit una structurala in economiile occidentale, efect direct al globalizarii capitalului si al externalizarii productiei pentru cresterea profiturilor. Corectarea acestei probleme ar presupune o reorientare catre productie a economiilor occindetale, ceea ce ar fi, in acest moment, o anulare a profitabilitatii companiilor (fiind mai scump sa produci in Marea Britanie decat in China).

In prezent, asadar, profiturile companiilor determina direct si transparent un somaj ridicat in Europa si SUA, politicienii avand de ales intre interesul marilor corporatii si cel al milioanelor de someri. Iar pana in prezent optiunea este pentru marile corporatii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3094 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Prostii! Păi, unde-i buba? La ban-bancar, sau la restu'? Etatizarea

si hipernflatia sunt solutiile! Si-ar mai fi, "Doamne fereste!".

 

unde e buba ?

statele lumii trebuie sa asculte de China .
sa o invite si sa discute .

nu stiu insa ce ar putea raspunde China , ei ii este bine , ia te uita ce au realizat cu politica de acum ! in 15 ani au schimbat si fata Chinei si insasi lumea !

poate daca Occidentul ar accepta sa aiba loc executii publice ale unor bancheri ciorditori ...

Erată: Etatizarea sistemului bancar, nu in general.

.

 

Ati gasit vinovatii

Gata ati gasit vinovatii pentru criza, ei sunt comunisti chinezi, acestia au adus criza in America si Europa. Nu va este rusine sa aratati cu degetul spre o tara care are profit, propagandisti de doi bani. De ce nu au facut tarile europene si America ce a facut China si nu mai era criza.

 
 

Stimabile

Vad ca dumneata continui cu jignirile chiar si dupa ce ti-ai schimbat nike-ul, probabil pentru a mai reusii sa postezi. Incerci sa ma provoci pentru a fi si eu penalizat. Normal ar trebui sa-ti raspund in acelasi mod, dar o sa ma abtin. E si asta o strategie de a scapa de cei care posteaza lucruri care nu convin. Moderatorul ar trebui sa fie cu ochii pe dumneata.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor