Concluziile FMI: Cum stiu americanii ce e bine pentru tara?

Luni, 06 Februarie 2012, ora 12:53
3922 citiri
Concluziile FMI: Cum stiu americanii ce e bine pentru tara?

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat ca Romania si-a indeplinit tintele pentru a primi o noua transa a acordului preventiv initiat in luna martie a anului trecut, sfatuind autoritatile asupra liberalizarii preturilor la energia electrica, atragand atentia ca pensiile si salariile nu se vor mari anul acesta si indemnand la oprirea risipei banilor publici.

De asemenea, FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania de la 1,8-2,3% la 1,5-2%.

"Astfel de revizuri au aparut de cateva luni si se refera la zona euro, evident ca, pentru Romania, consecintele reducerii cresterii in zona euro sau recesiune, in 2012, pentru noi nu poate insemna decat o reducere a cresterii economice", a declarat analistul economic Aurelian Dochia, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Acesta este de parere ca, avand in vedere presiunile politice si sociale, FMI stie ca este nevoie sa se faca si unele compromisuri, dar, dincolo de ceea ce spune sau vrea sa faca FMI, trebuie sa ne gandim la interesul nostru si sa ne clarificam foarte bine obiectivele pe care le avem.

"Revizuirea in scadere a cresterii economice de catre FMI porneste de la sursele de formare ale PIB in momentul in care sursa principala de formare tine de exporturi, consumul privat fiind redus", a declarat analistul economic Valentin Ionescu, pentru Ziare.com.

Acesta opineaza ca, pe de alta parte, exporturile sunt influentate de cererea interna pe pietele unde noi exportam, ceea ce inseamna ca cresterea PIB va fi preponderent influentata de nivelul exporturilor, iar daca in tarile occidentale exporturile incep sa scada automat, inseamna ca si PIB-ul va inregistra o scadere, pentru ca se prefigureaza ca Europa Occidentala o sa intre in recesiune.

Salariile si pensiile nu cresc. Cum s-a razgandit FMI de la o saptamana la alta?

"Mi s-a parut ca agitatia asta legata de cresterea salariilor si pensiilor era o simpla chestiune politica legata si de anul electoral 2012 si de framantarile sociale din diverse orase, iar o asemenea discutie era prematura", a afirmat Aurelian Dochia.

Acesta considera ca, daca se intampla in 2012 ca lucrurile sa mearga mai bine decat ne-am fi asteptat, fara indoiala ca exista un loc de o majorare a salariilor si pensiilor, numai ca, deocamdata, perspectivele sunt ca lucrurile vor merge prost.

"A fost o gafa, din punctul meu de vedere, previziunea de marire a pensiilor si salariilor de saptamanta trecuta", a sustinut Dochia.

Analistul considera ca, in momentul de fata, economia nu poate merge mai bine, pentru ca nu are de unde, pornind de la situatia europeana.

"Daca lucrurile vor merge mai bine aici, ar putea sa existe un nivel de antrenare pentru Romania, pe canalul de exporturi si cresterea salariilor in zonele de export, revigorarea consumului de anumite bunuri si servicii. E foarte putin probabil sa se intample acest lucru", a mentionat DOchia.

"Chiar Franks a declarat ca vor creste salariile si pensiile daca va fi crestere economica, acum zice ca nu se da nimic, cu alte cuvinte stia din capul locului ca nu se poate face treaba asta si s-a amestecat in politica, pentru ca, pana la urma, a facut o declaratie politica, iar asemenea declaratii nu tin de competenta FMI", a precizat si analistul economic Valentin Ionescu.

Energia: liberalizarea preturilor - necesitate sau aberatie?

Oficialii FMI au precizat ca preturile energiei electrice, pentru consumatorii casnici, ar trebui sa inceapa sa se majoreze din 2013, pana in 2017, cu doi ani mai mult decat se stabilise anterior.

In schimb, la gaze, urmeaza sa fie discutii intre stat si reprezentantii industriei.

"Nu FMI ne face sa platim pretul la energie, ci faptul ca energia este o resursa din ce in ce mai scumpa la nivel international, iar faptul ca noi avem niste resurse de gaze si petrol nu inseamna ca trebuie sa le dam pe degeaba, indiferent cui le dam, fie combinatelor de ingrasaminte chimice, fie populatiei. Dar nu este cazul sa dam degeaba o resursa atat de valoroasa, care pe plan international este intr-o crestere de preturi de atatia ani", a explicat Aurelian Dochia.

La randul sau, Valentin Ionescu este de parere ca problema se pune total gresit, avand in vedere ca nici in Europa piata nu este liberalizata complet.

"Subiectul liberalizarii preturilor la energie este unul gresit expus, nu este vorba de nicio liberalizare a pietei gazelor, pentru ca, in ciuda faptului ca in UE exista o directiva din 1998 privind liberalizarea pietei, asta nu inseamna ca piata s-a liberalizat pe deplin", a afirmat Valentin Ionescu.

Acesta considera ca insfrastructura nu este pusa la punct, fiindca nu sunt facute niste interconectari, iar preturile la gaze sunt reglementate peste tot, diferenta dintre noi si Occident este pretul destul de mare, "pentru ca ei platesc 557 de euro pe mia de metru cub, la consumatori, si noi platim 293, 295".

"La ei preturile sunt reglementante, nu libere si atunci nu am inteles de ce ne cer noua sa liberalizam. Singura piata liberalizata din Europa este cea britanica", a afirmat Ionescu.

Acesta aduce aminte de procesul de liberalizare a preturilor, urmata de o liberalizare a pietei din SUA, proces desfasurat din 1978 pana in 2002.

"Nu am inteles de ce noi trebuie sa o facem in doi ani, nu e normal ce ni se cere", a sustinut Valentin Ionescu.

Banii publici: De ce risipim in continuare si de ce avem nevoie de FMI sa ni se aduca aminte de asta

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a criticat statul roman si pentru faptul ca unele investitii nu aduc nimic tarii si ar trebui sa existe o prioritizare mai buna.

"Ma doare ca trebuie sa vina Franks sa faca o astfel de declaratie si noi de ani de zile nu reusim sa facem odata ordine in domeniul asta al cheltuielii banului public", a declarat Aurelian Dochia.

Acesta a amintit ca, pe problemele mari, Romania s-a inscris in parametrii acordului cu Fondul, "numai ca Franks vine sa spuna lucruri pe care noi le stim si nu le spunem de multe ori, despre preturile la energie, la salarii, antrenandu-ne in niste discutii iluzorii, care nu au nicio legatura cu situatia reala a economiei si trebuie sa vina cineva din afara care sa ne spuna adevarul".

"E regretabil dar e bine ca exista totusi cineva care sa ne aduca cu picioarele pe pamant", conchide Dochia.

Valentin Ionescu atrage atentia ca lucrarile au o calitate foarte scazuta, "deci noi cheltuim ca procent in PIB mai mult decat altii, dar degeaba o facem si asta inseamna ca o parte din banii aia se scurg in alta parte, din moment ce calitatea serviciilor este scazuta. Guvernul a facut niste pasi pana acum prin stabilirea costurilor normative si atat, nimic altceva, n-a mers mai departe".

"S-au creat programe paralele, din cauza asta FMI-ul a spus sa se abandoneze Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, care era destinat numai pentru anumite proiecte si sa existe un plan mai coerent pe infrastructura cailor de transport si integrate si programe paralele din varii motive, pentru ca, altfel, nu sunt decat niste rente politice", a concluzionat analistul economic Valentin Ionescu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#FMI Romania acord preventiv, #crestere salarii pensii Romania, #prognoza economica scadere FMI , #FMI
Comentarii
Poza crai de carte veche
crai de carte veche
rank 5
Acesta e prim-ministrul Romaniei pe care as vrea sa-l vad