Cine este Christine Lagarde, posibila viitoare sefa a FMI

Sambata, 28 Mai 2011, ora 09:04
3278 citiri
Cine este Christine Lagarde, posibila viitoare sefa a FMI
Foto: Daylife

Christine Lagarde, ministrul de Finante francez, se pregateste pentru un turneu mondial in vederea obtinerii sprijinului pentru candidatura la postul de director general al Fondului Monetar International, cu opriri inclusiv in China, Brazilia si India, tari care si-au exprimat vehement dorinta pentru un lider non-european al institutiei.

Avocat de meserie, Lagarde, in varsta de 55 de ani, spera sa obtina aprobarea tuturor, avand in vedere misiunea grea pe care o va avea la carma FMI, dar si pentru a-si demonstra independenta fata de actualul "sef", presedintele francez Nicolas Sarkozy.

"Cu siguranta as prefera sa fiu sustinuta de o foarte larga majoritate, decat sa fiu canditatul european sustinut doar de europeni", a spus Lagarde, pentru The Wall Street Journal.

"Forta candidaturii mele va sta in abilitatea mea de a-mi arata independenta de la inceput", a precizat ea, adaugand ca va pleca spre China duminica dimineata, pentru a le explica exact cine este si ce vrea.

Ministrul de Finante din Franta a mentionat trei prioritati, in cazul in care va fi desemnata sefa a FMI. Prima ar fi sprijinirea schimbarilor care au loc in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, unde diversi autocrati sunt impinsi de la putere de miscari sociale ample. "Ar fi o misiune critica", a precizat Lagarde.

A doua prioritate ar fi intarirea rolului FMI drept institutie de supraveghere a economiei globale. De asemenea, ea isi doreste sa ofere o voce mai puternica tarilor care nu joaca un rol foarte important in luarea deciziilor in acest moment, desi au o populatie foarte numeroasa. "Sunt tari foarte mici care cantaresc la fel de mult precum Indonezia, de exemplu, si, din acest punct de vedere, fondul trebuie sa se schimbe", a mai spus Lagarde.

In plus, ea a promis ca va sprijini diversitatea de orice fel in cadrul institutiei, indicand perioada petrecuta drept presedinte al firmei de avocatura Baker & McKenzie, la inceputul anilor 2000, cand, spune ea, a dublat procentajul de femei partener in cadrul firmei, pana la 14 la suta.

Probleme legale

In ciuda faptului ca beneficiaza de sustinerea tuturor tarilor europene, a Statelor Unite si chiar a Chinei (cel putin potrivit unui alt oficial francez), Lagarde va trebui sa faca fata unei serii de intrebari privind implicarea sa intr-un scandal dintre statul francez si un om de afaceri.

Tribunalul ia in considerare analizarea actiunilor sale din 2007 in asa-numitul caz Tapie, in cadrul caruia ea a deferit disputa unui consiliu de arbitraj, in loc sa o lase la mana sistemului juridic.

Astfel, un rol esential al campaniei sale din prezent este si explicarea acuzatiilor care i se aduc si, mai ales, dovedirea nevinovatiei sale.

De altfel, Lagarde a precizat ca a rugat mai multi avocati independenti sa pregateasca documente legate de acest caz si sa le ofere consiliului legal al FMI. Ea a adaugat ca nu va renunta la candidatura la pozitia de director general al institutiei nici daca va fi pusa sub acuzare in mod oficial.

Scurta biografie

Inainte de a deveni o figura emblematica a lumii politice europene, Lagarde a avut o cariera stralucita de avocat, fiind prima femeie care a ajuns presedinte a unei firme de avocatura din Statele Unite.

De asemenea, ea a fost si prima femeie ministru de Finante din cadrul G8 (cele mai dezvoltate opt tari din lume) si, cel mai probabil, va deveni prima femeie director al FMI.

Lagarde s-a nascut pe 1 ianuarie 1956, fiind primul copil (din trei) al unui cuplu format dintr-un profesor de engleza si unul de franceza.

In adolescenta a facut parte din echipa nationala a Frantei de inot sincron. Mai tarziu, a incercat sa intre in Scoala Nationala de Administratie Publica, care a dat, de-a lungul timpului, mai multi lideri politici francezi. Insa a esuat, de doua ori.

Si-a obtinut diploma de avocat in Paris, iar apoi masteratul in stiinte politice de la Institutul de Studii Politice din Aix-en-Provence.

Ulterior, a facut un internship drept asistenta a congresman-ului american William Cohen.

In 1981, si-a inceput colaborarea cu Baker & McKenzie, ajungand in comitetul director in 1995 si fiind aleasa presedinte in octombrie 1999. Interesul in afacerile europene a condus-o spre Centrul Juridic European, un birou al Baker & McKenzie din Bruxelles, dedicat in totalitate practicii juridice din Uniunea Europeana.

Ca ministru al Comertului din Franta, intre 2005 si 2007, Lagarde a deschis noi piete pentru produsele nationale, mai ales in privinta sectorului de tehnologie.

In mai 2007 a facut mutarea spre pozitia de ministru al Agriculturii, in Guvernul lui Francois Fillon, iar, in luna urmatoare, a fost numita ministru al Economiei, Industriei si Muncii, devenind prima femeie responsabila pentru economia Frantei.

In plan personal, Lagarde este divortata si are doi fii, de 22 si 24 de ani. Este vegetariana si spune ca nu bea niciodata alcool.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#Christine Lagarde, #director general FMI, #Fondul Monetar International , #FMI