Avem sau nu nevoie de inca un acord cu FMI? Vezi conditiile Fondului

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 18:12
2050 citiri
Avem sau nu nevoie de inca un acord cu FMI? Vezi conditiile Fondului
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a anuntat in discursul sau din Parlament ca Romania va semna mai mult decat sigur in 2011 un nou acord cu Fondul Monetar Inernational, inca va fi unul de precautie, cel mai probabil, si nu de finantare.

Seful statului a vorbit si despre presa care induce romanii in eroare spunandu-le ca este un lucru rau sa ne imprumutam de la FMI, aratand cat de impovaratoare sunt imprumuturile de pe piata libera.

Ziare.com a contactat mai multi economisti pentru a vedea daca avem sau nu nevoie de un nou acord si cat va ajuta Romania.

Basescu: In 2011 vom semna un nou acord cu FMI

Baltazar: Cei care spun ca nu avem nevoie de FMI sunt inconstienti

Consultantul financiar Bogdan Baltazar a declarat, pentru Ziare.com, ca un acord cu FMI este necesar si ca toti cei care sustin ca Romania nu are nevoie de interventia Fondului sunt "inconstienti". Acesta a mai aratat ca pe langa acord ar mai fi cativa pasi ce ar trebui urmati.

"Probabil ca este solutia care se va adopta (un nou acord cu FMI, n.red.). Eu personal am un punct de vedere oarecum diferit: as fi spus ca e momentul sa se faca economii bugetare, comprimarea aparatului astuia enorm, cresterea serioasa si nu de parada a impozitarii... Evaziunea fiscala nu are cum sa dispara din tara asta intrucat potentatii tuturor partidelor sunt ei cei mai mari evazionisti prin firmele lor, ale clientilor.

Sigur ca s-ar putea face multe lucruri, dar e greu in conditiile astea, sigur ca se va impune ideea unui nou acord stand by. Ce cred eu e ca nu ar trebui sa avem un acord stand by acum, ci un acord de tip pre-cautionary cu FMI, un acord de precautie, de prevedere, sa se intervina cand e cazul, dar ar fi cazul sa iesim pe pietele de euroobligatiuni.

Sigur ca dobanzile sunt mai mari, dar disciplina pe care ar impune-o, si FMI-ul impune o disciplina, dar iesirea pe pietele de euroobligatiuni, crearea a ceea ce anglosaxonii o numesc un 'trak record', deci sa ne cunoasca lumea, sa stie cand iesim, sa fim predictibili, cred ca n-ar fi rea. Ideea de a iesi la aer liber asa si de a ne confrunta cu piata, avand in spate un pre-cautionary, dupa parerea mea ar fi buna", ne-a declarat Bogdan Baltazar.

Tanasescu asigura ca banii de la FMI vin saptamana viitoare

Mai mult, consultantul financiar spune ca cei care sustin ca nu avem de FMI sunt inconstienti si ca sunt doar declaratii politice.

"Eu personal sustin, in conditiile in care pentru aceasta parere a mea nu exista sustinere si nici nu ma lupt in niciun fel s-o obtin, cei care sustin ca nu avem nevoie de niciun fel de acord cu FMI sunt inconstienti, absolut inconstienti, si vad ca Opozitia s-a pus in postura asta care pentru mine ii exclude de la orice exercitare a Puterii. Nu sunt partizan politic, dar sa susti ca nu aveam nevoie de un acord cu FMI este inconstienta", a mai spus Baltazar.

Valentin Ionescu: Acordul cu FMI, raul cel mai mic

Fostul ministru al Privatizarii Valentin Ionescu sustine ca daca Romania va stii sa negocieze cu FMI nu vor exista niciun fel de pericole.

"In principiu nu exista pericole, daca stim sa negociem. Deci nu e vorba ca un acord cu FMI ar fi un pericol pentru Romania, din contra, un acord stand by cu clauza de precautie sau fara o asemena clauza ajuta Romania sa-si restructureze institutiile. Este foarte clar ca sacrificiile pe care Romania trebuie sa le faca atunci cand incheie un asemenea acord sunt foarte mari, si asta nu pentru ca Fondul ne impune noua aceste sacrificii, ci pentru ca noi, din cauza erorilor politicienilor romani, ajungem in situatia in care fiecare act de reforma sa coste foarte mult", a spus Ionescu, pentru Ziare.com.

El a aratat ca Romania va putea primi finantare mai rapida si poate chiar si mai ieftina daca va avea un asemenea acord cu FMI in spate.

Basescu: Noul acord cu FMI, putin probabil sa fie de finantare

"Imprumuturile pe care Romania le-ar puea obtine pe piata avand in spate un acord stand by cu FMI ar fi mai usor de realizat. Nu stiu daca mai ieftine, pentru ca piata creditului este si asa destul de scumpa, dar ne-ar asigura finantare. Prin urmare, un asemenea acord cu FMI este necesar. Sigur, modelul economic pe care il are FMI nu este prea liberal, este putin invechit, dar in orice caz este coerent in comparatie cu ceea ce propun politicienii romani. Deci dintre doua lucruri alegi ce este mai putin rau, chiar daca este o constrangere", a mai spus Valentin Ionescu.

Consultantul a atras atentia ca Romania va continua oricum sa se imprumute pentru pensii si salarii de pe piata libera, indiferent de acordul cu FMI.

"Romania se va imprumuta in continuare pentru pensii si salarii de pe piata libera, ceea ce este rau, dar din pacate noi nu avem venituri fiscale mari, suntem un stat care nu reuseste sa genereze venituri, iar investititile care se fac in Romania nu genereaza pe termen scurt veniturile de care avem nevoie si atunci sunem pusi in continuare in situatia de a face imprumuturi.

Si vedeti ca toate reformele astea care se fac presupun ajustari de cheltuieli, dar de multe ori ele se fac in afara unei conceptii democratice. Adica modul in care noi facem aceste reforme pentru ca nu am luat la timp aceste masuri nu este tocmai democratic", a mai spus Valentin Ionescu.

Mariana Campeanu: Sa vina FMI sa ne spuna situatia economica a Romaniei

Fostul ministru al Muncii in Guvernul Tariceanu Mariana Campeanu a declarat ca nu poate comenta un lucru fara sa cunoasca contextul economic, avand in vedere ca Guvernul tine totul secret si ca doar cand vine delegatia FMI in Romania se afla adevarul.

Basescu: Presa minte ca nu avem solutii si ca ne indatoram la FMI

"Atat timp cat nu stim in ce conditii se incheie noul acord, cand nu stim care este adevarata situatie economica din Romania, probabil este un lucru foarte bun ca se incheie acest acord pentru ca asa, odata cu venirea delegatiei FMI in Romania, aflam si noi care este adevarul, ca de cate ori a venit delegatia FMI in Romania am aflat care este starea reala a economiei romanesti, asa ca din punctul asta de vedere este foarte bine.

Din punct de vedere al necesitatii incheierii acestui acord nu stiu la ce ne-ar putea folosi decat asa, intr-adevar, sa nu ne scada cumva ratingul de tara. Daca banii se duc din nou la BNR si sunt numai pentru mentinerea cursului si nu o sa putem sa avem acces la investitii, atunci nu stiu la ce ne foloseste pentru ca ne afundam in fiecare zi in noroi", a declarat Campeanu, pentru Ziare.com.

Ea a punctat ca nu intelege de ce Romania se imprumuta in continuare pentru pensii si salarii si ce se intampla cu banii din tara, pentru ca niciodata nu sunt bani pentru nimic.

"Eu nu inteleg de ce se imprumuta Romania pentru pensii si salarii, pentru ca daca bani pentru pensii si salarii nu avem, bani pentru investitii nu avem, unde sunt banii din Romania totusi ma intreb, pentru ca absolut nimic nu se intampla", a mai spus Mariana Campeanu.

Antonescu: Basescu se crede Napoleon, de cand presedintele incheie acorduri cu FMI?

Ce conditii impune FMI?

Insa cum punctau si economistii, FMI impune si anumite conditii. Ziare.com a intrat in posesia listei de recomandari ale Fondului in ceea ce priveste sistemul de salarizare in Romania. Ele sunt doar cinci, insa sunt cuprinzatoare.

Cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat al Romaniei vor fi, dupa reformele implementate in 2010 si 2011, mai aproape de factorii de comparatie internationali.

Acest lucru ar presupune prelungirea politicii de inghetare a angajarilor, rationalizarea sporurilor, in natura si banesti, si a altor forme de remunerare, reducerea majorarii salariale proiectate si asigurarea majorarii salariale mai mari salariatilor cu calificare inalta ce se afla mai departe de nivelul pe care ar trebui sa-l ocupe conform noii grile.

Totodata, se recomanda trecerea treptata la noua grila si mentinerea coeficientului de baza - salariul de referinta - la acelasi nivel, continuarea analizelor functionale realizate de Banca Mondiala si construirea de echipe interne care sa asigure o abordare mai sistematica a reformei in domeniul ocuparii in sectorul public, utilizarea Strategiei Fiscale pentru a planifica, executa si monitoriza reformele in domeniul salarizarii si ocuparii in sectorul public si pe termen mediu, introducerea codurilor unice ale angajatilor din sectorul public, pentru a se intari controlul statelor de plata.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#imprumut FMI Romania conditii, #salarizare Romania FMI conditii , #FMI