Romania va exporta din nou carne de porc in tarile UE

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 16:36
2871 citiri
Romania va exporta din nou carne de porc in tarile UE

Romania va putea exporta carne de porc in tarile Uniunii Europene, incepand cu 1 ianuarie 2012, decizia fiind aprobata marti in unanimitate de statele membre, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

"In urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinara, am obtinut acordul statelor membre in Comitetul Veterinar Permanent de a relua exporturile de carne de porc in tarile comunitare, incepand cu 1 ianuarie 2012. Speram ca pana la sfarsitul anului, decizia sa fie publicata in Jurnalul oficial al Comisiei Europene", a precizat Radu Roatis.

Acesta a subliniat ca reluarea exporturilor de carne de porc pe piata comunitara va aduce un beneficiu nu numai fermelor comerciale, ci si crescatorilor de porci din Romania. "Ridicarea acestei bariere comerciale impuse Romaniei din cauza pestei porcine ar putea aduce, in primul an de export, intre 600 de milioane si un miliard de euro, potrivit aprecierilor facute de reprezentantii industriei autohtone a carnii", a subliniat seful ANSVSA.

Pentru obtinerea acestui acord din partea Comisiei Europene (CE), Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a prezentat un raport complet privind stadiul supravegherii animalelor in ceea ce priveste pesta porcina clasica, inclusiv toate analizele facute de medicii veterinari de la animalele din fermele care au solicitat exportul pe piata comunitara, din zonele apropiate acestora, dar si din gospodariile populatiei.

Pana la aceasta data, mai multe ferme din vestul tarii, respectiv din judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Bihor, au solicitat iesirea pe piata comunitara cu carne de porc, desi supravegherea animalelor se realizeaza de medicii veterinari la nivelul intregii tari, nu doar in judetele in care sunt situate fermele care au solicitat acordul pentru export.

Radu Roatis a subliniat ca aceasta supraveghere implica un efort urias al resurselor umane, pentru ca se fac prelevari de sange de la animalele din intreaga tara. Fondurile necesare acestor actiuni ale medicilor veterinari fac parte din Programul National Strategic, iar Romania a obtinut o cofinantare de la Comisia Europeana in aceste sens.

Exporturile Romaniei, interzise din cauza pestei porcine

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control.

In decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unitatilor de procesare a carnii de porc din Romania sa iasa pe piata comunitara cu produse din carne provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica.

Ulterior, Romania a solicitat Comisiei Europene, la cererea producatorilor romani, includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta decizie ar permite si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana.

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.

Potrivit datelor INS, la 1 mai 2011, Romania inregistra un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, mai mic cu 2,2 procente fata de aceeasi perioada din 2010, cand erau 4,7 milioane de capete. In fermele mari sunt crescuti in jur de 1,4 milioane de capete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#export carne porc Romania, #exporturi romania, #productie carne porc Romania , #exporturi