FMI revizuieste in jos cresterea economica pe 2012 - Afla concluziile evaluarii (Video)

Marti, 14 August 2012, ora 15:36
2452 citiri
FMI revizuieste in jos cresterea economica pe 2012 - Afla concluziile evaluarii (Video)
Foto: Digi24

Fondul Monetar International (FMI) a prezentat, marti, concluziile misiunii de evaluare in Romania si a revizuit semnificativ in jos prognoza de crestere economica pentru acest an.

Astfel, institutia a scazut prognoza de la 1,5%, la 0,9%, insa anticipeaza un avans mai mare in 2013, de 3%.

"Noi am scazut prognoza de crestere economica, dar si inflatia a urcat mai mult decat ne asteptam. Deci si deflatorul este mai sus. Aceste revizuiri se anuleaza una pe alta, astfel ca au efect foarte mic asupra deficitului in sine", a spus seful misiunii de evaluare, Erik de Vrijer.

"As spune ca practic am convenit ca e in jur de 1%. Deflatorul fiind mai mare, am convenit ca tintele fiscale vor fi indeplinite pana la finele anului", a adaugat seful misiunii FMI.

In schimb, Guvernul are o prognoza de crestere economica usor mai optimista, de 1,2%. De asemenea, prognoza FMI pentru inflatia de la finalul acestui an se situeaza in jur de 3,5%, usor mai sus decat cea mai recenta prognoza a BNR, de 3,2%.

"Activitatea economica va ramane sub potential pe termen scurt, legat de o incredere mai scazuta in Romania, de cererea interna mai mica, efectele recesiunii in economie, investii interne, o mai slaba absorbtie a fondurilor, precum si seceta. Cresterea economica de anul acesta nu este mare pentru o economie emergenta, de aceea exista spatiu pentru reforme si politici care sa ajute rata cresterii", a explicat De Vrijer.

FMI nu vrea reducerea TVA la alimente si nici impozit progresiv - vezi de ce

Seful misiunii FMI a avertizat ca lupta de pe scena politica are efecte negative asupra economiei, sfatuind ca aceasta sa se termine cat mai repede, pentru ca situatia sa se stabilizeze.

"De asemenea, aceste tulburari politice recente sunt in defavoarea economiei si scad increderea, Romania ramane vulnerabila crizei. De aceea, e foarte important ca autoritatile sa se concentreze pe proritatile macroececonomice si sa implementeze programul. Am avut discutii foarte bune si am convenit asupra unui pachet de masuri", a sustinut De Vrijer.

Arieratele, problema incapatanata a Romaniei

FMI a convenit cu Guvernul asupra unor masuri care sa conduca la o reducere a arieratelor la nivelul autoritatilor locale, unde a existat o crestere in ultima perioada.

"Exista o problema care este destul de incapatanata. Aici discutam de arierate. La nivelul bugetului de stat, al autoritatilor centrale, nivelul arieratelor nu este foarte mare, dar este destul de incapatanat astfel incat sa se reduca semnificativ. In ceea ce priveste autoritatile locale, a existat o crestere a arieratelor, poate legat de alegerile locale. Noi am convenit cu Guvernul asupra unor masuri care sa asigure aplicarea disciplinei la nivelul autoritatilor locale", a mentionat seful misiunii FMI, Erik de Vrijer.

Acesta a subliniat ca mai sunt arierate in sectorul sanatatii, in spitale. "Costurile trebuie corelate cu resursele", a mai spus Erik de Vrijer.

El a explicat ca arieratele Guvernului au ramas constante in iunie fata de martie si nu sunt sume foarte mari, comparativ cu cele ale companiilor de stat, insa ele trebuie reduse la 0, pentru ca Guvernul sa fie credibil si sa fie privit ca un partener bun pentru mediul de afaceri.

Recomandarile FMI legate de fondurile europene

Erik De Vrijer recomanda ca Romania sa isi imbunatateasca rata de absorbite a fondurilor europene, care ar putea fi de mare ajutor si ar fi un sprijin pentru rezervele internationale.

"Absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana, desi s-a imbunatatit in prima jumatate a anului fata de anul trecut, ramane mai degraba scazuta. E momentul sa se faca o imbunatatire majora in capacitatea tarii de a putea dobandi aceste fonduri. Necesita o coordonare foarte puternica intre ministere, necesita intarirea expertizei tehnice in cadrul autoritatilor de management si necesita intarirea si acordarea unor stimulente pentru a se folosi aceste fonduri in locul celor interne", a comentat seful misiunii FMI.

De asemenea, el a spus ca multe proiecte sunt demarate, dar nefinalizate, astfel ca "mai bine faci 10 lucruri bine, decat 200 pe jumatate", a opinat acesta.

De Vrijer: Exista spatiu pentru o apreciere mica a leului

Seful misiunii FMI a avertizat asupra efectelor pe care le are o depreciere prea rapida a cursului.

"Daca discutam despre suprapunerea incertitudinii politice si stresul pietei legat de criza din zona euro, toate acestea aduc riscuri semnificative asupra economiei. Perceptia aduce un cost mai mare de finantare si o depreciere a leului, care pune presiune pe preturi si pe sistemul bancar, unde exista multe imprumuturi straine, mai dificil de rambursat, daca cursul se deprecieaza", a explicat seful misiunii FMI.

Gazele se scumpesc cu 5% din septembrie pentru romani, anunta FMI

De asemenea, el a precizat ca cursul este aproape de nivelul de echilibru, existand spatiu pentru o apreciere mica, de indata ce situatia politica se va normaliza.

"BNR tinteste inflatia si a facut-o cu succes si e important ca politica monetara prudenta, care a dus la aceste rezultate, sa continue. BNR trebuie sa pastreze un ochi atent asupra starii economiei si a sectorului bancar. O rata de depreciere prea rapida a leului nu ar avea efecte pozitive imediate asupra economiei, astfel ca ei trebuie sa actioneze echilibrat, intre controlul inflatiei si cursul de schimb", a sfatuit De Vrijer.

In plus, el considera ca BNR a evitat in mod corespunzator luarea unor masuri suplimentare de politica monetara in ultimele luni.

"Diminuarea inflatiei si ancorarea asteptarilor inflationiste au permis BNR reducerea ratei de politica monetara in patru etape, pana la nivelul de 5,25% in luna aprilie 2012. Aceasta pozitie de relaxare a trebuit totusi sa fie abandonata in ultimele luni, ca urmare a diminuarii influxului de capital net si a deprecierii cursului de schimb. Interventiile BNR pentru domolirea deprecierii au consumat o parte din rezervele internationale, care continua totusi sa acopere in intregime obligatiile de datorie externa pe termen scurt", a spus de Vrijer.

Potrivit acestuia, in timp ce operatiunile obisnuite de rascumparare asigura o lichiditate adecvata a sistemului bancar, rata de piata interbancara a crescut recent.

"In acelasi timp, piata interbancara ramane fragmentata, in mare parte datorita perceperii unui risc ridicat de contraparte", a explicat oficialul FMI.

Reforma in sanatate trebuie urgentata

Erik de Vrijer a precizat ca sistemul de sanatate trebuie reformat urgent.

"Romania cheltuieste sume relativ mici ca si procent din PIB pe sanatate, insa banii care sunt cheltuiti nu sunt cheltuiti eficient, asa ca e necesar sa creasca nivelul de cheltuiala pe sanatate si platile sa fie facute mai eficient. In plus, trebuie sa ne ocupam de problema imbatranirii populatiei", a sugerat seful misiunii FMI.

Pentru a putea avea un succes cu aceasta reforma, el a recomandat ca Guvernul sa realizeze in prealabil studii de impact si analize financiare, ca planurile propuse pot fi implementate din punct de vedere financiar si "sa se asigure ca sanatatea se va gasi pe o pozitie financiara sanatoasa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#FMI revizuire crestere economica, #FMI crestere economica 2012, #FMI arierate, #FMI reforma sanatate , #FMI