FMI transforma Ungaria in noua cenusareasa a Europei

Marti, 20 Iulie 2010, ora 18:53
4494 citiri
FMI transforma Ungaria in noua cenusareasa a Europei
Foto: flickr.com

FMI si UE au suspendat, sambata, transele de imprumut pentru Ungaria si au amanat negocierile cu aceasta, sustinand ca tara nu a luat masurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar.

In ciuda acestui fapt, ministrul maghiar al Economiei, Gyorgy Matolcsy, sustine ca decizia Fondului nu ameninta stabilitatea fiscala. Investitorii sunt insa de alta parere. Unde se va ajunge ramane de vazut.

La numai sase saptamani dupa ce noul partid de guvernamant din Ungaria a tulburat pietele mondiale prin compararea tarii cu Grecia, investitorii au primit o alta veste soc pe 17 iulie, cand FMI si UE au plecat de la negocieri fara un acord cu privire la planurile de a controla deficitul bugetar al tarii.

Pana acum, sprijinul FMI a crescut increderea investitorilor si a ajutat Ungaria sa-si finanteze datoria. Fara aceasta sustinere, investitorii vor cere randamente mai mari, facand mai scumpa vinderea de obligatiuni, a declarat Daniel Bebesy, de la Budapesta Investment Management.

In speranta de a face bani, Guvernul intentioneaza sa vanda bonuri de trezorerie, cu maturitate la trei luni, in valoare de 50 miliarde de forinti (223 milioane dolari).

"Ungaria are nevoie de siguranta pe care o ofera un program cu FMI. Fara acest lucru, am putea primi o palma mult mai mare in cazul in care evolutiile globale vor fi, la randul lor, negative", a declarat Bebesy, citat de Business Week.

Forintul, cea mai performanta moneda din lume in ultimele trei luni, in raport cu euro, a scazut cu 2,9 la suta, luni, ajungand la cel mai mic nivel din 29 aprilie 2009 si pana acum. Randamentul obligatiunilor de referinta pe trei ani a ajuns la 7,28 la suta fata de 6,9 la suta, iar costurile de protejare a datoriei tarii fata de neplata la timp au urcat cu 46 puncte de baza la 362,5 puncte de baza, cel mai mare nivel de dupa Grecia.

FMI a suspendat ajutorul de 20 de miliarde de euro pe care trebuia sa il acorde Ungariei deoarece considera ca, in aceasta tara, "o serie de probleme raman deschise". Guvernul trebuie sa ia "decizii dure, in special asupra cheltuielilor", pentru a se conforma cu cerintele deficitului, au spus si oficialii UE.

"Este un nou incident legat de promisiuni ale noii guvernari, o promisiune de care nu se poate tine. (...) Guvernul va fi de acord in cele din urma cu termenii FMI, deoarece nu isi poate permite reactii negative din partea alegatorilor afectati de o crestere a ratelor la creditele in valuta", este de parere Kieran Curtis, de la Aviva Investors, Londra.

Delegatia FMI se va intoarce la Budapesta, in septembrie, si Ungaria va ajunge atunci la un acord cu Fondul, a declarat, luni, chiar ministrul maghiar al Economiei, Gyorgy Matolcsy, la o conferinta de presa la Viena.

Ungaria, pe urmele Greciei?

Guvernul din Ungaria, care a promis sa se incadreze in obiectivul stabilit cu FMI (un deficit de 3,8 la suta din produsul intern brut in acest an), a refuzat sa puna in aplicare masuri suplimentare de austeritate si a impins creditorii sa extinda obiectivul de anul viitor, a declarat Matolcsy. Ungaria urmareste, de asemenea, un nou imprumut "precaut" din partea FMI, avand in vedere ca linia de credit actuala expira in octombrie.

"Nu vad nici un risc major atunci cand vine vorba de bani veniti de pe pietele internationale. Noul guvern a luat toate deciziile necesare pentru a ne incadra in deficitul bugetar de 3,8 la suta pentru acest an", a tinut sa precizeze ministrul maghiar.

Fara un program cu FMI, menit sa reasigure investitorii ca nu exista un blocaj in cazul unor dificultati de finantare, cumparatorii vor cere randamente mai mari, a declarat Jacob Kirkegaard, cercetator la Institutul International pentru Economie Peterson din Washington.

"Ar fi putut ei sa faca altceva in afara sa aplice o rata a dobanzii ca in Grecia? Este discutabil. Nu este ceva ce si-ar putea permite sa incerce, deoarece in cazul in care nu le reuseste, ar fi obligati sa se intoarca la UE si FMI si s-ar intalnit cu cerintele de austeritate, precum si cereri de reforma structurala care ar putea fi chiar mai dure decat acum", sustine Kirkegaard.

Banca Centrala a Ungariei a pastrat, luni, neschimbate ratele dobanzilor la un record de 5,25 la suta, cel mai scazut de altfel, pentru a treia luna consecutiv. "Prabusirea negocierilor nu ajuta la evaluarea riscului Ungariei si poate duce la o volatilitate sporita a monedei", a declarat presedintele bancii centrale maghiare Andras Simor.

Romania ar putea fi afectata

Situatia in care se afla Ungaria se poate extinde in regiune, dar nu la tari precum Polonia, care se dezvolta foarte bine, ci in Romania si Bulgaria, care se afla inca in recesiune, este de parere presedintele BERD, Thomas Mirrow.

Potrivit acestuia, tarile est-europene amenintate de situatia Ungariei se pot proteja daca isi continua reformele economice si a adaugat ca exemplul Ungariei arata cat de importanta este o politica fiscala solida.

In ciuda tuturor acestor temeri, Guvernul Ungariei nu va impune masuri suplimentare de austeritate, considerand ca pachetele anterioare de reducere a costurilor se afla in spatele crizei economice si a somajului ridicat.

In schimb, va pastra taxa speciala asupra bancilor, aprobata recent pentru o perioada de trei ani, si estimeaza ca veniturile bugetului de stat vor creste, datorita acestei masuri, cu 200 miliarde forinti (peste 700 de milioane de euro) in 2010.

Seful Raiffeisen este de parere ca Ungaria se "joaca cu focul" cand vorbeste despre introducerea unei taxe exceptionale asupra sistemului bancar. Walter Rothensteiner, seful bancii austriece, le-a cerut liderilor politici din Austria si Uniunea Europeana sa se asigure ca Ungaria "nu exagereaza".

Forintul, in cadere libera

Analistii estimeaza ca primul efect al suspendarii infuziei de capital nu va intarzia sa apara. Pentru moneda nationala ungara vin vremuri grele, asteptandu-se ca aceasta sa scada dramatic pe piata financiara, incepand de luni, din cauza sustenabilitatii incerte.

Forintul se tranzactiona, vineri, la aproximativ 282 unitati pentru un euro. Luni, forintul a inregistrat cea mai puternica depreciere din ultimele sase saptamani si se tranzactiona la Budapesta, in jurul orei 7:42, la 289,24 forinti/euro, cu 2,5% peste inchiderea de vineri, de 282,1 forinti/euro.

Ungaria se baza pe fondurile de la FMI pentru a intari increderea investitorilor de la care urma sa faca alte imprumuturi, iar acum se afla intr-o situatie financiara dificila, intrucat datoria publica atinge 80% din PIB.

Ungaria a apelat la creditori internationali, in 2008, pentru a preveni o lipsa a cererii cauzata de datoria sa. In acel moment, Guvernul a suspendat licitatiile de obligatiuni, bazandu-se exclusiv pe o linie de credit FMI pentru a rambursa datoria si a-si finantarea bugetul. Ungaria urma sa primeasca fonduri de 25,1 miliarde de dolari de la cele doua organisme financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#FMI Ungaria, #acord FMI Ungaria, #imprumut FMI Ungaria , #FMI