Ziare.com

Romania ar putea relua exporturile de carne de porc

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 19:49

   

Romania ar putea relua exporturile de carne de porc
Comisia Europeana (CE) ar putea permite Romaniei sa reia exporturile pe piata UE de carne si produse din carne de porc fabricate in Romania, la cererea adresata de autoritatile romane in luna iunie, aceste operatiuni fiind interzise din 2003, din cauza pestei porcine.

"In perioada urmatoare vor mai avea loc inspectii comunitare in Romania, pentru a urmari in continuare evolutia pestei porcine clasice, dupa oprirea vaccinarii. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de catre Comisie, in ceea ce priveste reluarea comertului cu carne de porc si produse romanesti din carne de porc pe piata intracomunitara", se arata intr-un comunicat al
Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc, provenind de la firme romanesti pentru piata UE, au fost interzise din anul 2003, din cauza faptului ca Romania folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.

In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control.

La sfarsitul anului 2009, Romania a primit aprobarea Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala prin care unitatile de procesare a carnii de porc provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica sa poata livra pe piata unica europeana produse purtand marci romanesti.

Conditia necesara aprobarii acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea carnii materie prima si a productiei destinate exportului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1162 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Deja suntem campioni

la exportul de carne vie, in bordelurile si pe "strazile de specialitate" din Austria, Germania, Olanda, Belgia, Elvetia, Franta, Italia, Spania, Grecia, Japonia procentajul romancelor a depasit cel al negreselor, asiaticelor, columbiencelor. Odata cu ele vin si "prietenii" lor care au in comun brate groase cat picioru, parul tuns scurt, privire prietenoasa, aere de om cult...
Abea am scapat de imaginea celor care au mancat lebedele la Viena si apoi a spargatorilor de bancomate.

 

la cata spaga se da pentru exportul asta , mai bine ne-am vedea de treaba

Cred ca mai mare este spaga catre UE ca sa putem exporta , decat profitul din export, chiar , a facut cineva un calcul ? nu cred, da da bine pe hartie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor