A venit timpul sa renuntam la dolari. Ce alegem in schimb?

Marti, 20 Iulie 2010, ora 07:29
6830 citiri
A venit timpul sa renuntam la dolari. Ce alegem in schimb?
Foto: justgetthere.us

Aproape doua treimi din rezervele mondiale de valuta sunt pastrate in dolari, potrivit datelor FMI, dar unele banci centrale se gandesc tot mai serios la inlocuirea monedei americane. Varianta de rezerva ar putea sa fie moneda virtuala a FMI.

Desi o lume fara dolarul american este greu de imaginat, instabilitatea lui din ultimii ani i-a facut pe unii analisti si economisti din toata lumea sa creada ca a venit timpul ca rezervele globale sa fie diversificate, iar moneda americana sa fie inlocuita, potrivit Fortune Magazine.

Chiar si expertii ONU au afirmat recent ca dolarul a devenit prea instabil pentru a-si mai pastra valoarea si au sfatuit bancile centrale sa nu mai depinda de o singura moneda si sa isi tina rezervele valutare in mai multe monede.

Raportul ONU nu a spus, insa, nimic nou deoarece ideea inlocuirii dolarului din rezervele mondiale este veche de zeci de ani, iar marele economist britanic John Maynard Keynes spunea chiar ca e nevoie de o banca centrala globala si independenta care sa aiba propria moneda.

Totusi, pana acum nu s-a facut nimic in acest sens si nici nu sunt sanse ca acest lucru sa se intample prea curand. Dar momentul in care ne aflam pare destul de prielnic pentru astfel de discutii. Printre temele readuse in actualitate de criza financiara a adus din nou in actualitate chiar si interesul pentru o singura moneda globala.

Marea problema pentru care astfel de discutii stagneaza este increderea pe care statele o au in anumite monede. Astfel, chiar daca ar vrea sa renunte la dolarul american, aceasta este singura moneda care si-a dovedit puterea o perioada foarte lunga de timp, dupa cum ne-a spus si consilierul BNR Lucian Croitoru.

"Problema este daca activul de rezerva este de incredere sau nu. Depinde cine e in spatele activului de rezerva. De-a lungul timpului, Statele Unite au fost cea mai puternica economie a lumii. Din acest motiv s-a si impus dolarul ca activ de rezerva. Deciziile depind foarte mult de incredere pentru ca trebuie sa stii ca emitentul de activ de rezerva ramane disciplinat in ceea ce priveste politicile", a declarat consilierul BNR pentru Ziare.com.

FMI se pregateste de 40 de ani sa ia locul dolarului

Totusi, o varianta de inlocuire a dolarului exista deja. Este vorba de drepturile speciale de tragere (DTS), moneda internationala virtuala creata de FMI in 1969 exact cu acest scop. Aceasta este considerata mai putin sensibila la oscilatii tocmai pentru ca este de fapt un cos care contine cele mai importante patru monede internationale (dolarul american, yenul, euro si lira sterlina). Printre bancherii care sprijina ideea introducerii DTS-ului sunt cei din Rusia si China.

In aprilie 2009, tarile G20 au autorizat FMI sa creeze DTS nou in valoare de 250 de miliarde de dolari pentru a ajuta tarile afectate de criza financiara. Decizia a fost foarte importanta dat fiind faptul ca Fondului i s-a mai cerut doar in 1997 sa aloce 21,4 miliarde de dolari in DTS, dar masura nu a fost pusa in aplicare pentru ca nu a primit destule voturi.

Oficialii BNR atrag, insa, atentia ca DTS nu a dat rezultate in ultimii 40 de ani chiar daca a fost creata tocmai pentru a inlocui dolarul. Problema este aceeasi: increderea in alte monede.

"Sunt oameni importanti care sustin cresterea rolului DST. E bine, e de dorit, tocmai ca sa ai in ce diversifica, dar revin la incredere. Sunt multe probleme cu el pentru ca reflecta evolutia a patru monede principale de pe planeta. Si atunci e vorba de increderea acelei combinatii, acelui cos", ne-a mai explicat Lucian Croitoru.

Si chiar daca DTS s-ar impune in cele din urma, valoarea lui depinde in mare masura tot de dolar, lucru care l-a determinat pe Croitoru sa afirme ca doar reinstituirea disciplinei la "centru" si la "periferie" va asigura buna functionare a sistemului monetar international.

"Crearea DST a fost o incercare de a furniza lichiditate lumii fara a deteriora si mai mult deficitele SUA. A fost o incercare a guvernelor de a ramane cu prajitura dupa ce o mancau. Dar se stie ca acest lucru nu e posibil. Nu cred ca astazi exista conditiile pentru crearea unei piete suficient de mari pentru DST. De altfel, moneda compozita a FMI este in mare parte bazata pe dolarul american", spunea consilierul Bancii Nationale si intr-o conferinta toamna trecuta.

Tot dolari, dar cei din Canada si Australia

Chiar daca pare o moneda puternica, nici euro nu se poate extinde la nivel global prea curand deoarece volumul activelor in moneda europeana este relativ mic. De asemenea, mai exista si problema Asiei care va dori in viitorul apropiat sa isi faca si ea propria moneda.

Revenind la dolar, el s-a apreciat recent in fata monedei europene, dar a pierdut mai mult de un sfert din valoarea sa in ultimii opt ani. Acest lucru este deosebit de ingrijorator pentru economiile emergente care au sume importante in certificate emise de Trezoreria SUA. Nu numai ca valoarea dolarului a scazut, dar si dobanzile lor sunt aproape de zero, mai scrie Fortune Magazine.

Bancile centrale isi fac deja griji in legatura cu titlurile americane ca urmare a deficitului in crestere al Statelor Unite si a dezvoltarii lente. Un raport publicat de Morgan Stanley in aceasta luna atrage atentia ca bancile s-au saturat de dolar, ele reducandu-si rezervele in dolari americani cu un procent in primul trimestru in timp ce s-au orientat spre dolari australieni si canadieni.

"Dolarii americani cantaresc in continuare cel mai mult in rezerve, dar, in timp, anticipam ca managerii acestor rezerve le vor reduce si mai mult", se arata in raportul publicat in 8 iulie.

In ciuda indoielilor cu privire la moneda americana, ea inca este valuta in care cele mai multe economii prefera sa isi pastreze rezervele si va ramane si in viitor. Totusi, desi ideea adoptarii DTS la nivel global sau a punerii in practica a ideilor lui Keynes sunt foarte indepartate in timp, este aproape sigur ca dolarul isi va imparti tronul cu altcineva in viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#rezerve valutare globale, #dolar rezerve internationale, #FMI moneda, #DTS moneda globala , #FMI