Tara din afara UE care cumpara cele mai multe produse romanesti

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 18:52
5592 citiri
Tara din afara UE care cumpara cele mai multe produse romanesti

Valoarea schimburilor comerciale bilaterale, de aproape 4 miliarde de euro dupa primele noua luni din 2013, este garantia ca putem fi optimisti fata de dezvoltarea relatiilor economice romano-turce, a declarat, vineri, Sorin Dimitriu, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

"Turcia este partenerul economic numarul unu din afara tarilor membre ale Uniunii Europene si pe locul cinci in competitia mondiala. Romania este de asemenea importanta pentru Turcia si reprezinta un partener important, ocupand locul 12 la export si locul 15 la import.

In anul 2013, Turcia s-a situat pe locul 16 in ceea ce priveste investitiile directe in Romania. In prezent, circa 14.000 de firme cu capital turcesc sunt operative in Romania, iar estimarile sunt de crestere pentru anul 2014", a precizat Sorin Dimitriu, la forumul de afaceri Romania-Turcia.

In acest context, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti va deschide in cea de a doua jumatate a anului 2014 un birou de reprezentare si o expozitie permanenta de produse romanesti in Turcia, la Istanbul. Acest birou va oferi firmelor romanesti posibilitatea de a intra in contact cu cat mai multi parteneri din zona balcanica.

"Firmele turcesti pot avea parteneriate de succes pe proiecte din zona energetica, pe industria agroalimentara, pe turism, cu accent pe turismul balnear. Pe acest segment exista o serie de unitati scoase la privatizare, dar exista si posibilitatea dezvoltarii de proiecte greenfield. Industria produselor mecanice precum si metalurgia sunt de asemenea sectoare in care companiile din Turcia si Romania pot coopera cu succes", a spus Sorin Dimitriu.

CCIR a organizat vineri Forumul de afaceri economic Romania-Turcia in parteneriat cu asociatia balcanica a industriasilor si oamenilor de afaceri Rumelia - Balkasiad.

"Succesul oamenilor de afaceri turci este dat in primul rand de faptul ca ei nu stau acasa sa le vina oportunitatile la picioare, ci cauta noi piete pentru a investi in locuri prielnice. Avem incredere in viitorul Romaniei si de aceea organizam si in Turcia, in orasele mari, diverse manifestari pentru mediatizarea Romaniei ca destinatie de afaceri dar si culturala.

Putem spune ca mediul de afaceri este destul de stabil in Romania, mai ales in ultimul an. Guvernul nu trebuie sa se joace prea mult cu taxarea, cu fiscalitate. In conditiile actuale putem spune ca Romania este o zona buna pentru investitiile turce", a spus Guver Gungor, secretar general al Asociatie Oamenilor de Afaceri Turci in Romania (TIAD).

La forumul economic au participat circa 20 de oameni de afaceri turci, membrii ai Asociatiei Balcanice a Industriasilor si Oamenilor de Afaceri Rumelia.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#omania exporturi Turcia, #Romania importuri Turcia, #exporturi romania, #importuri Romania , #exporturi