A fi sau a nu fi cu FMI - Intalniri decisive cu Ponta si Iohannis

Luni, 09 Februarie 2015, ora 08:20
5052 citiri
A fi sau a nu fi cu FMI - Intalniri decisive cu Ponta si Iohannis
Foto: B1 Tv

Romanii vor afla, luni, daca Guvernul va mai continua acordul cu FMI sau il va intrerupe inainte de termen, precum si toate consecintele ce decurg din ambele scenarii.

Reprezentantii Guvernului au purtat vineri si sambata negocieri lungi, dar fara mari progrese, existand destul de multe subiecte pe care cele doua parti nu se inteleg, dupa cum au razbit informatiile in presa.

Luni sunt programate noi intalniri cu reprezentantii FMI, discutii purtandu-se cu reprezentantii comisiilor de Buget-Finante din Parlament, dar si cu premierul Victor Ponta si presedintele Klaus Iohannis.

Iohannis, discutii la Cotroceni cu delegatia FMI, dupa negocierile esuate

Insa pana atunci sa aruncam o privire in trecut pentru a ne putea face o imagine a viitorului - in functie de subiectele fierbinti de la discutiile cu FMI, ce se va intampla daca Romania continua acordul si ce se va intampla daca il intrerupe inainte de termen.

CFR Marfa, domnisoara pe care Rus nu o marita cu oricine

Privatizarea CFR Marfa: "E ca la domnisoare - nu e cand si-a propus sa se marite, ci cand vrea unul s-o ia"

Primul care a iesit vineri de la negocierile cu FMI a fost ministrul Transporturilor, Ioan Rus. Se pare ca expertii Fondului au cerut reluarea privatizarii CFR Marfa, Rus fiind in principiu de acord. Vrea sa dea compania, dar nu oricum si nu oricui.

"CFR Marfa este in acest moment in situatia de a angaja un consultant juridic, dupa aia urmeaza consultantul de tranzactie si procesul in sine. CFR Marfa este in acest moment o companie adusa pe profit; nu mai este o companie pe pierdere, ca si CFR Calatori, ca si CFR Infrastructura. Toate trei sunt in acest moment pe profit.

Ii vom reduce si mai mult costurile si vom creste veniturile, astfel incat, pana la momentul privatizarii, sa aiba pret la vanzare. Nu este importanta viteza cu care vindem ceva ce ne apartine, ci pretul la care vindem. E ca si la domnisoare: nu e cand si-a propus sa se marite, ci cand vrea unul sa o ia de sotie", a explicat ministrul.

FMI a oprit motorul Primei Masini

Cateva ore mai tarziu discutiile au luat sfarsit, fara niciun rezultat concret, negocierile urmand sa fie reluate a doua zi. Pe surse a aparut insa informatia conform careia reprezentantii Fondului nu agreaza nicicum programul Prima Masina.

Si nici Guvernul nu a dat inapoi, tinand mortis sa-l vada demarand, cu toate ca il aprobase prin ordonanta de urgenta anul trecut si, desi ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 noiembrie, este inca in stand by.

FMI nu e de acord cu programul "Prima masina" - surse

Liberalizarea pretului gazelor - cat va creste pretul pentru populatie

Sambata, o noua zi, acelasi rezultat. Dupa peste 7 ore de discutii partile au parasit masa tratativelor fara un rezultat clar, mingea fiindu-i pasata premierului Ponta.

Un alt punct sensibil pare sa fi fost liberalizarea pretului la gaze, unde partea romana nu a avut aprobare de a ingeta procesul.

Fostul ministru delegat pentru Energie Razvan Nicolescu afirma, la inceputul lunii decembrie, ca are acordul Comisiei Europene pentru amanarea calendarului de liberalizare a pretului la gazele destinate populatiei pana in 2021, iar nicio majorare nu va mai fi aplicata pana la 1 iulie 2015, insa informatia nu a fost confirmata de oficialii europeni.

Potrivit calendarului convenit cu partenerii internationali, Romania trebuia sa majoreze pretul final al gazelor destinate populatiei cu 2% de la 1 octombrie si 2% de la 1 ianuarie 2015, prin cresterea tarifului reglementat pentru gazele din productia interna de la 48,5 lei/MWh la 49,8/MWh in toamna anului trecut si la 50,6 lei/MWh de la inceputul acestui an. Calendarul mai prevedea majorarea pretului la gazele pentru populatie cu 2% de la 1 aprilie si cu inca 3% de la 1 iulie 2015.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

Lichidarea Complexului Energetic Hunedoara - peste 6.000 de angajati

Discutii aprinse ar fi fost si pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care expertii internationali cer lichidarea companiei pentru care exista deja o cerere in instanta pentru declansarea insolventei.

De altfel, ministrul Energiei Andrei Gerea declara inca de la finele anului trecut, imediat dupa preluarea portofoliului la Energie, ca CEH este aproape de insolventa si trebuie eficientizat.

Negocierile cu FMI, incheiate fara succes dupa 7 ore: Care sunt principalele probleme

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariati, care activeaza in cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) si a doua termocentrale care au acoperit in 2013 circa 7% consumul de energie la nivel national.

Compania a fost infiintata in 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au apartinut Companiei Nationale a Huilei. Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei in martie 2013.

Vom mai avea acord cu FMI? Isarescu, pregatit pentru orice scenariu

Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie 2015 si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent.

Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare, care, avand in vedere contextul global, pot fi considerate iminente, si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Mugur Isarescu, despre FMI: Suntem pregatiti pentru orice scenariu. Negocierile merg bine

Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.

Raspunzand unei intrebari saptamana trecuta, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat asigurari ca Banca Nationala a Romaniei este pregatita inclusiv pentru eventualitatea in care tara noastra va intrerupe inainte de termen acordul cu FMI.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Romania intrerupere acord FMI, #negocieri Ponta Iohannis FMI, #crestere pret gaze FMI , #FMI