Basescu: E nevoie de imprumuturi si in 2011

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 16:31
1727 citiri
Basescu: E nevoie de imprumuturi si in 2011
Foto:innpolitics.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu la Radio Romania Actualitati ca guvernul roman va imprumuta bani si in 2011, pentru ca e nevoie de asta atat pentru plata serviciului datoriei anterioare, dar si pentru a "rostogoli" datorii anterioare de 11 miliarde de euro.

"In bugetul anului viitor va mai fi nevoie de imprumuturi- 4.4% inseamna 6 miliarde de euro. Dar Romania mai plateste si serviciul datoriei anterioare, de 2.8 miliarde si rostogoleste datorii de alte 11 miliarde de euro. Va imprumuta pentru sumele pe care le rostogoleste, si pentru cheltuielile bugetului, dar asta inseamna ca, de exemplu, avem de platit 2 miliarde si imprumutam 2 miliarde, dar se adauga si dobanda", a spus seful statului.

Basescu: Opozitia vrea intrarea Romaniei in derapaj fiindca asa vor oligarhii

El a adaugat faptul ca Romania trebuie sa imprumute bani pentru a-si face platile si sa-si plateasca datoriile si nu mai are bani sa creasca si pensiile si salariile peste ce a promis deja.

"Iti dai seama pana unde sunt dispuse sa mearga cu minciuna si demagogia partidele din Opozitie cand pretind asta", a adaugat Basescu.

Seful statului a aratat foarte clar ca Romania trebuie sa continue reducerea aparatului de stat, dar ca in 2011 vor fi operate "ajustari fine".

"In ceea ce privese personalul bugetar, trebuie trecut la o ajustare fina. S-au facut reduceri consistente anul acesta, la sfarsitul lunii octombrie aveam cu 76 000 de salariati mai putin-se ajunsese la 1.291.000 de salariati la sfarsitul lunii octombrie. In noiembrie si decembrie se va ajunge la 1.290.00. Trenuie sa devina un proces calitativ, sa se reduca de unde sunt excedente de personal si trebuie verificata calitatea personalului", a spus Basescu.

El a da ca exemplu institutiile care gestioneaza atragerea de fonduri europene, care sunt ineficiente si unde angajatii au salarii mari.

Cele doua ministere unde presedintele a considerat ca vor trebuie facute ajustari in 2011 sunt Ministerul de Interne si cel de Finante.

Basescu a atacat dur Opozitia - Vezi reactiile politicienilor

Stat dupa chipul lui Iliescu

Presedintele a reluat si ideea ca statul roman trebuie regandit si modernizat, in asa fel incat fiecare cetatean sa fie responsabil pentru viata lui, nu sa fie asistat de din cauza faptului ca el a fost construit "dupa chipul si asemanarea lui Ion Iliescu".

El a dat ca exemplu faptul ca in mediul rural oamenii detin pamant pe care nu-l lucreaza, dar continua sa primeasca ajutoare sociale de la stat.

"Pentru asta trebuie sa-i modific Codul Muncii, pentru ca asa cum este acum, nu-i dau sanse sa munceasca ega. Tot eu stat trebuie sa intervin sa creez conditii pentru stimularea angajarii sezoniere. Nu-i tai venitul minim garantat, dar ii spun 'du-te la munca'", a spus Basescu.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Basescu imprumuturi 2011, #Traian Basescu imprumuturi , #FMI
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Traian Basescu nu este nimic altceva decat un alt rateu din istoria Romaniei. Daca va scapa de boli probabnil ca va ajunge sa culeaga ce-a semanat, stii cum este: ce-si face omul cu mana lui nici d.r.a.c.u. nu desface. Basescu = Hotul Cersetor la FMI.