Romania, locul trei in UE dupa cresterea exporturilor

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 12:40
1292 citiri
Romania, locul trei in UE dupa cresterea exporturilor
Foto: AFP

Romania ocupa locul trei in UE in functie de cresterea anuala a exporturilor din perioada ianuarie-iulie. Cresterea inregistrata de Romania la exporturi a fost de 25%, in timp ce importurile au crescut cu 20% si au plasat Romania pe locul cinci.

Exporturile intra si extra comunitare ale Romaniei au urcat, in perioada ianuarie - iulie 2010, la 20,5 miliarde euro, iar importurile au ajuns la 26 miliarde euro, potrivit datelor Eurostat.

Cea mai mare crestere a exporturilor a fost inregistrata de Bulgaria, care a urcat cu 29% la 8,3 miliarde euro. Letonia ocupa a doua pozitie cu cresteri de 26% la 3,8 miliarde euro. Romania imparte pozitia a treia cu Lituania, care a urcat cu 25% la 8,2 miliarde de euro.

In ceea ce priveste valoarea exporturilor, Germania ocupa prima pozitie cu 540 de milarde de euro, cresterea ei fiind de 17%. Urmeaza Olanda (241,7 miliarde euro, in crestere cu 20%) si Franta (228,1 miliarde euro, in crestere cu 12%). La polul opus se afla Luxemburg, singura tara europeana cu o evolutie negativa a exporturilor in perioada ianuarie-iulie 2010.

La importuri, Suedia a avut cea mai mare crestere (30%, la 61,5 miliarde euro). In top urmeaza Lituania (27%), Cehia si Olanda (22%) si Slovacia si Polonia (21%).

Datele Eurostat mai arata si ca principalul exportator catre statele UE in perioada ianuarie-iulie a fost China (150,3 miliarde euro, in crestere cu 25%), in timp ce SUA este principalul stat care importa din UE (136,4 miliarde euro, in crestere cu 13%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Romania exporturi UE, #Romania importuri UE, #China exporturi, #Germania exporturi, #SUA importuri , #exporturi