Cum trec promisiunile USL si ARD din campanie de FMI

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 07:38
2638 citiri
Cum trec promisiunile USL si ARD din campanie de FMI
Foto: Arhiva

In jurul enuntului "Taxe mai mici, salarii mai mari", laitmotiv al oricarui program de guvernare lansat in prag de alegeri, sunt construite si ofertele electorale ale principalelor forte politice care se vor confrunta pe 9 decembrie, desi cu putin timp in urma discutiile publice din sfera fiscalitatii indicau o directie complet diferita.

Din Opozitie, Alianta Romania Dreapta vorbeste despre o economie puternica si incepe, in consecinta, in forta. Imediat dupa 1 ianuarie 2013, cota unica, introdusa de guvernul Tariceanu in 2005 si mentinuta pentru ca "a generat mai multe venituri la buget", dupa cum sustin reprezentantii aliantei, scade la 12%, salariul minim creste la 850 lei, urmand ca in 2015 sa ajunga la 1.000 lei. Tot in 2015, contributiile la asigurarile sociale si de sanatate (CAS) la angajator scad cu 5 puncte procentuale.

Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?

Pentru o Romanie puternica de aceasta data, oferta Uniunii Social Liberale vizeaza mentinerea plafonului de 16%, dar introduce cote diferentiate de 8% si 12% pentru veniturile mici, reducerea treptata, in urmatorii 4 ani, a CAS-ul datorat de angajator cu 5 puncte procentuale, concomitent cu cresterea progresiva, pana in anul 2016, a salariului minim pe economie pana la 1.200 lei. Social-liberalii pluseaza pe partea de TVA, intai prin reducerea taxei pe valoare adaugata la producatorii agricoli de la 24% la 9%, iar in patru ani de guvernare TVA revine la 19%.

Statul trebuie sa isi merite taxele - vezi masurile economice din programul USL

Orice reducere de taxe este binevenita sustin analisti, juristi, reprezentanti ai mediului de afaceri, dar si oameni de rand, in conditiile in care Romania are unul dintre cele mai impovaratoare niveluri de taxare din Europa. Taxa pe valoare adaugata si taxarea muncii sunt printre cele mai ridicate din UE.

Ridicate sunt, insa, si nivelul evaziunii fiscale si ponderea economiei subterane, iar rezultatele autoritatilor pe acest segment nu sunt deloc incurajatoare. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, economia subterana avea in 2011 o pondere de 29,6% din PIB-ul national.

Taxele excesive produc evaziune, insa o reducere a acestora nu garanteaza imbunatatirea gradului de conformare si respectarea obligatiilor fiscale, pentru a se compensa in acest fel pierderile de la buget.

Sunt voci care sustin ca ar trebui incercat si acest experiment.

Un raport inoportun

Totusi, FMI nu pare dispus sa mearga pe incredere, mai ales cand are de recuperat banii accesati de Romania in perioada 2009-2010, cele 13 miliarde de euro, varful platilor urmand sa fie atins in 2013, cand Ministerul Finantelor si Banca Nationala trebuie sa ramburseze peste 5,2 miliarde de euro.

Simularile sumbre ale FMI devin realitate anul viitor?

In cel mai recent raport de tara, reprezentantii Fondului afirma clar faptul ca rata contributiilor sociale si impozitul pe venit sunt relativ scazute in tara noastra comparativ cu standardele internationale si sunt detaliate simulari pentru majorarea bugetului prin masuri opuse celor din programele USL si ARD.

In document se arata ca majorarea cu un punct a ratei CASS combinate suportate de angajat si angajator, de la 10,7% la 11,7%, cresterea cu un punct a impozitului pe venit, de la 16% la 17%, ar completa incasarile bugetului cu 1,2 miliarde de lei, iar o majorare a TVA (24% in prezent) tot cu procent ar aduce venituri suplimentare de 4 miliarde de lei sau 0,8% din PIB.

FMI va avea in continuare un cuvant greu de spus in Romania, atat premierul, cat si presedinele Traian Basescu exprimandu-se in favoarea reinnoirii acordului care va expira in primavara anului viitor, necesar pentru asigurarea unei finantari mai avantajoase.

Ponta si Basescu, de acord ca avem nevoie de un nou acord cu FMI (Video)

Nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere un aspect care, desi nu este mentionat in programele de guvernare, reprezinta o prevedere legala inclusa in Codul Civil si care nu va putea fi neglijata in contextul in care rata inflatiei este de 5%, si anume actualizarea taxelor si impozitelor locale prin indexarea cu inflatia incepand cu 2013, majorarea acestora cu alte cuvinte.

Publicat pe site-ul Ministerului de Finante si retras aproape imediat, proiectul care detalieaza o astfel de intentie a fost respins de premierul Victor Ponta, analistii avertizand, insa, ca nu este decat o amanare pana dupa alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#reducere taxe campanie FMI, #crestere salarii USL ARD, #FMI programe guvernare USL ARD , #FMI