FMI propune iar inlocuirea dolarului. Moneda Fondului castiga adepti

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 18:18
6106 citiri
FMI propune iar inlocuirea dolarului. Moneda Fondului castiga adepti
Foto: paulmcguire.com

Fondul Monetar International se gandeste in continuare la inlocuirea dolarului cu o moneda globala mai puternica si a emis un nou raport in care arata cat de potrivita ar fi in acest sens propria sa moneda - Drepturile Speciale de Tragere (DST).

In opinia reprezentantilor FMI, moneda lor ar stabiliza sistemul financiar global, opinie impartasita chiar si de unii economisti care spun ca DST-ul este mai putin volatil, scrie CNN Money.

Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, recunoaste ca sunt unele obstacole tehnice in ceea ce priveste DST, dar este convins ca ar putea corecta dezechilibrele globale. Scopul ar fi ca bancile centrale sa aiba rezerve care sa reflecte mai bine economia globala din moment ce dolarul este vulnerabil si afectat de economia americana si schimbarile facute la Washington.

In afara de introducerea unei monede de rezerva, FMI a propus si sa creeze bonduri proprii care sa reduca dependenta bancilor centrale de titlurile americane.

Mai mult, aceeasi moneda ar putea sa fie folosita si pentru tranzactionarea petrolului sau a aurului. Reprezentantii FMI au explicat ca pretul petrolului creste atunci cand dolarul se depreciaza, asa ca folosirea DST-ului pentru valorificarea petrolului ar preveni scumpirile la energie care se intampla cand dolarul trece printr-o perioada mai proasta.

Primul pas ar fi ca statele membre FMI sa creeze DST in valoare de 2 trilioane de dolari in urmatorii cativa ani, spune Fred Bergsten, directorul Institutului Peterson pentru Economie Internationala.

Si europenii vor sa extinda rolul monedei FMI

Raportul prezentat de FMI va fi discutat si de liderii finantelor globale la o conferinta G20 de saptamana viitoare. Ei vor incerca sa stabileasca ce alte monede ar trebui introduse in cosul care formeaza DST, printre ele aflandu-se yuanul chinez si dolarul canadian. De asemenea, ei vor studia si posibilitatea de a largi spectrul de folosire a activelor tinute in moneda FMI.

Si presedintele francez Nicholas Sarkozy, care a prezidat o intalnire a G20 la inceputul anului, a declarat ca vrea sa extinda rolul DST si sa includa in el si yuanul pentru a asigura mai multa stabilitate in sistemul monetar international si pentru a incuraja China sa isi intareasca moneda. De asemenea, francezii vor sa reduca dependenta tarilor de dolarul american, potrivit Wall Street Journal.

FMI a adaugat deja in ultimii ani DST in valoare de 250 de milioane de dolari la rezerva sa destinata imprumuturilor, acesta fiind un pas inainte destul de mic, in opinia directorului adjunct al Fondului, John Lipsky. El spune acum ca FMI si tarile G20 urmeaza sa stabileasca daca trebuie sa mareasca lichiditatea prin noi alocari de DST. De asemenea, urmeaza sa caute si metode de a face moneda Fondului mai atractiva pentru investitori si pietele private dupa ce economistii au afirmat ca tranzactiile in DST au costuri mai mari care descurajeaza folosirea monedei la scara larga.

"Nu va schimba lumea maine, dar este un potential pas inainte spre un sistem multilateral mai stabil", a adaugat Lipsky.

Inlocuirea dolarului, idee veche de zeci de ani

Inlocuirea dolarului ca moneda de referinta este discutata tot mai serios de bancile centrale din lume, aproape doua treimi din rezervele mondiale de valuta fiind pastrate in prezent in moneda americana.

Chiar si expertii ONU declarau anul trecut ca dolarul a devenit prea instabil pentru a-si mai pastra valoarea si au sfatuit bancile centrale sa nu mai depinda de o singura moneda si sa isi diversifice rezervele valutare.

Ideea nu este, insa, noua. Marele economist britanic John Maynard Keynes a afirmat in urma cu zeci de ani ca nevoie de o banca centrala globala si independenta care sa aiba propria moneda, iar moneda FMI a fost creata in 1969 exact cu acest scop. Totusi, nu a reusit sa castige prea mult incredere tocmai pentru ca DST depinde de evolutia a patru monde (dolarul american, yenul, euro si lira sterlina).

In ultimul timp, dolarul s-a apreciat usor in fata euro, dar in ultimii opt ani a pierdut mai mult de un sfert din valoarea sa. Acest lucru ingrijoreaza economiile emergente care au sume importante investite in certificate emise de Trezoreria SUA. De asemenea, si dobanzile obligatiunilor sunt aproape de zero, ceea ce a determinat multe banci sa isi reduca rezervele in dolari si isi indrepte atentia spre alte valute, cum ar fi dolarul canadian sau cel australian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#FMI dolar, #dolari inlocuire, #DST moneda referinta, #rezerve valutare dolari , #FMI