Ce scrie in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 19:34
2969 citiri
Ce scrie in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI
Foto: Realitatea TV

Fondul Monetar International (FMI) a publicat scrisoarea de intentie convenita cu Guvernul in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, din ianuarie-februarie, in care se reitereaza, in mare parte, angajamentele luate anterior.

Singurele noutati importante se refera la privatizarea companiilor de stat.

Potrivit scrisorii de intentie publicate pe site-ul FMI, redresarea economica a Romaniei continua, dar perspectiva este mai precara din cauza deteriorarii conditiilor in restul Europei.

Indicatorii sugereaza ca, pentru anul 2011, cresterea s-a situat la aproximativ 2,5 procente, peste nivelul anticipat anterior, datorita unei recolte exceptionale pe plan intern si a exporturilor puternice.

Inflatia a scazut la 3,1% in decembrie datorita presiunilor puternice de reducere a preturilor la alimente exercitate de recolta excelenta. Pentru anul 2012 se anticipeaza o crestere de 1,5-2 procente.

De asemenea, deficitul de cont curent ar trebui sa se stabilizeze la aproximativ 4-41/2 procente din PIB, reflectand rezultatele comerciale mai bune.

Salariile in sectorul public vor fi inghetate in continuare, la fel ca pensiile. Cu toate acestea, in cazul in care conditiile economice o vor permite, Guvernul va analiza posibilitatea modificarii bugetului mai tarziu in cursul anului, in conformitate cu prevederile Legii Responsabilitatii Fiscale.

Reducerea numarului de angajati in sectorul public va continua prin politica de inlocuire a unui singur angajat din 7 care parasesc sistemul. Aceasta politica va fi insa aplicata cu mai multa flexibilitate, pentru a se elimina blocajele determinate de lipsa de personal, potrivit scrisorii de intentie.

De asemeenea, Guvernul a reintarit sustinerea eforturilor de elaborare si implementare a unor reforme cuprinzatoare in sectorul sanitar.

"Vom incerca sa eficientizam sistemul fiscal, pornind de la recomandarile asistentei tehnice FMI. Concret, aceste masuri vor include: simplificarea schemelor de amortizare a mijloacelor fixe, simplificarea declararii si platii impozitelor pe castigurile de capital, simplificarea mecanismului de deduceri pentru impozitul pe venit, elaborarea unei strategii de revizuire a bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate si elaborarea unui plan de ajustare a cotelor de accize pentru a se asigura mentinerea valorii reale", se arata in scrisoarea de intentie.

Desi Romania a inregistrat unele progrese in absorbtia fondurilor UE, se impun eforturi suplimentare pentru atingerea tintei pe care am stabilit-o, de a absorbi o suma suplimentara de 6 miliarde de euro in anul 2012.

Imbunatatirea administrarii fiscale si lupta impotriva evaziunii fiscale reprezinta elemente cruciale in strategia Romaniei de crestere a veniturilor.

Totodata, statul reafirma angajamentul privind liberalizarea pietei energiei si gazelor.

In sectorul energiei electrice, preturile reglementate pentru consumatorii casnici si non-casnici vor creste cu 5% de la jumatatea anului.

Preturile reglementate vor fi eliminate de la inceputul anului 2014 pentru consumatorii non-casnici, iar dereglementarea tarifelor pentru populatie se va derula treptat, in perioada 2013-2017.

Pentru preturile la gaze, Guvernul trebuie sa prezinte pana la finele lunii aprilie un proiect care va prevedea, printre altele, o foaie de parcurs privind eliminarea treptata a tarifelor reglementate, precum si masuri pentru protejarea categoriilor sociale vulnerabile.

Totodata, scrisoarea noteaza ca a inceput procesul de renegociere sau anulare a contractelor bilaterale din domeniul energiei, incheiate in afara pietei OPCOM. Sunt subliniate contractele de acest tip incheiate de Hidroelectrica, societate care pierde venituri potentiale de 175-220 milioane euro pe an din cauza acestor intelegeri.

Noi prevederi in domeniul transporturilor

"In sectorul transporturi, elaboram o noua strategie generala de transport si un master plan pentru Romania, ce va asigura echilibrul intre cererea in crestere si mijloacele fiscale existente, asigurand complementaritatile dintre diferitele moduri de transport, si definind prioritatile de investitii pe termen mediu si lung", mai scrie in raport.

Astfel, pentru CFR Marfa, Guvernul se angajeaza pentru revizuirea contractului de activitati pana la finele lui februarie 2012, Reducerea, pana la finele lunii martie 2012, a numarului de angajati cu 28 de posturi ce erau initial la Interventii, reducerea cheltuielilor de personal si de intretinere si reorganizarea si rationalizarea punctelor de sectionare, incepand cu 1 aprilie 2012.

De asemenea, trebuie realizata renegocierea acordului de constructii si reabilitare pentru linia feroviara Ramnicu Valcea, Valcele si Portile de Fier si identificarea unei surse de finantare, incluzand posibilitatea unei garantii de stat, pana la finele lunii aprilie.

In plus, se vrea continuarea procesului de licitare a obligatiilor de servicii publice si intretinere infrastructura pentru 1600 kilometri de cale ferata extinsa, aducand numarul total de kilometri de linie aflate sub management privat la 4000 de kilometri.

CFR Marfa si CFR Calatori trebuie sa prezinte, pana la mijlocul lunii aprilie, o analiza privind posibila fuziune a companiilor de intretinere din subordinea celor doi operatori de transport feroviar, dar si sa valorifice pana la sfarsitul lunii iunie inventarul de vagoane scoase din uz.

Scrisoarea stabileste ca obiectiv pentru CFR Calatori majorarea veniturilor cu 6% in acest an, in particular prin inchirierea tuturor spatiilor publicitare disponibile.

Metrorex ar trebui sa stabileasca, pana la sfarsitul lunii iunie, noi programe de functionare adaptate la cerintele pietei si sa creasca veniturile prin introducerea in circulatie, de la inceputul anului viitor, a 16 noi garnituri.

De asemenea, Guvernul trebuie sa includa operatorul metroului din Bucuresti pe lista de potentiali beneficiari ai Programului Operational Sectorial Transport 2014-2020, pentru a facilita accesul companiei la fonduri UE, se arata in scrisoare.

FMI a mai solicitat ca Tarom sa aplice un program de reducere a cheltuielilor prin revizuirea rutelor de calatorie, a flotei de aeronave si a structurii de organizare, releva scrisoarea de intentie.

Prospectul de privatizare a unei participatii de cel putin 20% din actiunile Tarom, prin oferta publica initiala, ar trebui publicat pana la finele lunii mai, astfel incat operatiunea sa fie finalizata pana la jumatatea anului.

La Posta Romana, FMI a cerut reducerea personalului cu cel putin 600 de angajati pana la finele lunii martie si reducerea numarului de oficii postale de la 5.835 la sfarsitul anului trecut la sub 5.700 pana la finele lunii aprilie.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scrisoare intentie FMI Romania, #memorandum FMI Romania, #acord FMI Romania , #FMI