Ce vrea FMI de la Romania si Guvernul USL condus de Victor Ponta? (Opinii)

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 07:33
4823 citiri
Ce vrea FMI de la Romania si Guvernul USL condus de Victor Ponta? (Opinii)
Foto: Adevarul

Romania este vizitata din nou de expertii Fondului Monetar International. Aceasta prima vizita de la victoria electorala a USL, din 9 decembrie, reprezinta primul test important pentru actuala guvernare.

Modul in care va negocia cu reprezentantii FMI ii va permite guvernului condus de premierul Victor Ponta sa reuseasca punerea in aplicare a masurilor propuse in programul de guvernare.

Aceste negocieri presupun un compromis intre modul de gandire al FMI si ambitiile USL. Daca este sa privim metodele de actiune ale FMI, lucrurile sunt clare. Dorinta Fondului este ca statul care este finantat sa isi plateasca imprumuturile acordate.

Pentru a face acest lucru Romania trebuie, in opinia lor, sa isi gaseasca un echilibru macroeconomic, care nu poate fi mentinut fara reducerea cheltuielilor bugetare, privatizari si sustinerea monedei. Acest lucru inseamna, in consecinta, lipsa cresterilor salariale in sistemul bugetar si a pensiilor, reducerea beneficiilor sociale si reforma statului.

De cealalta parte, optiunile USL, chiar daca au fost clasificate secret de stat, sunt clare. Mentinerea salariilor la nivelul actual, indexarea pensiilor cu 4%, limitarea numarului de privatizari si reducerea costurilor sociale ale reechilibrarii bugetare.

Optiunea economica a USL, condusa si expusa de ministrul Bugetului, Liviu Voinea, combina modelul de tip keynesian, in care sistemul economic este stimulat de cresterea consumului, cu investitii calculate cu vizibilitate rapida si dezvoltarea de relatii comerciale cu tarile aflate in crestere economica.

Scopul acestor negocieri este, in definitiv, convingerea reprezentantilor FMI ca propunerile USL sunt cele care permit mentinerea echilibrului bugetar al Romaniei. Ne referim aici atat la cresterea incasarilor la bugetul de stat, cat si la scaderea cheltuielilor bugetare.

Optiunea USL pentru cresterea veniturilor se bazeaza pe urmatoarele considerente: cresterea incasarilor la bugetul de stat prin realizarea programului finantat de Banca Mondiala care permite corelarea bazelor de date si prin comasarea sistemelor de control financiar, reducerea evaziunii fiscale prin introducerea impozitului forfetar in anumite domenii cu risc de evaziune ridicat si imbunatatirea metodelor de colectare a taxelor si impozitelor.

Din punct de vedere al cheltuielilor, Guvernul USL si-a prezentat obiectivele: alocarea unor fonduri suplimentare pentru cofinantare proiectelor europene (valori estimate la aproximativ 3 miliarde de euro), finantarea prioritara a proiectelor cu finalizare in cursul anului 2013 si reducerea investitiilor la proiectele cu vizibilitate ridicata.

Avantajul pe care il are USL in aceasta negociere este schimbarea negociatorului sef al FMI pentru Romania. Daca Jeffrey Franks era un sustinator al modelului economic liberal si avea o experienta anterioara in America de Sud si una nereusita in Argentina, in timpul crizei economice din 2001, actualul negociator, Jules Erik J. De Vrijer, olandez, director adjunct pentru Europa al FMI si cu experiente anterioare in Belgia si Franta, intelege mai bine notiunea de costuri sociale si are forta sa isi promoveze deciziile in interiorul FMI.

Punctele de divergenta care pot aparea in negocieri sunt legate in special de capacitatea USL de a pune in aplicare obiectivele fixate, fara a realiza privatizarile propuse de FMI sau reducerea aparatului administrativ.

Capacitatea guvernului USL de a convinge reprezentantii Fondului va determina, insa, si capacitatea USL de a pune, si in anii urmatori, in aplicare masurile de redresare economica anuntate: schimbarea sistemului de impozitare, indexarea pensiilor si a salariilor, cresterea finantarilor pentru sistemul educational si medical sau scaderea TVA.

In consecinta, urmatoarea saptamana de negocieri va determina si modul in care se va comporta economic Romania pe viitor.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Romania acord FMI 2013, #Ponta FMI, #Guvern Ponta FMI, #acord FMI USL , #FMI