Romania a luat de la FMI mai multi bani decat aveam nevoie? DNA a deschis dosar penal UPDATE Reactia BNR

Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 14:50
10832 citiri
Romania a luat de la FMI mai multi bani decat aveam nevoie? DNA a deschis dosar penal UPDATE Reactia BNR
Foto: Twitter/IMF

Ca urmare a unei sesizari venite de la o persoana privata, DNA face cercetari preliminarii referitoare la imprumutul luat de Romania in 2009 de la creditorii externi.

Din toate reclamatiile primite de DNA, care ar fi in numar de 270, doar una a avut ca efect intocmirea unui dosar de cercetare, potrivit informatiilor obtinute de Bursa.

Asta nu inseamna ca s-a si inceput urmarirea penala fata de cineva, ci doar ca exista niste suspiciuni care trebuie anchetate mai in amanunt.

In continuare vor fi facute verificari si procurorii vor decide daca deschid un dosar penal in rem (asupra faptei), incrimineaza pe cineva sau decid clasarea cazului.

Care sunt problemele reclamate la DNA

Sesizarile primite la DNA se refera la imprejurarile in care Romania a incheiat in 2009 acordurile cu creditorii externi, respectiv Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, si la modul in care au fost folositi banii respectivi.

Amintim ca si in alte state europene au fost lansate investigatii, inclusiv de natura penala, impotriva conducerii bancilor centrale, cu privire la imprumuturi externe.

Cei care au depus reclamatia la DNA ii acuza pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, pe presedintele de atunci Traian Basescu, dar si pe premierul din acea perioada Emil Boc, dar si "alte persoane care vor fi identificate in cursul anchetei", ca ar fi incheiat un acord financiar care ar fi depasit nevoile reale ale tarii noastre.

De exemplu, reclamantii sustin ca, daca in loc de 20 am fi luat doar 10 miliarde de euro, atunci am fi platit mai putine dobanzi si banii ne-ar fi ajuns oricum.

In reclamatia in baza careia s-a intocmit dosarul penal exista si cateva concluzii trase de autorul sesizarii.

Astfel, potrivit documentului, in perioada 2008-2009, Fondul Monetar International s-ar fi aflat in criza, vorbindu-se chiar despre dizolvarea sa pe motiv ca statele nu mai contractau acorduri cu FMI. Iar Romania a fost folosita pentru salvarea creditorului extern.

De asemenea, in document se mai arata ca tara noastra a mai semnat in 2011 o alta intelegere cu creditorii externi - e vorba de un acord preventiv, din care nu am atras nicio transa. Acest lucru s-a intamplat in mandatul lui Christine Lagarde, care e implicata intr-un scandal de coruptie.

Ce nu spune autorul sesizarii este ca Lagarde e anchetata pentru presupuse fapte care ar fi avut loc in timp ce era ministru in Cabinetul Sarkozy.

Reclamantul mai acuza ca de semnarea acordului cu FMI au beneficiat si membrii conducerii BNR, care au primit bonusuri in valoare totala de 28 milioane de euro.

UPDATE 14:50 Banca Nationala a Romaniei a avut o prima reactie la informatia privind deschiderea dosarului de catre DNA in aceasta speta.

"Toata lumea are acces la justitie, noi am lamurit despre ce e vorba in acel imprumut cu Fondul Monetar si suntem convinsi ca DNA va clasa cat de repede aceasta actiune", a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, pentru Ziare.com.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#dosar penal imprumut FMI , #FMI