Basescu, laudat de FMI pentru implicarea in acorduri: M-a costat foarte mult politic

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 16:46
2128 citiri
Basescu, laudat de FMI pentru implicarea in acorduri: M-a costat foarte mult politic
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, in cadrul intrevederii cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), ca Romania trebuie sa continue reformele, sa creeze locuri de munca cu fonduri europene si sa crestem competitivitatea.

"Va multumesc dumneavoastra si institutiilor pe care le reprezentati pentru ca ati fost de acord sa vorbim despre un nou acod. Convingerea mea este ca, desi Romania e reechilibrata macroeconomic, aceste echilibre sunt inca fragile, de aceea, cred ca unul dintre principalele obiective ale noului acord trebuie sa fie continuarea consolidarii macroeconomice a tarii, fara de care nu putem avea o crestere economica durabila si fara sincope", a spus presedintele Traian Basescu, la inceputul intalnirii.

El a adaugat ca reformele structurale sunt si ele prioritare, fie ca e vorba de sistemul de sanatate, sau de companiile de stat.

"As face o observatie legata de legea salarizarii. In lumea politica se vorbeste despre o noua lege a salarizarii, dar noi avem o lege a salarizarii care nu e pusa in aplicare si care a fost lucrata timp de doi ani cu Banca Mondiala", a amintit presedintele.

Traian Basescu a mai identificat ca prioritati crearea de locuri de munca, iar ca resursa sa fie folosite fondurile europene, negocierea unui fond de garantii guvernamentale mai ridicat pentru ca bancile sa finanteze IMM, crearea spatiului fiscal pentru ca Romania sa foloseasca facilitatile uriase legate de accesarea de bani de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, inclusiv prin punerea in garantii a fondurilor pentru coeziune.

"Cred ca trebuie sa ne propunem ca acest nou acord sa ne creeze conditii de acces in zona euro. Competitivitatea sectorului de stat e marea noastra problema, am vazut tari care au intrat in zona euro numai pe baza criteriilor de la Maastrich si au fost impinse in criza din lipsa de competitivitate", a opinat presedintele.

Veste buna pentru Romania de la FMI

Ce i-a transmis reprezentantii FMI si CE lui Basescu

Negociatorul-sef pentru Romania al Fondului Monetar International (FMI), Andrea Schaechter, a apreciat rezultatele pozitive pe care le-a inregistrat tara noastra in ultima perioada si a pledat pentru continuarea progreselor, inclusiv in ceea ce priveste intarirea institutiilor, mai ales in zona fiscala.

"Romania sa continue pe drumul inainte, sa gandim politici care sa ajute la implemetarea acestor strategii", a spus Andrea Schaechter.

Traian Basescu a fost felicitat de catre creditorii internationali pentru "rolul important" pe care l-a jucat in acorduri.

In replica, seful statului a tinut sa insiste ca acest lucru a avut un cost politic foarte mare.

"Pentru prima oara, Romania a indeplinit specificatiile si e din nou pe drumul european, e foarte important ca relatia sa ramana una foarte buna, programul ar trebui sa focalizze pe aspectele fragile, doresc sa subliniez si aspectele ce tin de reforma sanatatii si pentru a-i incuraja pe oameni sa ramana in Romania. Vreau sa adaug ca ca din cand in cand sa ne uitam pe rapoartele trimestriale ale UE si sa studiem aspectele cheie ale acestora", a precizat un alt reprezentant al delegatiei.

Autoritatile din tara noastra vor sa incheie un nou acord prevenitv cu FMI, CE si Banca Mondiala, dupa ce, la sfarsitul lunii iunie, au fost avizate, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. In valoare de 5 miliarde de euro, acesta a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Basescu delegatie FMI, #basescu intalnire fmi, #Basescu FMI, #misiune FMI Romania, #vizita FMI Romania , #FMI