De ce Romania e constransa sa incheie un nou acord cu FMI - analisti internationali

Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:26
4514 citiri
De ce Romania e constransa sa incheie un nou acord cu FMI - analisti internationali
Foto: Arhiva

Incheierea unui nou acord cu FMI ar fi o strategie buna pentru Romania, chiar daca ar aduce cateva dezavantaje pe termen scurt, acesta ar contribui la crearea unui mediu de afaceri stabil si ar consolida situatia economica a tarii, considera analistii internationali.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, se afla luni si marti in Romania, prilej cu care oficialii tarii noastre pregatesc terenul pentru incheierea unui nou acord de tip stand-by, pe doi ani.

Ponta se intalneste, luni, cu directorul FMI, Christine Lagarde (Video)

"In principal, (acordul cu FMI - n.red.) va fi o plasa de siguranta in cazul in care situatia pe plan extern va degenera, lucru foarte important, pentru ca Romania are un deficit si o datorie externa mare.

In schimb, creditorul international ar putea cere noi reforme, cum ar fi continuarea privatizarilor. Acestea ar putea fi dureroase pe termen scurt, insa vor imbunatati mediul de afaceri si elaborarea politicilor economice, care vor contribui la accelerarea cresterii", a precizat analistul specializat pe piete emergente, William Jackson, de la Capital Economic, pentru Ziare.com.

De asemenea, economia Romaniei a inregistrat cea mai rapida crestere a produsului intern brut din randul statelor din Europa de Est si Centrala, in primele luni din 2013.

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, in primul trimestru din acest an, tara noastra a avut un avans de 0,7%, similar cu Ungaria, fiind depasita doar de Lituania si Letonia. La nivelul UE, economia s-a contractat cu 0,1%.

Insa avantul Romaniei pare sa se fi domolit in ultima vreme, avand in vedere ca cheltuielile de consum s-au micsorat, la fel si creditele date de banci.

"Cred ca de aceea Banca Nationala a Romaniei a decis micsorarea dobanzii-cheie. Inflatia ar trebui sa scada pana la finalul anului, lucru ce va veni in sprijinul consumului", mai noteaza William Jackson.

Acordul cu FMI - o injectie dureroasa pentru Romania, dar necesara

In plus, intr-o nota a Erste Bank, grupul ce detine BCR, se arata ca un nou acord cu FMI ar putea ajuta moneda nationala.

"O noua intelegere cu FMI deschide calea pentru masuri suplimentare de relaxare monetara din partea BNR. In acelasi timp, el impiedica o depreciere puternica a leului la peste 4,7 lei (pe euro - n.red.)", noteaza analistii Erste.

BNR a redus saptamana trecuta dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul record de 5%.

Privatizarile in prim-plan

De asemenea, cei de la Erste puncteaza ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI pentru ca privatizarile companiilor de stat din energie si transporturi este in faza incipienta, iar acesta ar putea ajuta la finalizarea lor.

Statul trebuie sa incheie vanzarea pachetului de 51% din actiunile CFR Marfa catre Grup Feroviar Roman, tranzactia asteptand avizul Consiliului Concurentei, iar alte societati de transport, precum IAR Ghimbav, Avioane Craiova si Romaero Baneasa, se afla pe lista privatizarilor.

Din sistemul energetic, vor fi listate pe bursa pachete de 10-15% din actiunile sale la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Urmeaza varful de plata

Acordul anterior al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri.

Intelegerea a fost parafata in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarsitul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunatatire a managementului companiilor de stat.

Insa tara noastra nu scapa de datorii. Anul acesta, autoritatile romane au de rambursat 5,2 miliarde de euro Fondului Monetar International, pentru imprumutul din 2009, din care am accesat fonduri. Pana la sfarsitul lui 2013 mai trebuie sa achitam 2,7 miliarde de euro.

Daca BNR are in 2013 cea mai mare povara financiara, pentru Ministerul de Finante, varful de plata va fi atins in 2014. Atunci va avea de returnat aproape un miliard de euro, la care se adauga aproape patru miliarde de la BNR.

Sumele vor fi mult mai mici in urmatorii doi ani, adica un miliard si jumatate de euro in 2015 si putin peste 100 de milioane de euro in 2016.

Din acordul de tip preventiv incheiat de autoritatile romane cu Fondul Monetar in 2011 nu a fost cheltuit niciun ban, insa trebuie sa platim institutiei internationale o dobanda de 30 de milioane de euro pentru ca a blocat banii pentru noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Romania acord nou FMI, #Lagarde vizita Romania, #Romania beneficii acord FMI, #efecte acord FMI, #nou acord FMI , #FMI