Tara care interzice importul de bovine din Romania, dupa un caz de boala vacii nebune

Luni, 04 August 2014, ora 18:04
2668 citiri
Tara care interzice importul de bovine din Romania, dupa un caz de boala vacii nebune

Comisia Europeana a informat autoritatile romane in legatura cu faptul ca Arabia Saudita a decis suspendarea temporara a importului de bovine din Romania, dupa inregistrarea unui caz atipic de boala vacii nebune, a precizat, luni, ANSVSA.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor precizeaza ca a primit un e-mail din partea Directiei Generale pentru Sanatate si Consumatori din cadrul Comisiei Europene, prin care i s-a adus la cunostinta ca Ministerul Agriculturii din Arabia Saudita a notificat Organizatia Mondiala a Comertului privind suspendarea temporara a importului de bovine din Romania, incepand cu 13 iulie.

In notificarea autoritatilor saudite nu este mentionata perioada pentru care este valabila aceasta suspendare.

"ANSVSA va transmite Ministerului Agriculturii din Arabia Saudita un raport complet privind aparitia primului caz de ESB (encefalopatie spongiforma bovina, numita si boala vacii nebune - n.red.) in Romania, dupa finalizarea tuturor investigatiilor", se arata in raspunsul autoritatii.

Rusia interzice importul de carne de vita din Romania, din cauza bolii vacii nebune (Video)

Aceasta subliniaza ca, potrivit reglementarilor europene si internationale privind Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, "Romania nu are impuse restrictii privind comertul intracomunitar sau exportul in tari terte de animale, cu exceptia celor provenind din exploatatia de origine a animalului pozitiv".

ANSVSA mai precizeaza ca a luat "toate masurile legale pentru apararea sanatatii consumatorilor, astfel incat sanatatea publica nu este si nu a fost pusa niciun moment in pericol".

Conform unui comunicat al autoritatii, o proba recoltata de la o bovina sacrificata intr-un abator autorizat a prezentat "rezultat pozitiv la testarea efectuata pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB) ". Testarea a avut loc pe 1 mai.

ANSVSA informeaza ca "acest caz de forma atipica de ESB este un caz izolat", in Romania nefiind inregistrat niciun caz de forma clasica sau atipica de ESB, din 1995 pana in prezent.

Saudi Press Agency relateaza ca decizia autoritatilor de la Riad a fost luata dupa ce a fost primita o avertizare de la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind aparitia unui caz de boala vacii nebune in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Arabia Saudita vita Romania, #Arabia Saudita bovine Romania, #boala vacii nebune Romania , #exporturi