Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cei 7 care conduc finantele lumii

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 13:12
5651 citiri
Cei 7 care conduc finantele lumii
Foto: Forbes

Din Topul Forbes al celor mai influenti oameni din lume nu puteau sa lipseasca, pe langa presedinti, premieri sau directori de corporatii, cei mai importanti oameni din finantele globale si cei care supravegheaza rezervele celor mai mari puteri economice.

Printre cei 68 de grei ai topului realizat de Forbes se afla Ben Bernanke (presedintele Rezervei Federale a SUA), Zhou Xiaochuan (guvernatorul Bancii Populare Chineze), Jean-Claude Trichet (presedintele Bancii Centrale Europene), Timothy Geithner (secretarul Trezoreriei SUA), Dominique Strauss-Kahn (directorul FMI), Masaaki Shirakawa (guvernatorul Bancii Japoniei) si Robert Zoellick (presedintele Bancii Mondiale).

Ben Bernanke, guvernatorul bancii centrale a SUA, Federal Reserve, se afla pe locul 8 in topul Forbes al celor mai influenti oameni din lume. El este primul reprezentant al lumii financiare in top, iar inaintea lui se afla doar Hu Jintao, Barack Obama, regele saudit Abdullah bin Abdul Aziz al Saud, Vladimir Putin, Papa, Angela Merkel si David Cameron.

Bernanke conduce institutia financiara despre care se spune ca nu a avut niciodata mai multa putere decat in prezent. Dar optiunile lui Bernanke s-au redus considerabil in timpul crizei financiare, asa ca acum singura putere pe care o mai are ar fi doar sa tipareasca dolari. Ultima oara a facut-o in 2008 si este foarte posibil sa o faca din nou in aceasta luna.

"Guvernul Statelor Unite are o tehnologie - se numeste tiparnita - care ii permite sa produca oricati dolari vrea la un pret aproape de nimic", a declarat recent seful Fed.

La 56 de ani, Bernanke gestioneaza o rezerva de 2,3 trilioane de dolari, uriasa daca ne gandim ca SUA are un PIB de 14,3 trilioane.

Bernanke este urmat in top de Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Populare a Chinei. El se afla pe locul 11 in topul Forbes al celor mai influenti oameni din lume, banca sa avand active in valoare de 3,7 trilioane de dolari.

Toata atentia lumii economice este indreptata acum asupra lui deoarece el ar putea sa previna un razboi al valutelor. Gestionar al celor mai mari rezerve valutare, Zhou nu va ceda, insa, presiunilor de reevaluare a monedei si a cursului pe care Occidentul le face la adresa Chinei. Tensiunile globale au aparut dupa ce rezerva valutara a Chine a atins un nivel record, iar exporturile s-au apropiat si ele de un nivel fara precedent. Tema va fi discutata la summitul G20 de la Seul, in Neoiembrie.

Urmatorul bancher din top este Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene. Aflat pe locul 15 in top, Trichet conduce la 67 de ani o institutie financiara cu active de 2,6 trilioane de dolari.

El supravegheaza politica monetara din cele 16 tari care fac parte din zona euro, aceasta fiind si cea mai mare uniune monetara din lume cu un PIB de 16,2 trilioane de dolari. Totusi, munca lui Trichet a fost ingreunata de problemele din tarile PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia, Spania), iar reputatia sa de luptator feroce impotriva inflatiei a avut de suferit cand a trecut peste regulile Bancii Centrale Europene si a cumparat bonduri din cele mai slabe tari ale zonei euro in luna mai.

Pe locul 28 se afla un alt oficial american - Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei. Acum in varsta de 49 de ani, el a acordat ajutoarelor financiare din SUA, decizie pe care analistii o considera echivalentul financiar al Crizei rachetelor din Cuba.

Timothy Geithner a reusit sa faca un plan pentru a reduce pierderile de la 700 de miliarde de dolari la doar 50 de miliarde, a supravegheat cele mai mari schimbari legislative din domeniul financiar de la Marea Depresiune, iar acum trebuie sa gaseasca o solutie pentru a tine in frau dezechilibrele comerciale si razboiul valutar cu Beijingul.

Recent, el a propus partenerilor din G20 sa limiteze surplusul sau deficitul de cont curent la cel mult 4% din PIB, enervand Germania si China care au un surplus de 6,1%, respectiv 4,7%.

Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, se afla abia pe locul 37 in topul celor mai influenti oameni din lume. El conduce o institutie financiara cu 2.412 angajati si are un buget de 880 de milioane de dolari.

FMI a reusit sa iasa din criza economica cu o noua misiune, scopul Fondului fiind acum acela de a deveni mai reprezentativ. Primul pas a fost facut in octombrie, intr-un summit din Coreea de Sud, cand s-a luat decizia istorica de a da mai multa putere economiilor emergente precum Brazilia, China, India si Rusia.

Dominique Strauss-Kahn este un potential candidat la alegerile prezidentiale din Franta care vor avea loc in 2012. Potrivit unui sondaj de opinie realizat in luna august, el l-ar invinge pe Nicolas Sarkozy cu 59% din voturi.

Seful FMI este urmat pe locul 38 din topul Forbes de Masaaki Shirakawa, guvernatorul Bancii Japoniei, una dintre cele mai importante banci centrale din lume.

La 61 de ani, Shirakawa este un bancher veteran care lucreaza in Banca Japoniei din 1972. El supravegheaza acum active in valoare de 1,5 trilioane de dolari. Totusi, el a fost criticat din cauza aprecierii yenului si a deflatiei, unele voci afirmand ca nu face destule pentru a ajuta economia muribunda a Japoniei.

Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, se afla pe locul 45 si este ultimul dintre cei mai influenti finantisti inclusi in topul Forbes. La 57 de ani, el conduce o institutie cu 10.000 de angajati si un buget de 1,6 miliarde de dolari.

CV-ul lui Zoellick include functii la Goldman Sachs, Fannie Mae si Departamentul de Stat al SUA. De cand este presedinte la Banca Mondiala, i-a criticat pe economisti ca nu au gasit solutii viabile impotriva saraciei globale. Admiratorii lui il lauda ca fiind vocea candorii intr-un domeniu pompos si aparator al comertului liber, in timp ce criticii il acuza ca este un agent al suprematiei SUA.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Dominique Strauss Kahn, #Ben Bernanke, #Jean Claude Trichet, #Robert Zoellick, #Forbes cei mai influenti , #FMI