Guvernul Ponta si FMI - misiune imposibila pentru unii, negocieri dure pentru altii

Joi, 03 Mai 2012, ora 14:41
4154 citiri
Guvernul Ponta si FMI - misiune imposibila pentru unii, negocieri dure pentru altii
Foto: agenda.ro

Cea de-a cincea misiune a Fondului Monetar International (FMI) in Romania ar putea sa nu isi finalizeze obiectivele, din cauza instabilitatii pe plan politic. Desi premierul Victor Ponta este convins ca va incheia, pana luni, scrisoarea de intentie, analistii sunt sceptici in aceasta privinta.

"Fara indoiala ca are o misiune grea, pentru ca are niste scheleti in dulap, niste lucruri ramase restante, nu neaparat de la Guvernul Ungureanu. Primul dintre ele ar fi reintregirea salariilor, apoi administrarea banului public, situatia retrocedarilor, inapoierea banilor pentru pensionari, semnarea tratului fiscal, etc. Sunt prea multe probleme care trebuie discutate cu cei de la FMI, intr-un timp prea scurt", a declarat analistul Constantin Rudnitchi, pentru Ziare.com.

Desi ministrii numiti la Finante (Florin Georgescu), Economie (Daniel Chitoiu), Sanatate (Vasile Cepoi) si Munca (Mariana Campeanu) au inceput, miercuri, discutiile cu delegatia comuna a FMI, Banca Mondiala (BM) si Comisia Europeana (CE), noul guvern va fi votat abia pe data de 7 mai, iar pana atunci, nu are putere de decizie.

Cu toate acestea, premierul desemnat, Victor Ponta, a precizat ca vrea ca Guvernul sa poata semna scrisoarea de intentie convenita cu FMI pe 8 mai, in cadrul primei sedinte de Guvern si inainte de plecarea delegatiei.

Ponta: Mesajul catre FMI este de absoluta stabilitate

In pozitia de negociator din partea Executivului a fost desemnat Florin Georgescu, care a precizat ca ministrii noului Cabinet, in cazul in care acesta va trece de Parlament, vor identifica solutiile ca, in mod legal si respectand acordurile cu institutiile financiare internationale, sa rezolve problema reintregirii salariilor bugetarilor si a rambursarii catre pensionari a drepturilor cuvenite.

Georgescu: Probabil ca se vor majora salariile si redate sumele din CASS

Potrivit lui Georgescu, Romania va avea in 2012 un deficit bugetar sub 3%, cu toate cheltuielile pe care le presupun masurile mentionate mai sus. El a mai spus ca noul Executiv are drept coordonata fundamentala continuarea acordurilor incheiate cu Uniunea Europeana, cu FMI, cu Banca Mondiala in forma in care ele vor fi discutate si finalizate ca efect al negocierilor in zilele urmatoare.

Georgescu anunta negocieri cu FMI si contesta cifrele guvernului Ungureanu

Va fi gata scrisoarea de intentie pana pe 8 mai?

Analistul Mircea Cosea a spus ca Florin Georgescu va negocia dur cu cei de la FMI, pentru a obtine ce vrea.

"Domnul Jeffrey Franks va avea niste zile foarte grele, deoarece, pentru prima data de cand este delegat sa conduca misiunea FMI in Romania, se va intalni cu un negociator mult mai bun decat el, iar Florin Georgescu va avea o atitudine foarte serioasa si foarte competenta. Deci, discutiile conduse de acesta vor fi altfel decat pana acum, in comparatie cu predecesorii sai, care acceptau orice din partea FMI. Cred ca s-ar putea ca negocierile sa fie orientate spre dorintele Guvernului", a precizat Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Insa, analistul nu considera ca scrisoarea de intentie va fi gata la termenul anuntat de Victor Ponta, deoarece este un document complicat, care va fi realizat in urmatoarele zile doar in linii mari.

In plus, el considera ca pe parcursul acestui an ar fi o mare greseala sa se reduca CAS-ul sau TVA-ul, in general, nicio schimbare importanta a fiscalitatii, pana la sfarsitul anului, nu ar trebui sa aiba loc, pentru ca acest Guvern are o perioada relativ scurta de actiune, are o sarcina prioritara de pregatire a alegerilor.

"Oricat de entuziast ar fi, nu poate sa puna in practica ceea ce isi doreste, dupa o zi pe alta. Eu as fi foarte multumit daca aceste 2 obiective, reducerea CAS si a TVA-ului, se vor afla in planul de guvernare si vor fi insotite de studii de masurare a impactului, insa pana in noiembrie nu trebuie aplicate", a mentionat analistul.

In schimb, Constantin Rudnitchi vede posibila realizarea scrisorii de intentie, insa masurile prezente acolo vor fi doar unele generale.

"Cred ca scriosoarea de intentie va fi gata la timp, deoarece interesul FMI este sa pastreze acest acord si de aceea va fi mai flexibil, chiar daca negocierile nu vor fi simple", a spus acesta.

"Lipsa de timp va face ca noua scrisoare sa aiba niste tinte mai largi si se vor propune niste masuri mai vagi, adica o repozitionare a deficitului bugetar, iar in materie de privatizare a companiilor, va fi doar o extindere si o nuantare a termenelor, probabil ca acestea se vor mari, poate pana anul viitor", a afirmat Rudnitchi.

Legat de reintregirea salariilor, el considera ca discutiile vor fi mai concrete si se vor face sub o rectificare bugetara, care trebuie discutata cu cei de la FMI. Ei trebuie sa le arate ministrilor de unde sa taie si unde sa puna, iar pe de alta parte, se va discuta o crestere a deficitului, care va ramane la 3%, asa cum cere Uniunea Europeana.

Ponta se grabeste prea tare?

Dorinta premierului desemnat de a incheia in doua zile o noua scrisoare cu FMI pare a ridica semne de intrebare, avand in vedere importanta problemelor in discutie.

"Cred ca este un anunt (incheierea scrisorii de intentie - n.r.) care trebuia sa fie mai bine judecat, avand in vedere timpul foarte scurt. Trebuie sa plecam de la ideea ca acest Guvern nu va propune o scrisoare de intentie identica cu celelalte, nu va fi o copie a lor, iar acest lucru cere timp si este putin probabil ca va fi definitivata in cateva zile. Iar daca va fi anuntat ca este gata, trebuie sa ne asteptam doar la niste schimbari in linii mari. Partea tehnica e greu de realizat intr-un scurt timp", a opinat Mircea Cosea.

In schimb, Constantin Rudnitchi sustine ca Victor Ponta poate realiza ce si-a propus, in termen de 2 zile.

"Timpul nu exista, si nici informatiile din interior, adica ministrii n-au intrat inca in functiune si nu au vazut in ministere ce s-a intamplat, dar cred ca e un handicap care poate fi surmontat, deoarece nu se mai poate minti la nesfarsit ca sunt bani sau ca nu sunt bani pentru salarii sau pensionari", a reiterat Rudnitchi.

Problema urgenta a privatizarii companiilor de stat

Noul Guvern are de negociat o scrisoare de intentie care contine multe teme dificile, mai ales ca unele dintre acestea vin in contradictie cu motiunea de cenzura, care a adus opozitia la putere.

"Aceste intalniri sunt decisive pentru viitoarele masuri economice si pentru evolutia economica a Romaniei din acest an. E limpede ca acest Guvern va trece, avand majoritate parlamentara. Acordul este intr-un impas, ma refer la faptul ca zona care tine de companiile nationale nu s-au facut progrese semnificative, nu exista manageri privati la companiile de stat, privatizarea pe bursa este intarizata, iar cea de la Cupru Min a fost ratata", a specificat Rudnitchi.

In scrisoarea de intentie se mentioneaza ca termenul pentru privatizarea Cupru Min este sfarsitul lunii aprilie. Cum acesta nu s-a respectat, Guvernul Ponta are de negociat niste termene noi, sau, asa cum isi doreste, sa convinga FMI sa renunte la vanzarea ei.

Privatizarea Cupru Min, esuata sub presiunea intereselor politice?

De asemenea, luna aprilie este termenul limita pentru vanzarea unui pachet de actiuni de 15% la Transgaz, dar si pentru selectarea intermediarilor care sa se ocupe de oferta de la Posta Romana, unde statul vrea sa vanda un pachet minoritar.

La Electrica Serv inca nu au fost desemnati consultantii juridici care sa se ocupe de privatizarea majoritara a tuturor companiilor regionale ramase, termenul limita fiind tot sfarsitul lunii. In aceeasi situatie se afla si CFR Marfa, Nuclearelectrica si Electrica Furnizare.

"Guvernul Ponta ar trebui sa rediscute aceste tinte cu FMI, sa vedem daca privatizarea Cupru Min se va mai face, iar daca da, in ce masura, ori 100%, ori ca statul sa aiba statul o participatie majoritara. E bine ca se pleaca cu aceste premize, iar FMI va fi flexibil catre ele, deoarece reprezinta miza discutiilor", a spus Rudnitchi.

Mircea Cosea a tinut sa precizeze ca, din punct de vedere economic, misiunea Guvernului Ponta "este la limita dintre foarte grea si imposibila".

"Sarcinile pe care si le-a luat sunt prea complexe si orgolios de mari pentru 6 luni de zile", a conchis acesta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Guvern Ponta discutii FMI, #Ponta scrisoare intentie FMI, #ministrii Ponta discutii FMI, #Guvern Ponta negocieri FMI, #Guvern Ponta FMI , #FMI