FMI in Romania: Care este miza misiunii?

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 13:09
3915 citiri
FMI in Romania: Care este miza misiunii?
Foto: Arhiva

Delegatii Fondului Monetar International, impreuna cu reprezentatii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale sunt prezenti in Romania, incepand de marti, pentru evaluarea acordului stand by de tip preventiv, iar analistii cred ca ar putea adopta o pozitie mai dura in negocieri, fata de vizitele anterioare.

Guvernul a tinut "sub cheie" informatiile referitoare nu doar la subiectele pe care le va discuta cu oficialii FMI, dar si la bugetul Romaniei pentru 2013, care va trebui aprobat de creditorii internationali inainte de a fi aplicat.

Premierul Victor Ponta a prezentat doar in linii mari proiectul de buget, precizand ca statul va avea la dispozitie 46 de miliarde de euro in acest an, in timp ce cheltuielile se vor ridica la 49 de miliarde de euro.

In plus, cele doua parti ar putea discuta si despre posibilitatea incheierii unui nou acord.

"Cred ca FMI va avea o pozitie mult mai dura in negocierile cu guvernul decat la ultimele misiuni. Fiind vorba de negocierea unui nou acord si nu de o simpla evaluare a acordului actual, creditorii international sunt in pozitia sa puna conditii mult mai restrictive. Foarte probabil FMI va fi mult mai transant, deoarece majoritatea aspectelor care trebuiau rezolvate in urma misiunilor anterioare au ramas fara solutie", a explicat analistul Nicu Grigoras, de la Intercapital Invest, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, avand in vedere ca situatia economica, atat la nivel local, cat si european, este mult mai buna decat la data incheierii acordului, guvernul ar putea avea posibilitatea negocierii unei dobanzi mai bune, potrivit analistului Radu Ciofu, de la Admiral Markets.

"Situatia din pietele internationale este mult mai favorabila, mai buna, si atunci te poti imprumuta mai usor. S-ar putea incerca o negociere pe dobanda, nu pe suma. In sensul ca dorim sa colaboram cu voi, avem nevoie de voi, dar nu mai suntem chiar asa stransi cu usa. Si atunci avem spatiu de manevra. Din punctul meu de vedere, spatiul de manevra s-ar putea vedea la rata dobanzii", a spus Ciofu, pentru Ziare.com.

De asemenea, acest "spatiu de manevra" s-ar putea reflecta si in obtinerea unui accept din partea FMI privind un deficit bugetar mai ridicat decat cele 3 miliarde de euro, anuntat pe Victor Ponta in proiectul de buget pentru 2013, a mai spus Ciofu.

Care sunt principalele probleme

Romania are, insa, multe capitole unde nu a respectat tintele impuse de creditorii internationali.

Unul din cele mai importante il reprezinta privatizarile. Astfel, in 2012, ar fi trebuit privatizate total sau partial companii precum CFR Marfa, Tarom, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, precum si Oltchim, unde incercarea din toamna a esuat.

De asemenea, pana acum ar fi trebuit sa aiba manageri privati mai multe companii de stat, inclusiv Posta Romana, Electrica Furnizare, Complexul Energetic Oltenia, CFR, Transelectrica, Transgaz, Romgaz si Nuclearelectrica.

"Reforma companiilor de stat, prin care inteleg continuarea programul de listari primare sau secundare (din care s-a realizat doar SPO Transelectrica), aplicarea codului de guvernanta corporativa sau privatizarea companiilor de stat viabile sau restructurarea si chiar inchiderea celor neviabile, a ramas in acelasi stadiu ca la inceputul anului 2012. Reforma companiilor de stat cred ca va fi punctul central al cerintelor FMI pentru incheierea unui nou acord, insa, de aceasta data, vor cere garantii suplimentare daca autoritatile romane vor dori intradevar sa faca aceasta reforma", a spus Grigoras.

In privinta companiile din domeniul petrolului si gazelor este putin probabil ca vedem vreo privatizare in acest an, avand in vedere descoperirea zacamantului imens din Marea Neagra, de catre Petrom, care schimba radical strategia nationala in aceasta directie.

"Acesta cam schimba problema in economie, pe traseu. Pentru ca zacamantul este unul foarte mare si va fi de interes national, pentru companiile care intra in sfera de exploatare, transport, datele problemei se schimba. Nu cred ca vor fi privatizari, pentru ca ar fi la un pret foarte mare", a explicat Radu Ciofu.

In schimb, analistul de la Admiral Markets este de parere ca s-ar putea incerca privatizarea unor companii mai mici sau fara importanta strategica, respectiv cele din transporturi si Oltchim.

Printre probleme care vor mai fi discutate se numara si reforma din sanatate, neefectuata pana in prezent, nivelul foarte mare al arieratelor, dar si majorarea salariului minim de la 700 la 800 de lei.

Romania fara FMI?

Desi unele voci sustin ca Romania nu mai are sau n-a avut niciodata nevoie de FMI, decizia de a intrerupe acordul ar avea efecte negative extrem de negative si rapide in perceptia de risc asupra Romaniei, este de parere Nicu Grigoras.

"In secunda imediat urmatoare trendul de apreciere al cursului de schimb s-ar inversa si presiunile de depreciere pe leu ar fi foarte mari, cu repercursiuni directe in presiunile inflationiste, dobanzile cu care statul se imprumuta ar creste foarte repede diminuandu-se astfel sansele unei cresteri economice rezonabile pentru anii urmatori. Niciun guvern responsabil nu ar putea sa isi asume astfel de consecinte, indiferent cat de restrictive ar fi conditiile impuse pentru incheierea unui nou acord cu FMI", a conchis analistul.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#vizita FMI Romania ianuarie, #negociere FMI Guvernul Ponta, #majorare salariu minim economie, #FMI Romania privatizari , #FMI