Ce vor sindicatele si patronatele de la Guvern

Marti, 18 Mai 2010, ora 18:11
2247 citiri
Ce vor sindicatele si patronatele de la Guvern
Foto: Antena 3

Salariu minim la 705 lei, stabilirea unei tinte de evaziune fiscala de minim 2 la suta din produsul intern brut si reducerea bugetului pentru achitiziile publice sunt doar cateva dintre cerintele sindicalistilor, potrivit unei scrisori adresate Guvernului de Consiliul Economic si Social (CES).

De asemenea, potrivit documentului obtinut de Ziare.com, ce contine punctele de vedere al CES referitoare la Scrisoarea de Intentie aferenta acordului stand-by intre Romania si Fondul Monetar International si la Memorandumul suplimentar de Intelegere intre Uniunea Europeana si Romania, sindicalistii cer inghetarea pensiilor, in loc de scaderea acestora cu 15 la suta, asa cum propusesera guvernantii.

Reprezentantii angajatilor isi doresc si suspendarea transferului de 0,5 la suta de la bugetul public de pensii pilon I catre pilonul II de pensii.

Printre cerintele lor se mai numara reducerea cheltuielilor materiale in structura achizitiilor publice, din punct de vedere al valorii si al oportunitatii si propun reducerea cheltuielilor (materiale si fond de salariu) realizata in urma unui acord dintre federatiile sindicale din domeniu si ministerul de resort.

Sindicalistii mai cer sa nu fie modificat Codul Muncii, spunand ca acest lucru va duce la "destructurarea relatiilor industriale", si vor sa fie eliminat impozitul pe tichetele de masa.

Pentru a se obtine un impact mai bun decat reducerea tuturor obligatiilor sociale, dupa cum a propus Guvernul, ar trebui distribuite corect resursele alocate ajutoarelor sociale, cred sindicalistii.

Potrivit spuselor liderilor sindicali, daca salariul minim pe economie ar fi de 705 lei, ar fi o masura concreta pentru reducerea evaziunii fiscale. De asemenea, ei cer ca, de la 1 ianuarie 2011, sa fie introdus impozitul pe venit global.

Luni, in timpul sedintei CES (foto), cele trei parti - sindicate, patronate si Guvern - nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta Scrisorii de intentie si Memorandumului cu FMI, luandu-se decizia de a se amana darea unui aviz, pana dupa refacerea celor doua texte.

Taierea pensiilor mari si restructurarea companiilor de stat

In scrisoarea CES, semnata de presedintele Florian Costache, se arata ca patronatele au votat avizarea favorabila, insa doar daca se accepta mai multe amendamente.

Astfel, desi acestea accepta faptul ca salariile bugetarilor trebuie reduse cu 25 la suta, propun sa existe o "elasticizare" a modului de aplicare a acestei masuri.

In privinta pensiilor, reprezentantii patronatelor au propus respectarea scaderii acestora cu 15 la suta, insa numai in cazul celor care depasesc suma de 1.000 de lei.

In plus, patronatele cer Guvernului ca, in masurile negociate cu FMI, sa existe si un pachet de politici economice, fiscale si monetare care sa ajute la reducerea deficitului bugetar in 2010.

Acestea ar trebui sa contina restructurarea companiilor cu capital de stat, in maximum doua luni, mentinerea scutirii de la impozit in cazul programatorilor si stoparea evaziunii fiscale, a muncii la negru si a contrabandei cu alcool, tigari si alte produse de larg consum.

Reprezentantii patronatelor mai vor sa fie reduse cu 40 la suta cheltuielile materiale si administrativ-gospodaresti din institutiile publice, dar si deplasarile demnitarilor si alesilor locali in tara si in strainatate.

Ei propun ca, pentru exteriorul tarii, sa fie pastrate numai deplasarile care decurg din obligatiile Romaniei fata de statele membre NATO si UE sau alte state importante si organizatii internationale din care Romania face parte.

De asemenea, patronatele cer sa fie sprijinit domeniul agriculturii, prin elaborarea unor programe si masuri de sustinere a fermierilor si producatorilor agricoli.

Din cele trei parti, doar cea guvernamentala a votat pentru avizarea favorabila a Scrisorii de Intentie aferenta acordului stand-by intre Romania si Fondul Monetar International si a Memorandumului suplimentar de Intelegere intre Uniunea Europeana si Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Consiliul Economic Social, #reducere salarii bugetari, #reducere pensii, #acord FMI , #FMI