Erik de Vrijer: Romania poate continua si fara FMI; noi nu suntem "baietii rai"

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 12:46
2469 citiri
Erik de Vrijer: Romania poate continua si fara FMI; noi nu suntem "baietii rai"
Foto: Realitatea TV

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Erik de Vrijer, spune, intr-un interviu pentru Realitatea TV, ca Romania poate merge mai departe si fara FMI si ca cei de la Fond nu trebuie vazuti drept "baietii rai".

Astfel, intrebat daca Romania poate continua si fara FMI, Erik de Vrijer a precizat: "Desigur. Multe tari isi duc activitatea fara un acord cu Fondul Monetar. Pe partea cealalta, insa, ne bucuram ca putem sa oferim acest sprijin pentru ca Romania sa-si consolideze pozitia in regiune si sa atinga nivelul veniturilor din Uniunea Europeana".

"Ne dorim sa lamurim un aspect: noi nu suntem 'baietii rai', noi vorbim cu toate partile implicate si suntem apreciati. Spre exemplu, am avut un dialog foarte bun cu parlamentarii, a fost un schimb de idei si cred ca aceste perceptii, uneori negative, legate de Fondul Monetar, vin ca urmare a unor informatii incomplete sau, pur si simplu, ca urmare a unor neintelegeri si tine de noi sa ne facem mai bine intelesi", a adaugat de Vrijer.

Acesta a mai spus ca, pentru FMI, privatizarea nu este un scop in sine, este doar un instrument care face lucrurile sa mearga mai bine.

Totodata, intrebat daca vor fi suficiente cinci luni pentru ca Guvernul sa se incadreze in noul calendar al privatizarilor, seful misiunii FMI a raspuns: "Va fi o provocare. Dar cred ca Guvernul merge pe drumul cel bun. Daca exista dorinta, exista si putinta".

O delegatie a FMI s-a aflat la Bucuresti, intre 15-29 ianuarie, pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by cu Romania.

La sfarsitul vizitei, de Vrijer a declarat ca va cere boardului sa accepte prelungirea cu trei luni a actualului acord, solicitata de Guvern, dupa ce au fost cateva esecuri in atingerea unor tinte la sfarsitul lui 2012 si s-au inregistrat intarzieri in reformele structurale.

Acordul stand-by a fost aprobat pe 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011 si permite autoritatilor romane sa traga transele doar daca au nevoie. Suma totala stabilita in acordul preventiv este de 3,73 miliarde euro.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Erik de Vrijer acord FMI, #acord FMI Romania, #evaluare acord FMI Romania , #FMI