FMI - previziuni si avertismente. Ce ne asteapta? (Opinii)

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 20:08
6093 citiri
FMI - previziuni si avertismente. Ce ne asteapta? (Opinii)

O simpla coincidenta intre aflarea salariului guvernatorului Mugur Isarescu (peste 12.000 de euro lunar) si faptul ca procesul inflationist din Romania pare sa fie un capitol cu mari batai de cap pentru domnia sa. Ca si interventia pe piata valutara a Bancii Centrale. Ambele devenite rosturi necesare, nu insa si capabile de tonifiere a unui leu tot mai anemic. Vina nu-i apartine. Rezonul trebuie cautat in alta parte.

Lucru deloc facil, desi localizat. Economia elena figureaza pe tabelul de la tablia patului de suferinta ca o diagrama cu varful in jos, fiind ventilata mecanic de creditele sosite din Occident. Cu precadere din Germania.

La randul lor, sucursalele bancare din tara noastra, patru la numar, reprezentand un total estimat la circa 27%, pompeaza asiduu lichiditati cu destinatia Grecia. Desigur, austeritatea si un viitor financiar incert din zona statelor euro contribuie la "emigrarea" spre bancile-mama a unor sume considerabile.

Arcul inflatiei este tras in sus, in principal de preturile marfurilor alimentare din piata romaneasca de profil. Ridicol daca privim la potentialul agricol pe care-l avem in inventar. Perfect real din punct de vedere al unei subfinantari acute si al dependentei de contracte obligatorii incheiate cu parteneri impusi de Piata Comunitara.

Contracte, de foarte multe ori, defavorabile. In pofida ofertei luxuriante de hrana, doar la rubricile patrunjel, fructe de padure si, eventual, pepenii de august mai detinem suprematia la tarabe.

In rest, bani luati de vanturi cu directie bine precizata politic, fonduri europene neaccesate cu perioade de expirare apropiate, management voit defectuos, in detrimentul unor investitii aducatoare de profit impartibil.

Fondul Monetar International prezinta de curand o informare, prin intermediul Reuters, potrivit careia cresterea economica din Europa de Est ar trebui sa accelereze putin in cursul acestui an, odata cu revenirea cererii interne. Insa, problemele de la frontierele zonei euro, deficitele bugetare majore si presiunile inflationiste reprezinta riscuri demne de luat in calcul.

Aceeasi institutie financiara trage un nou semnal de alarma, vorbind despre nivelul ridicat al creditelor neperformante ce apasa pe avutia bancilor. Lor li se adauga acele cotatii umflate ale hranei, despre care tocmai aduceam idee.

Fondul intrevede o inflatie de aproximativ 7,3% pe anul in curs la nivelul Europei rasaritene, dupa aceea urmand o incetinire in 2012, undeva pe la 6,2%. Totusi, recomanda bancilor centrale din regiune sa nu se culce pe laurii unei automultumiri iluzorii.

FMI releva si faptul ca deficitul fiscal din arealul economic in care ne aflam, unde noua tari au acorduri active ori de preventie cu institutia mentionata, ar trebui sa micsoreze de la 4,5% din PIB , cat era anul trecut, la 2,5% in 2011 si 2012. Aceasta din cauza situatiei din Rusia.

Se mai estimeaza ca in varianta aparitiei unor neajunsuri semnificative, bancile din Vest si-ar putea reduce expunerea pe preturile de credit din Europa de Est. Tradus, mai usor cu imprumuturile destinate unui hipermarket bolnav. Fiindca maladia lipsurilor este contagioasa.

Oricum am da-o, cu recesiunea de care zice-se am scapat, dar cu o criza ce nu are de gand sa-si desclesteze ghearele de pe grumazul Romaniei, nu se intrevad vremuri de banchet si voie buna.

De "vina" este tot cetateanul ne-muncitor, alergia lui la reforma bagata pe gat, refuzul de a pleca in masa catre alte zari si puterea lui de cumparare cu bani pe care nu-i detine. Adica, se incapataneaza sa dea cu piciorul unui nivel de trai indestulator, deoarece sufera de masochism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#previziune avertismente FMI , #FMI